Η Γερμανία συνεχίζει να πληρώνει συνεργάτες του Χίτλερ και των SS – Συντάξεις 1.300 έως… 50 ευρώ

Η Γερμανία συνεχίζει να πληρώνει συνεργάτες του Χίτλερ και των SS – Συντάξεις 1.300 έως… 50 ευρώ

«Σεισμό» έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις ότι συνταξιούχοι σε Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται από τη Γερμανία για τη συνεργασία τους με τη ναζιστική κυβέρνηση κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η υπόθεση των μυστικών πληρωμών ήρθε στο φως έπειτα από παρουσίαση εγγράφου στο βελγικό κοινοβούλιο, από έξι βουλευτές. 

Τα στοιχεία τους είναι γνωστά μόνο στους Γερμανούς πρεσβευτές σε κάθε χώρα, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι οι πληρωμές δεν υπόκεινται σε καμία φορολόγηση.

Ποιοι είναι οι «ωφελούμενοι»

Ο λόγος για άτομα που είχαν δηλώσει πλήρη υπακοή στον Χίτλερ μετά τη γερμανική εισβολή στο Βέλγιο και είχαν υπογράψει ώστε να υπηρετήσουν στα SS. Στο μεταξύ, αρκετοί είχαν κριθεί ένοχοι, από τη βελγική δικαιοσύνη, για συνεργασία με τους Ναζί αλλά τελικά έλαβαν αμνηστία.

Όπως έγινε γνωστό, οι εθνικές κυβερνήσεις δεν ξέρουν την ταυτότητα των ατόμων που συνεχίζουν να λαμβάνουν συντάξεις. Πρόκειται για 27 Βέλγους που λαμβάνουν χρήματα με τον αντίστοιχο αριθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην δηλώνεται στο επίμαχο έγγραφο.

Πώς ήρθε η υπόθεση στο «φως»

Στο μεταξύ, ομάδα γαλλόφωνων πολιτικών στο Βέλγιο ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να θέσει το ζήτημα στο Βερολίνο. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα.

«Η κατάσταση είναι η ίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πρώην μέλη των SS λαμβάνουν επίσης συντάξεις απευθείας από τη Γερμανία, χωρίς οι πληρωμές είτε να κοινοποιούνται είτε να φορολογούνται από τις βρετανικές αρχές», αναφέρουν οι Olivier Maingain, Stephane Crusniere, Veronique Caprasse και Daniel Senesael.

Ποιοι παίρνουν «χιλιάρικο» και ποιοι «50ευρα»

Πληροφορίες του rtbf αναφέρουν πως τα ποσά που λαμβάνουν οι «δικαιούχοι» κυμαίνονται μεταξύ 435 και 1.275 ευρώ μηνιαίως. Αποκαλύπτεται δε, ότι η Γερμανία χορηγεί… 50 ευρώ κάθε μήνα σε άτομα που απελάθηκαν ή υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σε αυτό το μήκος κύματος, οι Βέλγοι βουλευτές προτρέπουν την κυβέρνηση να «αποκαταστήσει τη φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη σύμφωνα με τις ιστορικές και ηθικές δεσμεύσεις που έλαβαν οι ιδρυτές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της χώρας μας και της Γερμανίας».

Πόθεν προέκυψαν οι μυστικές χρηματοδοτήσεις

Πρόκειται για το μοναδικό χρηματικό επίδομα του Χίτλερ που δεν έχει ανακληθεί από τη Διάσκεψη του Πότσνταμ του 1945. Ο λόγος για επίδομα που δόθηκε για να εξασφαλιστεί η «πίστη, αφοσίωση και υπακοή» στον Χίτλερ.

Ωστόσο, γεννά τεράστια ερωτηματικά με ποια λογική συνεχίζει να υφίσταται 74 χρόνια μετά την πτώση του Τρίτου Ράιχ…

Πηγή: RTBF

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter