Η Γκάγκα παραδέχεται την προχειρότητα του υπ. Υγείας στην ιχνηλάτηση και προβλέπει αύξηση θανάτων από Covid

Η Γκάγκα παραδέχεται την προχειρότητα του υπ. Υγείας στην ιχνηλάτηση και προβλέπει αύξηση θανάτων από Covid

Τις προχειρότητες της κυβέρνησης ως προς τη διαδικασία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων μαρτύρησε η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα προβλέποντας παράλληλα πως οι θάνατοι από Covid θα συνεχίζουν να αυξάνονται το επόμενο διάστημα.

Η Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, επισήμανε πως χθες «είχαμε πάρα πολλούς θανάτους, πραγματικά, είναι τρομερό, οι θάνατοι είναι κάτι που μας στεναχωρεί αφάνταστα. Είναι κυρίως ανεμβολίαστοι και μεγάλης ηλικίας με πολλά συνυπάρχοντα προβλήματα… Από λοιμώξεις αναπνευστικού βλέπουμε κάθε χρόνο θανάτους, από γρίπη 250-400 θανάτους το χρόνο. Και δεν έχουμε τα 6.000-7.000 κρούσματα που έχουμε με τον κορονοϊό. Είναι μία πανδημία τεράστια σε μέγεθος, που είναι λογικό ότι θα οδηγήσει κάποιους από τους “εύθραυστους” συμπολίτες μας σε βαριά νόσηση και σε θάνατο».

Σε ερώτηση για το πού θα φτάσουν τα επιδημιολογικά μεγέθη, αφού χθες, Δευτέρα καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων με 121,  η ίδια υποστήριξε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιείται και ίσως έχει μία μικρή κάμψη. Αυτό είναι που μετράμε. Οι ασθενείς που νόσησαν πριν δέκα ημέρες είναι αυτοί που είναι στις μονάδες τώρα, είναι αυτοί που θα καταλήξουν τις περισσότερες φορές. Ο μέσος χρόνος από τη διάγνωση στο θάνατο ξεπερνά τις 10 ημέρες, είναι 12, 14 ημέρες. Άρα, οι θάνατοι που βλέπουμε, οι άνθρωποι που βλέπουμε να διασωληνώνονται, είναι αυτοί που νόσησαν πριν 15 ημέρες. Ο αριθμός θα εξακολουθεί να αυξάνει ακόμη, σίγουρα για τις επόμενες ημέρες, ακόμη κι αν τα κρούσματα εμφανίσουν σημαντική μείωση. Είναι όμως σημαντικό να έχουμε αυτή τη σημαντική μείωση».

Όταν η συζήτηση ωστόσο έφτασε στην περίπτωση ανηλίκων που έχουν εμβολιαστεί και σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν self test καθώς στο σχολείο πηγαίνουν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η αναπληρώτρια υπουργός βρέθηκε σε σύγχυση αφού αρχικά φάνηκε πως δεν γνωρίζει λέγοντας «οι ανήλικοι εμβολιασμένοι παίρνουν self test από τα σχολεία τους, τι εννοείτε “εμβολιασμένοι ανήλικοι”, τα παιδιά στα σχολεία παίρνουν 2 self test την εβδομάδα, τι πρέπει να ανοίξει;». Στη συνέχεια όμως, όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε ότι «οι εμβολιασμένοι δεν παίρνουν», η κυρία Γκάγκα το παραδέχθηκε: «σωστά, αυτό πρέπει να το δούμε, έχετε δίκιο», επανέλαβε αρκετές φορές, «θα το δούμε και θα το διορθώσουμε» παραδεχόμενη τη προχειρότητα με την οποία γίνεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι «σε κάποια νοσοκομεία χρειάστηκε να ακυρώσουμε επεμβάσεις, για να μπορέσουμε να έχουμε χώρο για όλους τους ασθενείς. Αυτές έχουν πάει ήδη σε άλλα νοσοκομεία, το Θεαγένειο και ιδιωτικές κλινικές. Δεν υπάρχει άρρωστος που μένει χωρίς φροντίδα, τα επείγοντα δεν έχουν ακυρωθεί καθόλου. Τα άλλα χειρουργεία που πρέπει να γίνουν, γίνονται όλα, με διάφορους τρόπους».

Σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον η κυρία Γκάγκα δήλωσε πως θα χρειαστεί περίπου εβδομάδα για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το πόσο μεταδοτική είναι, πόσο σοβαρή νόσο κάνει, πόσο προσβάλλονται οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί κτλ. «Αυτή τη στιγμή με τα κρούσματα που έχουμε, δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Άρα, είναι λογικό ότι πρέπει να προσέχουμε, αλλά όχι να πανικοβαλλόμαστε», διευκρίνισε.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter