Η Γερμανική αστυνομία είχε αγοράσει κρυφά πρόγραμμα παρακολούθησης πολιτών

Η Γερμανική αστυνομία είχε αγοράσει κρυφά πρόγραμμα παρακολούθησης πολιτών

Η Ομοσπονδιακή αστυνομία είχε αγοράσει και χρησιμοποιούσε μυστικά το ψηφιακό πρόγραμμα παρακολούθησης Pegasus της Ισραηλινής εταιρείας NSO.
Η αγορά έγινε το 2019 και αποκαλύφθηκε στη Γερμανία μόλις την Τρίτη 7/9. Η αποκάλυψη έγινε σε συνεδρίαση της επιτροπής εσωτερικών της Μπούντεσταγκ και αργότερα διέρρευσε στον Γερμανικό Τύπο, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit.

Η αγορά προχώρησε από την αστυνομία παρά τις έντονες αντιρρήσεις των νομικών της συμβούλων. Εξαιτίας των αντιρρήσεων των νομικών συμβούλων η αστυνομία αγόρασε και χρησιμοποιούσε το επίμαχο κατασκοπευτικό προϊόν με άκρα μυστικότητα. Αυτό διότι η χρήση του Pegasus σκόνταφτε σε πολλούς νόμους περί προστασίας της ιδιωτικότητας.

Το 2020 η αστυνομία αγόρασε και μία άλλη έκδοση του προγράμματος Pegasus, η οποία φημολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε μόνο σε επιχειρήσεις που αφορούσαν το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία και μόνο για το διάστημα Μαρτίου 2020 έως σήμερα.

Μετά την αποκάλυψη αξιωματούχοι της γερμανικής αστυνομίας διέρρευσαν ότι η γερμανική έκδοση του προγράμματος λειτουργούσε με περιορισμούς στη χρήση. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμο αφού το Pegasus εισβάλλει στο κινητό και δεν περιορίζεται η πρόσβαση του αποκλειστικά σε ορισμένους φακέλους.

Ποια είναι η NSO

Η NSO είναι μία ισραηλινή εταιρεία που εμπορεύεται προϊόντα κατασκοπείας με υπηρεσίες πληροφοριών ανά τον κόσμο. Επί της ουσίας αυτό που προσφέρει είναι ιδιωτικές υπηρεσίες παρακολούθησης μέσα από προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα.

Το πρόγραμμα επιτίθεται στον στόχο και αποκτάει πρόσβαση στο κινητό του, παρακάμπτοντας τις εφαρμογές ασφαλείας τύπου Signal ακόμη και των πιο προσεκτικών χρηστών.

Τον Ιούλιο του 2021 η δημοσιογραφική ομάδα της Forbidden Stories αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 50.000 αριθμοί παρακολουθούνταν ταυτόχρονα από το Pegasus και τις απανταχού υπηρεσίες πληροφοριών. Τα θύματα ήταν πολιτικοί, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι κ.λπ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter