Η Γερμανία αναγνωρίζει την αποικιοκρατική γενοκτονία στη Ναμίμπια – Θα πληρώσει 1.1 δισ. ευρώ

Η Γερμανία αναγνωρίζει την αποικιοκρατική γενοκτονία στη Ναμίμπια – Θα πληρώσει 1.1 δισ. ευρώ

Η Γερμανία συμφώνησε να πληρώσει 1.1 δις ευρώ στη Ναμίμπια ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα στις περιοχές που έγινε η γενοκτονία. Όμως, δεν γίνεται καμία αναφορά στη λέξη «αποζημίωση» εντός του κειμένου ώστε να μην ανοίξει νομικά και οικονομικά το κουτί της Πανδώρας της γερμανικής ιστορίας.

Τα χρήματα θα διατεθούν σε βάθος 30 χρόνων και αναμένεται ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να ζητήσει συγγνώμη ενώπιον του κοινοβουλίου της Ναμίμπια ενώ και τα δύο κοινοβούλια θα επικυρώσουν την διακήρυξη. Ο Χάικο Μάας αναγνώρισε τα γερμανικά εγκλήματα ως γενοκτονία και δήλωσε «Υπό το φως της γερμανικής ιστορικής και ηθικής ευθύνης, θα ζητήσουμε συγχώρεση από την Ναμίμπια και τους απογόνους των θυμάτων». Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει από το 2015 ώστε να «γιατρευτούν οι πληγές» της ιστορικής βίας.

Η Γερμανία ήταν αποικιοκρατική δύναμη στην Ναμίμπια από το 1884 έως το 1915. Η χώρα τότε ονομαζόταν από τους Γερμανούς ιμπεριαλιστές ως Γερμανική νοτιοδυτική Αφρική. Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων κάθε ηλικιών δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν και κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης από τα γερμανικά αποικιοκρατικά στρατεύματα από το 1904 έως το 1904 διότι οι τοπικές φυλές Χερέρο(φωτογραφία κάτω) και Νάμα επαναστάτησαν ενάντια στους κατακτητές τους.

Με πληροφορίες από DW, BBC και Guardian

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter