Η Γαλλία μετρά τις πληγές της μετά τη δολοφονία του 17χρονου και τις ταραχές – 20 εκατ. ζημιές στα Μέσα Μεταφοράς

Η Γαλλία μετρά τις πληγές της μετά τη δολοφονία του 17χρονου και τις ταραχές – 20 εκατ. ζημιές στα Μέσα Μεταφοράς

Μετά από έξι μέρες και νύχτες ταραχών, στη Γαλλία φαίνεται πως επανέρχεται η ηρεμία στον απόηχο της δολοφονίας του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού πριν από μερικές ημέρες που πυροδότησε μπαράζ ταραχών.

Δείτε επίσης: Καζάνι που βράζει η Γαλλία: 6η νύχτα ταραχών, δίχως τέλος η ένταση (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αναταραχές, οι οποίες φάνηκε να υποχωρούν το βράδυ της Κυριακής, προήλθαν από την αντίδραση κυρίως εφήβων στα προάστια και στα αστικά οικιστικά έργα εναντίον ενός γαλλικού κράτους που πολλοί νέοι με μεταναστευτικές ρίζες λένε ότι κάνει συστηματικά διακρίσεις εις βάρος τους. Συνολικά, 99 δημαρχεία έχουν δεχθεί επιθέσεις κατά τη διάρκεια της βίας, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένης μιας απόπειρας το Σαββατοκύριακο να εμβολιστεί το σπίτι ενός δημάρχου και προφανώς να του βάλουν φωτιά.

Στο δήμο l’Hay-les-Les Roses στα νότια προάστια του Παρισιού, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα για να υποστηρίξουν τον δήμαρχο Β. Ζανμπρούν, του οποίου η σύζυγος και ένα από τα μικρά παιδιά του τραυματίστηκαν όταν ένα αυτοκίνητο που πυρπολήθηκε από ταραξίες εμβόλισε το σπίτι του νωρίς την Κυριακή ενώ κοιμόντουσαν.

Ήταν μια ασυνήθιστα προσωπική επίθεση που οι αρχές δήλωσαν ότι θα αντιμετωπιστεί ως απόπειρα ανθρωποκτονίας και προκάλεσε ένα κύμα υποστήριξης προς τις τοπικές κυβερνήσεις σε πολλές πόλεις όπου το δημαρχείο είναι συχνά κυριολεκτικά κεντρικό σημείο της δημόσιας ζωής.

“Είδαμε το πραγματικό πρόσωπο των εξεγερμένων, αυτό των δολοφόνων“, δήλωσε ο Ζανμπρούν σε μια συγκινητική ομιλία. “Η Γαλλία και η ίδια η δημοκρατία δέχθηκαν επίθεση κατά τις ημέρες των ταραχών. Αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ“, είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι η “σιωπηλή πλειοψηφία” μιλάει για να πει “Σταματήστε. Αρκετά!” Το πλήθος απάντησε με το σύνθημα “Αρκετά!”.

20 εκατομμύρια ζημιές στα Μέσα Μεταφοράς του Παρισιού

Οι ταραχές που συγκλόνισαν τις προηγούμενες ημέρες τη Γαλλία, με αφορμή τον θάνατο ενός 17χρονου από πυρά αστυνομικού, προκάλεσαν ζημιές «τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ» στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Παρισιού. Την εκτίμηση αυτή έκανε η IDFM (Ile-de-France Mobilités), ο οργανισμός που διαχειρίζεται τις δημόσιες συγκοινωνίες στην διοικητική περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, η οποία περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται «τα λεωφορεία και το τραμ που κάηκαν, δύο τραμ που υπέστησαν ζημιές, καθώς και τα σπασμένα παγκάκια στις στάσεις», διευκρίνισε η IDFM στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα η εφημερίδα Le Parisien.

Την τελευταία εβδομάδα, συνολικά 39 λεωφορεία πυρπολήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Κάθε λεωφορείο κοστίζει σχεδόν 350.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού.

Παρότι οι ταραχές έχουν περιοριστεί σημαντικά πλέον, λεωφορεία και τραμ επέστρεψαν στα αμαξοστάσια στις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδος), «για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών», όπως υπογραμμίζει η IDFM.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter