Η Γερμανία αγόρασε τη βίλα του Τόμας Μαν στις ΗΠΑ

Η Γερμανία αγόρασε τη βίλα του Τόμας Μαν στις ΗΠΑ

Η γερμανική κυβέρνηση αγόρασε στο Λος Άντζελες μια παλιά βίλα έναντι 13 εκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν το σπίτι όπου έζησε ο σπουδαίος Γερμανός συγγραφέας Τόμας Μάν στα χρόνια της εξορίας του στην Αμερική.

Όποιος επισκέπτεται σήμερα τη βίλα του Τόμας Μαν στο Λος Άντζελες βλέπει ένα παραμελημένο κτίσμα που καλύπτεται από φυτά. Το σπίτι, που διαθέτει πισίνα και περιτριγυρίζεται από κήπο και τρεις ψηλούς φοίνικες, κρύβει μια συγκινητική ιστορία.

Μετά από τα πρώτα χρόνια της αυτοεξορίας του στη Γαλλία, την Ελβετία και τις ανατολικές ΗΠΑ ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας εγκαταστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1940 στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια. Πίσω στην πατρίδα του, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, έπεφτε η βαριά σκιά του ναζισμού. Ο Τόμας Μαν δεν μπορούσε πλέον να ζει σε μια χώρα που είχε βυθιστεί στη χειρότερη δικτατορία που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

Ο χώρος εργασίας του νομπελίστα

Η γειτονιά στην οποία βρίσκεται το σπίτι ονομάζεται Ριβιέρα. Οι δρόμοι έχουν ονόματα που προέρχονται από τη Μεσόγειο: Σαν Ρέμο, Κάπρι, Μονακό και Σορέντο. Πρόκειται για μία ήσυχη αλλά και ακριβή περιοχή. Ο άνεμος φέρνει ως εδώ τις μυρωδιές της θάλασσας.

Στον αριθμό 1550 της San Remo Drive η ανοιχτή είσοδος οδηγεί σε ένα δρομάκι με δέντρα που καταλήγει σε μία μικρή αυλή. Λόγω των φυτών που το περιζώνουν, το οίκημα δεν μαρτυρά το μέγεθός του. Κάποτε υψώνονταν γύρω του επτά φοίνικες, γι’ αυτό και το ονόμαζαν Seven Palms. Ήταν η εποχή που ζούσε εδώ ο Γερμανός νομπελίστας συγγραφέας.

Φωτογραφίες από τις δεκαετίες του ’40 και του ’50 δείχνουν πώς ήταν η βίλα εκείνα τα χρόνια. Στο ισόγειο, το οποίο εκτείνεται σε 300 τ.μ., υπάρχει ένα μεγάλο σαλόνι με τζαμαρία και θέα στον κήπο. Στον επάνω όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια και άλλοι μικρότεροι χώροι.

Ωστόσο το σημαντικότερο δωμάτιο είναι το γραφείο. Εδώ ο Τόμας Μαν έγραφε στα χρόνια του πολέμου. Μεταξύ άλλων προετοίμαζε σε αυτό το δωμάτιο τις εκπομπές του για το BBC, με τις οποίες επιδίωκε να κινητοποιήσει τους Γερμανούς εναντίον του Χίτλερ. Εδώ επίσης συνέγραψε τμήματα των έργων του «Ο Ιωσήφ και οι αδελφοί αυτού», «Ο Εκλεκτός» και «Δόκτωρ Φάουστους». Σχετικά με το τελευταίο έργο ο Τόμας Μαν αλληλογραφούσε με τον γερμανό φιλόσοφο Τέοντορ Αντόρνο, ο οποίος ζούσε επίσης εξόριστος στο Λος Άντζελες.

Ένα σπίτι για υποτρόφους της γερμανικής κυβέρνησης

Σε μία αναμνηστική πλάκα στην είσοδο του σπιτιού αναγράφεται ότι ο Τόμας Μαν «έζησε εδώ με τη σύζυγό του Κάτια και τα παιδιά τους Έρικα, Κλάους, Γκόλο, Μόνικα, Ελίζαμπεθ και Μίκαελ από το 1941 έως το 1952». Μετά την οικογένεια Μαν έζησε εδώ ένα ζευγάρι Καλιφορνέζων. Ύστερα από τον θάνατο του συζύγου η βίλα διατέθηκε για αγορά ή ενοικίαση.

Όταν αυτό έγινε γνωστό στη Γερμανία, γεννήθηκαν φόβοι ότι οι μελλοντικοί αγοραστές του οικήματος ενδέχεται να το γκρέμιζαν για να χτίσουν ένα νέο στη θέση του. Τότε Γερμανοί πολιτικοί αλλά και η νομπελίστρια συγγραφέας Χέρτα Μίλερ κινητοποιήθηκαν για να περάσει το κτίσμα στα χέρια του γερμανικού κράτους.

Τελικά ύστερα από χειρισμούς του τότε Γερμανού υπουργού Εξωτερικών και σημερινού προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ η βίλα αγοράστηκε έναντι 13 εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα το γερμανικό δημόσιο θέλει να ανακαινίσει το σπίτι και να το διαθέσει σε υποτρόφους της γερμανικής κυβέρνησης, που θα διαμένουν εδώ για να εργαστούν γύρω από θέματα όπως η μετανάστευση, η εξορία και η ταυτότητα αλλά και η διατλαντική συνεργασία.

Πηγή: Deutsche Welle

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter