Η Γερμανία υπόσχεται ένα δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις προς την Ουκρανία

Η Γερμανία υπόσχεται ένα δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις προς την Ουκρανία

Η ροή χρημάτων από το Βερολίνο προς το Κίεβο θα έχει στόχο την οικονομική ενίσχυση της ουκρανικής κυβέρνησης καθώς τα κρατικά έσοδα έχουν αποδεκατιστεί εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία. Η συνολική στήριξη από τις χώρες των G7 θα φτάσει τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ανακοίνωσε την Πέμπτη την συνεισφορά της Γερμανίας στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας, από τη Βόννη όπου συνεδρίασαν οι υπουργοί Οικονομικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών. Τα χρήματα που θα σταλούν στο Κίεβο θα προέρχονται από τον προϋπολογισμό της Γερμανίας και όχι από δανεισμό.

Οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας

Στόχος της συνεισφοράς είναι να στηρίξει τα οικονομικά του Κιέβου που επλήγησαν από τον πόλεμο. Υπολογίζεται ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα χρειαστεί 15 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής μισθών, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας έχει εξαφανίσει τα φορολογικά έσοδα.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα του ουκρανικού κράτους», δήλωσε ο Λίντνερ στη σύνοδο κορυφής, ενώ πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου και πέραν αυτού και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα».

Τι έχουν δεσμευτεί άλλες χώρες

Χθες Πέμπτη, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία. Από αυτά, τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για την κάλυψη κενών στον προϋπολογισμό του Κιέβου.

Μιλώντας στη συνεδρίαση των G7, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν να παράσχουν στην Ουκρανία τους οικονομικούς πόρους που χρειάζεται στον αγώνα της ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα δεσμεύσει έως και 9 δισεκατομμύρια ευρώ «μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας με τη μορφή δανείων», που θα συμπληρωθεί με υποστήριξη από διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης των G7.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter