Η γλώσσα ως μηχανισμός εξουσίας – Παρουσιάσεις βιβλίων

Η γλώσσα ως μηχανισμός εξουσίας – Παρουσιάσεις βιβλίων

Για τον Ελβετό γλωσσολόγο Φερντινάν ντε Σοσίρ που προσέγγισε τη γλώσσα ως ένα σύστημα σημείων τα οποία εκφράζουν ιδέες «πριν από τη γλωσσοποίηση δεν υπάρχουν προπαρασκευασμένες ιδέες. Με άλλα λόγια, πριν από τη γλωσσοποίηση τίποτα δεν είναι υποστασιοποιημένο».

Η Ελένη Καραντζόλα υπογράφει ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για τις «Γλωσσικές πολιτικές στις χώρες της Μεσογείου» αναλύοντας ποιες είναι οι γλωσσικές πολιτικές καταπίεσης που έχουν αναπτυχθεί στη «δική μας θάλασσα» και ποιος οι γλωσσικές μάχες που έχουν δοθεί με τον άνθρωπο και τη θεσμισμένη εξουσία να παρεμβαίνουν διαρκώς στη γλώσσα, με αποτέλεσμα ο «χάρτης των γλωσσών» να επανασχεδιάζεται αδιάκοπα.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια γλωσσολογίας, στο σύγγραμμά της, εστιάζει στους μηχανισμούς των γλωσσικών πολιτικών, οι οποίοι καθορίζουν τις διαδρομές κρατών, διαμορφώνοντας συλλογικά πεπρωμένα και επηρεάζοντας ιστορικές πορείες. Η γλώσσα, συστατικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας, αποτυπώνει την ιστορία καθώς δεν υπήρξε ποτέ ανεξάρτητη από την πολιτική ‒ αν λάβουμε υπόψη τόσο την κατά καιρούς κυριαρχία των εκάστοτε διεθνών γλωσσών όσο και τις διάφορες γλωσσοκτονίες που συντελέστηκαν στον ιστορικό χώρο και χρόνο, θα αντιληφθούμε την αναπόδραστη αλήθεια της διαπίστωσης ιδιαίτερα στην περίπτωση της «Διαφθοροποιού θάλασσας», όπως αποκαλείται εναλλακτικά η Μεσόγειος από ιστορικούς και γλωσσολόγους.

Ποιες γλωσσικές πολιτικές καταπίεσης έχουν αναπτυχθεί και με ποιον στόχο; Ποιες παράπλευρες συνέπειες είχαν οι γλωσσικές πολιτικές που σχετίζονται με τον χώρο της θρησκείας δεδομένου πως για αιώνες οι γλώσσες των ιερών κειμένων των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών αποτέλεσαν επί αιώνες τις μόνες γλώσσες γραμματισμού; Κατά πόσο οι λεκτικές μάχες που έχουν δοθεί στη Μεσόγειο είχαν γεωπολιτικές επιπτώσεις; Στις «Γλωσσικές πολιτικές στις χώρες της Μεσογείου» δίνονται σημαντικές απαντήσεις ενώ γεννιούνται εξίσου σημαντικά ερωτήματα. «Κάθε εποχή και η διεθνής γλώσσα της! Στη σημερινή εποχή, γλωσσικές πολιτικές που αντιστρατεύονται την ηγεμονία της αγγλικής αναπτύσσουν χώρες που διεκδικούν για τη γλώσσα τους διεθνή ρόλο» υποστηρίζει η συγγραφέας , η οποία επίσης αναφέρεται σε κράτη που αναγνωρίζονται ως επίσημες περισσότερες από μία γλώσσες. Ποια δυναμική αποτυπώνουν οι κρατικές γλωσσικές πολιτικές και πώς επηρεάζουν τα θέματα εθνικής ταυτότητας σε χώρες όπως η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος, το Ισραήλ και πώς οι εν λόγω πολιτικές υπεισέρχονται ακόμη και σε τεχνικά θέματα όπως η επιλογή συστήματος γραφή είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία δίνονται απάντηση στην εργασία της Ελένης Καραντζόλα.

Γλωσσικές πολιτικές στις χώρες της Μεσογείου

Ελένη Καραντζόλα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Επίκεντρο

ISBN: 978-960-458-596-0

ΣΕΛ.: 320

ΤΙΜΗ: €21,00

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μετανάστες και πρόσφυγες

Κλερ Ροντιέ

Ποια διαφορά υπάρχει ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες; Πόσοι είναι και από πού έρχονται; Γιατί αυτή η ξαφνική συρροή και πρόκειται άραγε να συνεχιστεί; Μήπως δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την τρομοκρατία; Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν τη δυνατότητα να τους φιλοξενήσουν, με δεδομένη την οικονομική κρίση; Τα τείχη και οι φράχτες έχουν κάποια χρησιμότητα; Πρέπει μήπως να καταργήσουμε τη ζώνη Σένγκεν; Τι είναι hotspot; Πόσο στοιχίζει η επιτήρηση των συνόρων; Το βιβλίο, οργανωμένο σε μορφή ερωταποκρίσεων, απαντά σε μια σειρά «ανησυχιών» που συνοδεύουν φανερά ή κρυφά ακόμη και τα αισθήματα συμπόνιας και αλληλεγγύης αρκετών Ευρωπαίων πολιτών.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ του Εικοστού Πρώτου

ISBN:978-618-5118-19-8

ΣΕΛ.: 120

ΤΙΜΗ: €10,60

Η πτώση των Οθωμανών

Ευγένιος Ρόγκαν

Ενα ιστορικό εγχειρίδιο με την υπογραφή του Ευγένιου Ρόγκαν, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διευθυντή του Κέντρου Μέσης Ανατολής στο κολέγιο St Antony. Στις σελίδες του βιβλίου εκτυλίσσονται οι κυριότερες μάχες που έλαβαν χώρα στις βάναυσες κλιματικές συνθήκες άνυδρων ερήμων ή των παγετών του Καυκάσου, αλλά και γύρω από σπουδαίες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Δαμασκός, η Βαγδάτη και η Ιερουσαλήμ από το 1914 έως το 1920. Ο Βρετανός συγγραφέας μάς ταξιδεύει στην εποχή της ολοκληρωτικής ήττας των Οθωμανών, μιας ήττας που άνοιξε τον δρόμο για τη συγκρότηση της νέας Μέσης Ανατολής.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Αλεξάνδρεια

ISBN: 978-960-221-685-9

ΣΕΛ.: 504

ΤΙΜΗ: €23,85

Μαθήματα ζωής από τον Φρόυντ

Μπρετ Καρ

Τι κρύβουν και τι µας αποκαλύπτουν για τον ανθρώπινο νου οι γλωσσικές παραδροµές, τι µπορούµε να µάθουµε από τις παρατηρήσεις του Φρόιντ για την ψυχολογία του έρωτα, ποια είναι η ουσιαστική λειτουργία του ευφυολογήµατος; O συγγραφέας, ένας από τους διαχειριστές του Μουσείου Φρόιντ και κλινικός ερευνητής Ψυχοθεραπείας και Ψυχικής Υγείας στο Center of Child Mental Health στο Λονδίνο, παρουσιάζει –σε δέκα κεφάλαια– τα πιο πολύτιµα µαθήµατα ζωής του πατέρα της ψυχανάλυσης.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πατάκη

ISBN: 978-960-16-5861-2

ΣΕΛ.: 144

ΤΙΜΗ: €7,70

Ελληνική κεραμική τέχνη: Μινωικές αναπλάσεις, ελεύθερες φόρμες

Μαρία Μπονάνου-Παπαγιαννάκη

Το δίγλωσσο καλλιτεχνικό λεύκωμα, με την υπογραφή της καλλιτέχνιδος – συγγραφέως Μαρίας Μπονάνου-Παπαγιαννάκη, αναφέρεται στην πρώτη περίοδο (1960-1973) της καλλιτεχνικής δημιουργίας της. Στις απεικονίσεις του λευκώματος θα ανακαλύψετε μέρος των κεραμικών της καλλιτέχνιδος σε μια ποικιλία από φωτογραφικές συνθέσεις με κυρίαρχο φόντο τον λόφο του Λυκαβηττού. Ο θαυμασμός της για τα κεραμικά έργα της Μινωικής εποχής τής δημιούργησε την ανάγκη να αναπλάσει τις κλασικές αυτές ελληνικές φόρμες της Κρητομινωικής εποχής χωρίς να τις αντιγράψει.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μύρτος

ISBN: 978-960-6866-65-4

ΣΕΛ.: 146

ΤΙΜΗ: €27

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter