Η Γερμανία κάνει λόγο για «λίστες θανάτου» για τούρκους αντιφρονούντες

Η Γερμανία κάνει λόγο για «λίστες θανάτου» για τούρκους αντιφρονούντες

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας σχολίασε την Δευτέρα για πρώτη φορά την ύπαρξη της λεγόμενης λίστας θανάτου που περιλαμβάνει ονόματα τούρκων αντιφρονούντων που κατέφυγαν στη Γερμανία. Πολλοί από αυτούς είναι δημοσιογράφοι που είναι ενοχλητικοί στον Ερντογάν.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Χέλμουτ Τάιχμαν χρησιμοποίησε αρκετά διπλωματική γλώσσα απαντώντας στην Βουλή, σε ερώτηση της βουλευτίνας τουρκικής καταγωγής Χελίν Εβρίμ Ζόμμερ, που πρόσκειται στο Die Linke (Αριστερά), λέγοντας ότι «υπάρχουν στην παρούσα συγκυρία αναφορές σε διάφορες λίστες ανθρώπων που φέρονται να επικρίνουν την τουρκική κυβέρνηση».

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Tagesspiegel, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποια συγκεκριμένη λίστα στα χέρια της, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται. Έχουν κάνει την εμφάνιση τους κατά καιρούς διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για λίστα εκτέλεσης 55 ατόμων από την Τουρκία, πολλοί εκ των οποίων είναι εξόριστοι τούρκοι δημοσιογράφοι.

 

Η Ομοσπονδία Γερμανών Δημοσιογράφων  ζήτησε την προστασία των τούρκων συναδέλφων της

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (DJV) Φρανκ Ούμπεραλ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, υπάρχει μια «λίστα εκτέλεσης» που στοχεύει 55 αντιφρονούντες από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης.

Σημειώνοντας ότι «οι δημοσιογράφοι φοβούνται για τη ζωή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της DJV Χέντρικ Τζέρνερ είπε ότι «απαιτούμε από τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν την μάχη τους ενάντια στην ελευθερία του Τύπου και σε επικριτές και ανεξάρτητους δημοσιογράφους».

Η επίθεση στον Ερκ Ατζερέρ και οι απειλές

Οι τελευταίες εβδομάδες  χαρακτηρίστηκαν από επιθέσεις και απειλές εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών και ακτιβιστών από την Τουρκία που ζουν στη Γερμανία. Ο δημοσιογράφος Ερκ Ατζερέρ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δέχθηκε ένα απειλητικό μήνυμα στην αυλή του σπιτιού του στο Βερολίνο της Γερμανίας. Στις 8 Ιουλίου, ο δημοσιογράφος δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα ανθρώπων μπροστά από το σπίτι του. Ανακοινώνοντας την επίθεση στο Twitter, είπε ότι δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά και ότι κατευθυνόταν στο νοσοκομείο. Ο Τζελάλ Μπασλανγκίτς, αρχισυντάκτης στο Arti TV και την ιστοσελίδα Artı Gerçek ειδοποιήθηκε από τις αστυνομικές αρχές ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Δύο αξιωματούχοι της αστυνομίας που τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του στην Κολωνία επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της λίστας θανάτου για τούρκους αντιφρονούντες. Άλλες αναφορές έκαναν λόγο για την συμπερίληψη και του ονόματος του κούρδου μουσικού Φερχάτ Τουντς στη λίστα. Ενημερώθηκε για αυτό από την αστυνομία του Ντάρμσταντ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter