Η Γαλλία διαψεύδει τις ΗΠΑ: Δεν είχαμε ενημερωθεί για τη συμφωνία Ουάσινγκτον, Καμπέρας και Λονδίνου

Η Γαλλία διαψεύδει τις ΗΠΑ: Δεν είχαμε ενημερωθεί για τη συμφωνία Ουάσινγκτον, Καμπέρας και Λονδίνου

Η Γαλλία διέψευσε ότι είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τις ΗΠΑ για τη νέα «συμμαχία» της Ουάσινγκτον με την Καμπέρα και το Λονδίνο, με βάση την οποία η Αυστραλία θα προμηθευτεί πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας, αντί για τα συμβατικά γαλλικά που είχε παραγγείλει.

«Δεν είχαμε ενημερωθεί για το σχέδιο αυτό πριν από τη δημοσίευση των πρώτων πληροφοριών στον αμερικανικό και αυστραλιανό Τύπο, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του (προέδρου των ΗΠΑ) Τζο Μπάιντεν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, Πασκάλ Κονφαβρέ.

Τι υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ είχαν επαφές, σε υψηλό επίπεδο, πριν από την ανακοίνωση της νέας συμμαχίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Καμπέρας και Λονδίνου, με την οποία η Αυστραλία θα αποκτήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

«Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν σε επαφή με τους Γάλλους ομολόγους τους για να συζητήσουν την AUKUS ακόμη και πριν από την ανακοίνωσή της», ανέφερε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Παρίσι αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση αυτής της συμμαχίας, που τορπιλίζει τη δική του συμφωνία με την Αυστραλία για την παράδοση υποβρυχίων. Η οργή δεν στράφηκε μόνο εναντίον της Καμπέρας, που κατηγορείται ότι δεν τήρησε τον λόγο της, αλλά και εναντίον του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Αυτή η μονομερής, ωμή, απροσδόκητη απόφαση, μοιάζει πολύ με αυτά που έκανε ο κ. Τραμπ», ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Όπως είπε χθες ο πρόεδρος (Μπάιντεν), συνεργαζόμαστε στενά με τη Γαλλία όσον αφορά τις κοινές προτεραιότητές μας στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

«Η κυβέρνησή μας επικεντρώνεται στον στόχο να αναζωογονήσει συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις ώστε να στηρίξει τη διεθνή τάξη που βασίζεται στην τήρηση των κοινών κανόνων. Αυτό σημαίνει να ενισχύουμε τους μακροχρόνιους δεσμούς μας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ταυτόχρονα να εργαζόμαστε για τη σύναψη νέων συνεργασιών», πρόσθεσε.

Με την ακύρωση, από την πλευρά της Αυστραλίας, της συμφωνίας για την παράδοση 12 γαλλικών, συμβατικών υποβρυχίων, η Γαλλία θα χάσει ένα συμβόλαιο ύψους 56 δισεκ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ-Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου ενάντια στην Κίνα – Πώς επηρεάζει τη Γαλλία

Η Μόσχα θα μελετήσει το σύμφωνο AUKUS και υπενθυμίζει στο Παρίσι την ακύρωση της συμφωνίας για τα Mistral

Η Μόσχα με αφορμή την ευρεία σύμπραξη ασφαλείας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, την οποία ανακοίνωσε χθες η Ουάσιγκτον, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία προς το παρόν δεν έχει διαμορφώσει τη στάση της έναντι της τριμερούς αυτής συνεργασίας που πήρε την ονομασία AUKUS, αλλά μελετάει προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες. Παράλληλα υπενθύμισε στο Παρίσι, το οποίο δεν έκρυψε την οργή του για την ακύρωση εκ μέρους της Αυστραλίας της συμφωνίας με την Γαλλία για την κατασκευή 12 συμβατικών υποβρυχίων, την ακύρωση της συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Μόσχα το 2015 για την κατασκευή δύο ελικοπτεροφόρων τύπου Mistral.

«Κατ’ αρχήν πρέπει να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες αυτής της συμμαχίας. Αναμφισβήτητα μελετάμε προσεκτικά τις πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «για να διαμορφώσουμε την θέση μας, πρέπει να καταλάβουμε τους στόχους, τις δεσμεύσεις, τα μέσα. Κατ’ αρχήν πρέπει να απαντήσουμε σ’ αυτά τα ερωτήματα. Προς το παρόν οι πληροφορίες είναι ελάχιστες».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι εξεπλάγην με την αντίδραση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν με αφορμή την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει την συμφωνία με το Παρίσι για την κατασκευή υποβρυχίων, υπενθυμίζοντας την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί όταν η Γαλλία ακύρωσε τη συμφωνία με την Ρωσία για την παράδοση δύο ελικοπτεροφόρων τύπου Mistral.

«Πόθεν η οργή και η λύπη; Η διακοπή συμβολαίων για την Γαλλία, είναι μάλλον μια συνήθης υπόθεση. Το 2015 το Παρίσι ακύρωσε τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral. Ή μήπως είναι κακά εκείνα τα μαχαίρια, όταν τα νοιώθεις στην πλάτη σου», έγραψε στο κανάλι της στο Telegram, η Ζαχάροβα.

H Ρωσία και η Γαλλία είχαν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή των δύο ελικοπτεροφόρων Mistral, τον Ιούνιο του 2011. Το πρώτο η Γαλλία έπρεπε να το παραδώσει τον Νοέμβριο του 2014, ωστόσο εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία και της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε την ακύρωση της συμφωνίας. Το καλοκαίρι του 2015 η συμφωνία ακυρώθηκε. Το Παρίσι κατέβαλε στην Μόσχα το πόσο των 949,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ελικοπτεροφόρα στη συνεχεία πωλήθηκαν στην Αίγυπτο.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter