Η Γαλλία επιθυμεί «γρήγορη λύση» στη διαμάχη με τη Βρετανία για την αλιεία

Η Γαλλία επιθυμεί «γρήγορη λύση» στη διαμάχη με τη Βρετανία για την αλιεία

Το Παρίσι είπε την Τρίτη ότι επιθυμεί μια «ταχεία λύση» στην διαμάχη για την αλιεία με τη Βρετανία που κινδυνεύει να καταλήξει σε έναν κανονικό εμπορικό πόλεμο, μετά από νέες συνομιλίες που στόχο έχουν να λύσουν το αδιέξοδο των τελευταίων εβδομάδων.

«Η Γαλλία παραμένει ανοιχτή στο διάλογο, αλλά πρέπει να βρεθεί μια γρήγορη λύση για τους ψαράδες μας, σύμφωνα με την εφαρμογή των συμφωνιών μας», έγραψε στο Twitter ο Γάλλος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Κλεμάν Μπον μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό υπουργό Brexit, Ντέιβιντ Φροστ.

 

Η Γαλλία είχε απειλήσει να απαγορεύσει στα βρετανικά σκάφη να εκφορτώνουν τα αλιεύματά τους στα γαλλικά λιμάνια και να υποβάλει σε επιθεωρήσεις όλες τις βρετανικές εισαγωγές. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η Γαλλία θα σταματήσει να επιβάλει τα μέτρα για να δώσει μια ευκαιρία στον διάλογο, αλλά Γάλλοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι σε περίπτωση αποτυχίας.

Βρετανία και ΕΕ συμφώνησαν στα τέλη του περασμένου έτους τα ευρωπαϊκά αλιευτικά σκάφη να μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν μπορούν να αποδείξουν ότι δραστηριοποιούνταν εκεί στο παρελθόν. Ωστόσο, το Παρίσι λέει ότι δεκάδες αιτήσεις για ψάρεμα στα νερά του Ηνωμένου Βασιλείου από γαλλικά σκάφη απορρίφθηκαν, μια εκτίμηση που αμφισβητήθηκε έντονα από το Λονδίνο.

Οι συνολικοί όγκοι που επηρεάζονται είναι μικροσκοπικοί όσον αφορά το συνολικό διμερές εμπόριο Γαλλίας-Βρετανίας. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι ο Μακρόν επιθυμεί να υιοθετήσει σκληρή γραμμή κατά του Τζόνσον καθώς προσβλέπει στην επανεκλογή του στις εκλογές του 2022, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός επιθυμεί επίσης να μιλήσει σκληρά στον απόηχο του όχι και τόσο επιτυχημένου Brexit.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter