Η γοητευτική τρέλα της Χάρλεϊ Κουίν

Η γοητευτική τρέλα της Χάρλεϊ Κουίν

Στο «The suicide squad» η πρώην φιλενάδα του Τζόκερ ξεχωρίζει από την υπόλοιπη ομάδα της DC λόγω χάρη στο αυτοκαταστροφικό ταμπεραμέντο της.

The Suicide squad (***)

Περιπέτεια φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2021 (118)

Σκηνοθεσία: Τζειμς Γκαν Πρωταγωνιστούν: Μάργκο Ρόμπι, Ιντρις Ελμπα, Τζόελ Κίναμαν, Τζον Σένα, Βαϊόλα Ντέιβις

Τα μεγαλύτερα αποβράσματα της Μπελ Ρεβ, της φυλακής με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούνται σε μια απόρρητη αποστολή της αμερικανικής κυβέρνησης. Η ομάδα των Μπλάντσπορτ, Πισμέικερ, Κάπτεν Μπούμερανγκ, Ρατκάτσερ, Σαβάντ, Κινγκ Σαρκ, Μπλάκγκαρντ, Τζάβελιν και Χάρλεϊ Κουίν οδηγούνται στο νησί του Κόρτο Μαλτέζε, με σκοπό να εξολοθρεύσουν ένα στρατηγικής σημασίας μυστικό όπλο το οποίο κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και τώρα απειλεί να στραφεί εναντίον τους. 

Το 2016 ο Ντέιβιντ Άγερ υπέγραψε το πρώτο «Suicide Squad» όπου οι δεσμοί αίματος με το πρωτότυπο κόμικ ήταν μεν έντονοι αλλά δεν επέτρεψαν στα κινηματογραφικά καρέ να αναπνεύσουν και να διατυπώσουν μια ολότελα δική τους άποψη. Στη νέα και ανώτερη «Ομάδα Αυτοκτονίας» ο Τζέιμς Γκαν («Οι Φύλακες του Γαλαξία») καλύπτει το παραπάνω κενό με μια ψαγμένη θέση που συνδυάζει το απλόχερο θέαμα με την τολμηρότητα της γραφής, μεταφέροντας το πεδίο δράσης από το μεταφυσικό χώρο του πρώτου φιλμ στα πειραματικά εργαστήρια του διαστήματος. Κάπως έτσι το ανίερο χιούμορ κουμπώνει άψογα με την κόμικ αισθητική και οι αναφορές στις δραματικές προσωπικές ιστορίες των βασικών χαρακτήρων («πάντα διαλέγω τους λάθος άντρες» μονολογεί η Χάρλεϊ) υποστηρίζουν κατάλληλα την πολιτική πεποίθηση μιας πλοκής που δεν κωλώνει να δείξει τον αντιαμερικανικό χαρακτήρα της: η αρχηγός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Αμάντα Γουόλερ (η Βαϊόλα Ντέιβις ξανά στο ρόλο όπως και στο πρώτο φιλμ) είναι η ενσάρκωση του απόλυτου κακού. Πριν και πάνω από όλα όμως η απολαυστική άτυπη συνέχεια (στην πραγματικότητα ούτε σίκουελ ούτε πρίκουελ είναι) της «Ομάδας αυτοκτονίας»  τυλίγεται γύρω από την δυνατή αύρα της αψυχολόγητης Χάρλεϊ Κουίν που δίνει και πάλι την ευκαιρία στην Μάργκο Ρόμπι να δώσει μια απίστευτη παράσταση όπου η χορογραφημένη βία συναντά την παράνοια και η kinky διαστροφή το μαύρο χιούμορ.      

Το ξαδελφάκι μου (Mon Cousin) (**)

Κωμωδία γαλλικής παραγωγής 2020 (104)

Σκηνοθεσία:  Γιαν Κουνέν Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Λαντόν, Φρανσουά Νταμιέ

Ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης διεθνούς εταιρείας κρασιού είναι αναστατωμένος γιατί πρέπει να συναντήσει ξανά μετά από αρκετό καιρό τον ατζαμή ξάδελφό του συνιδιοκτήτη του 50% των μετοχών της εταιρείας. Η ανησυχία του Πιέρ είναι δικαιολογημένη, γιατί όπου και όποτε εμφανίζεται ο Αντριέν, όλα γίνονται περίπλοκα . 

Η νέα ταινία του Γιαν Κουνέν («Ντοπερμάν», «Κοκό Σανέλ & Ιγκόρ») αν και δεν πρωτοτυπεί έχει ένα δυνατό όπλο στη φαρέτρα της: την δυνατή κωμική χημεία των Βενσάν Λιντόν και Φρανσουά Νταμιέν. Με πρόσχημα ένα ηθογραφικό μπέρδεμα που πηγάζει από την κωμική κόντρα των δύο αντίθετων χαρακτήρων, το «Ξαδελφάκι μου» δεν παύει να λειτουργεί ως μια καθαρόαιμη feelgood που πατά γερά στα δοκιμασμένα κόλπα του είδους.   

Ζήτημα Χρόνου (Stillwater) (**)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2021 (140)

Σκηνοθεσία:  Τομ ΜακΚάρθι, Μάρκους Χίντσεϊ, Νοέ Ντεμπρέ, Τομά Μπιντεγκέν

Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντέιμον, Καμίλ Κοτάν, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν

Ένας αμερικανός εργάτης διύλισης πετρελαίου από την Οκλαχόμα ταξιδεύει στην Μασσαλία και προσπαθεί να βρει τρόπο για να αποδείξει την αθωότητα της κόρης του που βρίσκεται στην φυλακή για έναν φόνο που όπως ισχυρίζεται δεν έχει κάνει.

Σε ένα ρόλο που η χιλιοστή παρουσία του Λίαμ Νίσον θα προκαλούσε ειρωνικά γελάκια, οι παραγωγοί μάλλον σοφά έπραξαν κι έδωσαν το κοστούμι του ταλαιπωρημένου πατέρα στον Ματ Ντέιμον. Εκείνος χωρίς υπερβολές δίνει την απελπισία του χαρακτήρα του που εκτός τις δυσκολίες στην επικοινωνία λόγω γλώσσας, με τις πολιτισμικές διαφορές και έναν πολύπλοκο νομικό σύστημα έχει να αντιμετωπίσει και τις σκοτεινές δυνάμεις μιας υπόθεσης που φαίνεται να τον ξεπερνά. Συμπαθητικό, με πλούσια δράση αλλά και τα αναπόφευκτα κλισέ από το σκηνοθέτη του «Spotlight». 

Ταξίδι με τον Δράκο Μου (Dragon Ride) (**)

Animation γερμανικής παραγωγής 2020 (92)

Σκηνοθεσία: Τόμερ Έσεντ Σενάριο: Τζόνι Σμιθ Φωτογραφία: Ολαφ Αουε

Ο νεαρός δράκος Ψευτοφωτιάς έχει μπουχτίσει να κρύβεται και θέλει να αποδείξει στην παλαιότερη γενιά ότι είναι αληθινός δράκος. Έτσι ξεκινάει κρυφά ένα ταξίδι με την κολλητή του σκιουρίνα Σόρελ, με σκοπό να βρουν την άκρη του ουρανού, ένα μυστικό παράδεισο για δράκους κάπου στα Ιμαλάια.

Καλοφτιαγμένο σχέδιο που θα αγγίξει κυρίως τα παιδιά λόγω της αθωότητας του ήρωα αλλά και της απλοϊκότητας που χαρακτηρίζει την περιπέτεια του. Κάποια στιγμή το φιλμ πάει να γίνει πιο συναρπαστικό όταν η πλοκή μεταφέρεται στην πόλη (όπου ο δράκος επιχειρεί να περάσει απαρατήρητος αλλά φυσικά δεν τα καταφέρνει) και το πρωταγωνιστικό ζευγάρι αναγκάζεται να συνυπάρξει με έναν νεαρό απατεώνα αλλά τα αστεία δεν τολμούν να πάνε σε πιο ριψοκίνδυνες περιοχές.   

Φρανκενστάιν Τζούνιορ (Young Frankenstein) (*****)

Κωμωδία αμερικανικής παραγωγής 1974 (105) 

Σκηνοθεσία: Μελ Μπρουκς Πρωταγωνιστούν: Τζιν Γουάιλντερ, Πίτερ Μπόιλ, Μάρτι Φέλντμαν, Κλόρις Λίτσμαν

Ο Δρ Φρέντερικ Φρανκενστάιν, ο εγγονός του Βίκτωρ Φρανκενστάιν που ντρέπεται για την καταγωγή του (ισχυρίζεται πως το όνομά του προφέρεται Φρον-κεν-στίν) μαθαίνει αναπάντεχα πως έχει κληρονομήσει το κάστρο των Φρανκενστάιν στα Καρπάθια. 

Σπαρταριστή και απολαυστική η κορυφαία κωμωδία στη φιλμογραφία του Μελ Μπρουκς είναι μια ευτυχής στιγμή στην υποκατηγορία του comedy-horror καθώς χρησιμοποιεί όλα τα κατάλληλα μέσα για να σατιρίσει υποδειγματικά τον κινηματογραφικό τρόμο. Η ταινία προτάθηκε για δύο Όσκαρ, στις κατηγορίες καλύτερου ήχου και διασκευασμένου σεναρίου, το οποίο συνυπογράφουν ο πρωταγωνιστής Τζιν Γουάιλντερ και ο σκηνοθέτης Μελ Μπρουκς.   

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter