Η Γη είναι επίπεδη

Η Γη είναι επίπεδη

Η crème de la crème των ψεκασμένων είναι εκείνη η ελίτ ομάδα που πιστεύει ακράδαντα ότι η Γη είναι επίπεδη. Πρόκειται για την απόλυτη θεωρία συνωμοσίας που πρεσβεύουν οι flat earthers – επιπεδογήινοι επί το ελληνικότερο.

Η θεωρία δεν είναι καινούργια, απλώς τα τελευταία χρόνια έχει βρει φανατικούς οπαδούς, που πίνουν νερό στο όνομα του Parallax, κατά κόσμον Σάμιουελ Ροουμπόθαμ (1816-1884), του Αγγλου εφευρέτη ο οποίος τρία χρόνια πριν από το θάνατό του δημοσίευσε το έργο «Zetetic astronomy: Earth not a globe», την… Αγία Γραφή των επιπεδογήινων.

Σύμφωνα με τον Parallax, η Γη έχει το σχήμα επίπεδου δίσκου, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο Βόρειος Πόλος. Στο ερώτημα τι γίνεται με το νερό αφού η Γη αποτελείται κατά 70% από αυτό, ο Parallax απάντησε ότι στην περίμετρο του δίσκου υπάρχει ένα τεράστιο τείχος πάγου που αποτρέπει τα νερά να πέσουν.

Ο Ροουμπόθαμ υποστήριζε ότι είχε αποδείξει τη θεωρία του με έναν πολύ απλό τρόπο. Στάθηκε στην αρχή ενός καναλιού αποστράγγισης μήκους περίπου 10 χλμ. και ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να δει ένα αντικείμενο στο τέλος του, πράγμα που εάν η Γη δεν ήταν επίπεδη αλλά σφαιρική δεν θα μπορούσε να συμβεί.

Η θεωρία του συμπληρωνόταν και από άλλες αποκαλύψεις, όπως ότι ο ήλιος, το φεγγάρι και αστέρια απέχουν μόλις 1.500 χλμ. από τον πλανήτη Γη.

Η θεωρία του Parallax δεν εξατμίστηκε με τον θάνατό του. Αντίθετα, οι οπαδοί ανέλαβαν την «ιερή» υποχρέωση να τη διαδώσουν στα πέρατα της (επίπεδης) Γης. Ετσι ίδρυσαν το 1956 τη Universal Zetetic Society, η οποία στα μέσα του 20ού αιώνα μετεξελίχθηκε στην πρώτη International Flat Earth Research Society, η οποία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων περίπου μέχρι τα τέλη του αιώνα. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η Flat Earth Society, που ιδρύθηκε το 2004. Οι επιπεδογήινοι επανέκαμψαν μέσω ίντερνετ και ενός διαδικτυακού φόρουμ που έκανε στράκες και οδήγησε στην «ανάσταση» των οπαδών της επίπεδης Γης, οι οποίοι δημιούργησαν το 2009 ιστοσελίδα έτσι ώστε να μεταδώσουν σε ολόκληρο τον επιπεδογαλαξία τη μία και μοναδική αλήθεια.

Η εξέλιξη της θεωρίας

Εκατόν τριάντα επτά χρόνια μετά την ανάπτυξη της θεωρίας της επίπεδης Γης από τον Ροουμπόθαμ, η… επιστήμη έχει εξελιχθεί και έχει ανεβάσει γκάζια. Τον περασμένο Μάιο μάλιστα πραγματοποιήθηκε παγκόσμιο συνέδριο στο Μάντσεστερ, όπου οι επιπεδογήινοι παρουσίασαν τα τελευταία μοντέλα ψεκασμού. Το συνέδριο παρακολούθησε ο δημοσιογράφος Μάικλ Μάρσαλ του «Guardian», ο οποίος διάνθισε με το γνωστό βρετανικό φλεγματικό χιούμορ το ρεπορτάζ.

Η απλή θεώρηση ότι η Γη είναι ένας δίσκος στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο Βόρειος Πόλος δεν θα μπορούσε να σταθεί εν έτει 2018. Οι θεωρίες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ήταν πολλές και συχνά αντικρουόμενες. Στηρίζονταν όμως όλες στον ίδιο παρανομαστή. Οτι ο πλανήτης Γη δεν είναι στρογγυλός, δεν έχει το σχήμα σφαίρας αλλά είναι επίπεδος. Με αυτό το κρατούμενο παρουσιάστηκαν και άλλες απόψεις, όπως:

* Ο πλανήτης είναι ένας δίσκος που περιστρέφεται στο διάστημα.

* Ο πλανήτης έχει μεν σχήμα δίσκου, αλλά είναι στατικός και βρίσκεται εντός ενός θόλου παρέα με την ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια.

* Ο πλανήτης είναι μια λίμνη μέσα σε μια τεράστια έκταση πάγου.

* Ο πλανήτης βρίσκεται κάτω από τέσσερα διαστημικά δακτυλίδια εντός του σύμπαντος, που δεν είναι επίπεδο αλλά έχει σχήμα αυγού.

* Ο πλανήτης κινείται προς τα πάνω και γι’ αυτό τον λόγο δεν πέφτουμε.

Και, επίσης, οι άνθρωποι δεν πέφτουν από τις άκρες της Γης επειδή υπάρχει το «φαινόμενο Pac-Man». Ο χωροχρόνος δηλαδή αναδιπλώνεται διαρκώς όπως το παλιό και εμβληματικό ηλεκτρονικό παιχνίδι. Συγκεκριμένα, το ταξίδι από ανατολή σε δύση γίνεται μέσω χρονοδινών τεσσάρων διαστάσεων, όπως ακριβώς μεταφερόταν ο Pac-Man από τη μια πλευρά της οθόνης στην άλλη.

Ο άνθρωπος-πύραυλος

Η αλήθεια είναι ότι οι επιπεδογήινοι αντιμετωπίζονται με μεγάλο χλευασμό, γι’ αυτό και δεν έχουν σταματήσει τις προσπάθειές τους να αποδείξουν στους άπιστους ότι πράγματι η Γη είναι επίπεδη. Και επειδή η NASA με τους δορυφόρους της και τα διαστημόπλοιά της είναι ο βασικός υποστηρικτής των σφαιρογήινων, έχουν αρχίσει απόπειρες προκειμένου να ταξιδέψουν στο διάστημα και να επιστρέψουν με αποδείξεις.

Την καλύτερη προσπάθεια έχει κάνει μέχρι σήμερα ο 61χρονος Αμερικανός Μαντ Μάικ, ο οποίος αφού κατατρόπωσε τη γραφειοκρατία και την ημιμάθεια τελικά πήρε τον περασμένο Μάρτιο άδεια για να εκτοξευτεί στο διάστημα. Κατασκεύασε έναν αυτοσχέδιο πύραυλο, μπήκε μέσα τ’… ανάσκελα και εκτοξεύτηκε. Δυστυχώς, έφτασε μόλις τα 580 μέτρα προτού ανοίξει το αλεξίπτωτο του αυτοσχέδιου πυραύλου και προσγειωθεί στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα στη μέση.

Εννοείται ότι το πάθος για την αλήθεια θα οπλίσει με θέληση και άλλους οπαδούς της επίπεδης Γης, οπότε θεωρείται περισσότερο από δεδομένο ότι θα δούμε στο μέλλον και άλλες εκτοξεύσεις. Αλλωστε οι επιπεδογήινοι δεν είναι και λίγοι. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον περασμένο Απρίλιο στις ΗΠΑ το ΥouGov σε δείγμα 8.215 Αμερικανών ηλικίας άνω των 18 ετών, διαπιστώθηκε πως μόλις το 66% και το 76% των πολιτών που ανήκουν στα ηλικιακά γκρουπ 18 έως 24 και 25 έως 44 αντίστοιχα πιστεύουν ότι η Γη είναι σφαιρική. Μάλιστα ένα ποσοστό 5% δηλώνει ότι εάν και πιστεύει ότι η Γη είναι επίπεδη, τελευταία έχει αρχίσει να έχει ισχυρές αμφιβολίες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter