Η Γαλλία ζητά αναθεώρηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ

Η Γαλλία ζητά αναθεώρηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire ζήτησε μια βαθιά αναθεώρηση της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι λειτουργεί υπό κανόνες που έχουν ξεπεραστεί.

«Η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν λειτουργεί, είναι μια εκτροπή», είπε την Παρασκευή σε μια ευρεία συνέντευξη στο Public Senat. «Πρέπει να αναθεωρήσουμε πώς λειτουργεί αυτή η ενιαία αγορά από πάνω προς τα κάτω».

Τα σχόλια του Le Maire έρχονται εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη που πυροδοτείται από την αύξηση των τιμών και την πιθανότητα έλλειψης φυσικού αερίου.

Ένας μακρύς και πικρός χειμώνας άφησε τους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου εξαντλημένους και το ξαναγέμισμά τους το καλοκαίρι δεν ήταν εύκολο, με τον κορυφαίο προμηθευτή της Ρωσίας να περιορίζει τις ροές προς την ήπειρο.

Η ισχύς της Γαλλίας προέρχεται κυρίως από πυρηνικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς που είναι σχετικά φθηνοί στην παραγωγή, ωστόσο η αγορά της ΕΕ ευθυγραμμίζει τις τιμές με το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Le Maire.

«Παίρνουμε το πλήγμα από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου ενώ είμαστε ανεξάρτητοι όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», είπε. Η αγορά «λειτουργεί σύμφωνα με παρωχημένους κανόνες» που δημιουργούν πρόσθετο κόστος για τα νοικοκυριά.

Ο Le Maire δήλωσε ότι σχεδιάζει να θέσει μια προτεινόμενη αναθεώρηση της ενιαίας αγοράς ενέργειας στο τραπέζι της ΕΕ ήδη από τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια υπουργικής συνάντησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter