Η γερμανική κυβέρνηση αδειάζει την Αθήνα για τη συμφωνία με Ιταλία

Η γερμανική κυβέρνηση αδειάζει την Αθήνα για τη συμφωνία με Ιταλία

Ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα στην ελληνική κυβέρνηση και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια επιφύλασσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τύπου (ΒΡΑ) της Γερμανίας για το θέμα της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα στο briefing της Πέμπτης των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου (Regierungspressekonferenz ) δόθηκε συμπληρωματική απάντηση στο ερώτηση από το briefing της Παρασκευής (12.06.2020) με την παρατήρηση μάλιστα ότι τυχόν δημοσιογραφική αναφορά σε πηγή θα είναι «μία κυβερνητική εκπρόσωπος».

Το ερώτημα ήταν «πώς αξιολογεί η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση τη βασιζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διευρύνει για μια ακόμα φορά την ελληνοϊταλική ΑΟΖ και έχει συνέπειες και για τη Λιβύη και την πετρελαϊκή σύνδεση Λιβύης και Ιταλίας;».

Στην απάντηση αναφέρεται επί λέξει ότι «Το ακριβές λεκτικό της βασιζόμενης στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας συμφωνίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα. Από αυτήν την άποψη, δεν είναι δυνατή η λεπτομερής αξιολόγηση του περιεχομένου της. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση χαιρετίζει καταρχήν τις συμφωνίες εκείνες που ρυθμίζουν δεσμευτικά τα θαλάσσια σύνορα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Εξ όσων γνωρίζει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, η συμφωνία είχε ήδη συνομολογηθεί το 2014 μετά από μακρές διαπραγματεύσεις και κατέστη πλέον δυνατή η επικύρωσή της. Από αυτήν την άποψη, δεν υπάρχει άμεση σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο από απόψεως Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Το ερώτημα είναι γιατί το Βερολίνο αισθάνεται την ανάγκη να αναφέρει ότι η οριοθέτηση ελληνοϊταλικής ΑΟΖ δεν έχει άμεση σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο από απόψεως Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας; 

Ας αναζητήσει την απάντηση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter