Η Ιαπωνία αποκτά την πρώτη γυναίκα διοικητή μοίρας του Πολεμικού Ναυτικού

Η Ιαπωνία αποκτά την πρώτη γυναίκα διοικητή μοίρας του Πολεμικού Ναυτικού

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ιαπωνίας τοποθέτησε σήμερα για πρώτη φορά γυναίκα διοικητή στρατιωτικής μοίρας, περιλαμβανομένης της ναυαρχίδας του ιαπωνικου στόλου, του ελικοπτεροφόρου Izumo, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες ώστε να καλυφθεί η έλλειψη νεοσύλλεκτων ανδρών στη γηράσκουσα χώρα.

Η Ριόκο Αζούμα θα διοικεί τέσσερα πλοία με συνολικό πλήρωμα 1.000 ναυτικών, εκ των οποίων μόνο οι 30 είναι γυναίκες, και το οποίο συνθέτει την Πρώτη Μεραρχία της Ναυτικής Δύναμης Αυτοπροστασίας (MSDF) της χώρας.

“Δεν σκέφτομαι το ότι είμαι γυναίκα. Θα επικεντρωθώ στην προσπάθεια εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μου”, είπε η 44χρονη Αζούμα στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων της, την οποία παρακολούθησαν 400 ναύτες επάνω στο Izumo, που ήταν ελλιμενισμένο σε ναυπηγείο της Γιοκοχάμα κοντά στο Τόκιο για επισκευές.

Όταν εντάχθηκε στην MSDF το 1996, απαγορευόταν στις γυναίκες να υπηρετούν σε πολεμικά πλοία, μια απαγόρευση την οποία το ΠΝ ήρε δέκα χρόνια αργότερα.

Ωστόσο τα υποβρύχια εξακολουθούν να έχουν μόνο ανδρικά πληρώματα.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ιαπωνίας στρέφεται στις γυναίκες για να καλύψει την έλλειψη προσωπικού καθώς εξαιτίας της μείωσης των γεννήσεων συρρικνώνεται ο πληθυσμός των πολιτών εργάσιμης ηλικίας.

Ο αριθμός των πολιτών ηλικίας από 18 ως 26 ετών προβλέπεται από την κυβέρνηση ότι θα συρρικνωθεί φθάνοντας τα επτά εκατομμύρια ως το 2065 από 11 εκατομμύρια που ήταν τον περασμένο χρόνο.

“Θέλω να αφοσιωθώ στο να γίνω κάποιος που θα εμπνέει άλλους”, δήλωσε η Αζούμα ερωτηθείσα αν θέλει να αποτελεί πρότυπο για άλλες γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter