Η Γουατεμάλα ζητά από τη Ρωσία τις προκαταβολές γιατί δεν τις παραδόθηκαν τα εμβόλια Sputnik-V

Η Γουατεμάλα ζητά από τη Ρωσία τις προκαταβολές γιατί δεν τις παραδόθηκαν τα εμβόλια Sputnik-V

Η υπουργός Υγείας της Γουατεμάλας Αμέλια Φλόρες δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση ζήτησε από την Ρωσία να της επιστραφεί η προκαταβολή που έχει καταβάλει για την αγορά ρωσικών εμβολίων Sputnik-V τα οποία δεν έχει παραλάβει.

«Ζητάμε…την επιστροφή των χρημάτων. Και αν έχουν (η ρωσική πλευρά) τη δυνατότητα να το πωλήσουν αργότερα , θα τους πληρώσουμε με την παράδοση» δήλωσε η Φλόρες. Το βίντεο με τις δηλώσεις της ανάρτησε η εφημερίδα Prensa Libre.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γουατεμάλας Πέντρο Μπρόλο ο οποίος είχε επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία, δήλωσε ότι μια μεγάλη παρτίδα με εμβόλια Sputnik-V πρέπει να σταλεί στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γουατεμάλας, η Μόσχα υποσχέθηκε να παραδώσει 16 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και παρέδωσε μόνο 150.000.

Η Γουατεμάλα είχε προκαταβάλει το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (69.291.874 ευρώ) για την αγορά των 16 εκ. δόσεων του ρωσικού εμβολίου.

Το υπουργείο Υγείας της Γουατεμάλας έδωσε στο Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο προωθεί τις εξαγωγές του ρωσικού εμβολίου στο εξωτερικό, προθεσμία 20 ημερών για να στείλει τις υποσχεθείσες δόσεις του εμβολίου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του RDIF δήλωσε ότι πρόσθετες παρτίδες του εμβολίου θα σταλούν σε σύντομο διάστημα στην Γουατεμάλα. «Ένα ακόμη αεροσκάφος με εμβόλια Sputnik-V πρέπει να φθάσει στη Γουατεμάλα αυτή την εβδομάδα. Ένα ακόμη αεροσκάφος με εμβόλια θα φθάσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο πλαίσιο της τήρησης των δεσμεύσεων που προβλέπονται από το συμβόλαιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του RDIF.

Το υπουργείο Υγείας της Γουατεμάλας κατοχύρωσε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V στα τέλη Φεβρουαρίου. Στην χώρα χρησιμοποιούνται επίσης τα εμβόλια Moderna και AstraZeneca, τα οποία διατέθηκαν δωρεάν ή στο πλαίσιο του μηχανισμού COVAX.

Ο πληθυσμός της Γουατεμάλας είναι περίπου 18 εκατομμύρια κάτοικοι. Μέχρι σήμερα έχει κάνει την μια δόση του εμβολίου το 4,2% του πληθυσμού δηλαδή 767.300 άνθρωποι, ενώ και τις δύο δόσεις έχουν κάνει σχεδόν 158.000 άνθρωποι. Μέχρι σήμερα στην Γουατεμάλα , έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά περισσότερα από 292.000 κρούσματα, εκ των οποίων 264.600 έχουν αναρρώσει. Έχουν καταγραφεί 9.147 θάνατοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter