Η «ιερά αντιπολίτευση» και το ταξίδι Τσίπρα στο Άγιο Όρος

Η «ιερά αντιπολίτευση» και το ταξίδι Τσίπρα στο Άγιο Όρος

Ενδιαφέρον παρασκήνιο όσον αφορά την πρόσφατη ματαίωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Άγιο Όρος φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το Documento.

Συγκεκριμένα αυτό που από τον συστημικό Τύπο εμφανίστηκε ως «πόρτα Αγίου Ορους στον πρωθυπουργό» δεν ήταν τίποτε άλλο από την προσπάθεια της ΝΔ, σε ανοιχτή γραμμή με συγκεκριμένους μοναχούς και μονές και εκμεταλλευόμενη τους «Ταλιμπάν» της Ορθοδοξίας, να προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα στο Μαξίμου και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Ιερά Κοινότητα στο Περιβόλι της Παναγιάς στη συντριπτική πλειονότητά της εκφράζεται και έχει εκφραστεί με ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. «Οχι για λόγους μικροπολιτικής» όπως εξηγεί διπλωμάτης του ΥΠΕΞ, αλλά γιατί ο κ. Τσίπρας τόσο στη μοναδική του επίσκεψη στο Αγιο Ορος το 2014 όσο και μετά είναι θετικά διακείμενος προς αυτό, κάτι που αποτυπώθηκε και στην πράξη. Για παράδειγμα, στην υλοποίηση προγραμμάτων αναστηλώσεων όπως η αποκατάσταση, συντήρηση, επισκευή και ανακατασκευή κτισμάτων στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, στη ροή χρημάτων από τα ΕΣΠΑ, σε θέματα ψηφιακής πολιτικής και άλλα όπως πρόσφατα η διαγραφή παλαιότερων οφειλών από τον ΕΝΦΙΑ.

Γι’ αυτό και η Ιερά Κοινότητα έχει απευθύνει δύο προσκλήσεις, με ανοιχτή ημερομηνία, στον πρωθυπουργό. Μία τον περασμένο Δεκέμβριο και μία την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου όπου μια αντιπροσωπεία της επισκέφτηκε για τον λόγο αυτό την Αθήνα και το ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, όταν το γραφείο του πρωθυπουργού τούς απάντησε ότι το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα του επιτρέπει να επισκεφτεί, συγκεκριμένα την προπερασμένη Τετάρτη στις 27 Σεπτεμβρίου, την Αθωνική Πολιτεία, οι αντιπρόσωποι των είκοσι μονών ύστερα από έκτακτη σύσκεψη δύο ημέρες μετά απάντησαν στο ΥΠΕΞ ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειοψηφία (από τους δεκαπέντε που χρειάζεται για να ληφθεί μία απόφαση παρόντες ήταν οι έντεκα) λέγοντας μάλιστα στον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη διάφορες δικαιολογίες όπως να μην έρθει γιατί είναι του Σταυρού, ότι δεν είναι έτοιμο το Κέντρο Υγείας στις Καρυές ή «δεν είμαστε έτοιμοι για την υποδοχή», με τον υπουργό να ρωτά απορημένος «ποια είναι η προετοιμασία που πρέπει να κάνετε και δεν είστε έτοιμοι;».

Τι θέλει η ΝΔ

Η απάντηση ήταν ότι θα συνεδριάσει εκ νέου η Ιερά Κοινότητα τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου. Και ενώ ο υφυπουργός το πρωί της ίδιας ημέρας επισκέφτηκε τα έργα στο Κέντρο Υγείας στις Καρυές διαπιστώνοντας ότι είναι καθόλα έτοιμο, οι εκπρόσωποι των μονών έθεσαν πλέον ζητήματα που αφορούν την πολιτεία, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου. Κι ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο αποφάσισε να βγάλει από τη δύσκολη θέση την Ιερά Κοινότητα ματαιώνοντας την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος μια ομάδα εντός της, σε συνεργασία με τους σκληροπυρηνικούς, άρχισαν τις γνωστές διαρροές στα ΜΜΕ ότι «δεν τον καλέσαμε εμείς ποτέ», «εκείνος ήθελε να έρθει και εμείς δεν τον δεχθήκαμε».

Σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΕΞ, με απόλυτη γνώση των συσχετισμών εντός της Αθωνικής Πολιτείας, πίσω από την κίνηση αυτή υπήρχε συγκεκριμένη πολιτική στόχευση από ομάδα μοναστηριών και δέσμευση προς τους ιθύνοντες της αντιπολίτευσης «να βγει προς τα έξω ότι ο Τσίπρας είναι ανεπιθύμητος στο Αγιο Ορος. Αυτό θέλανε».

Πρωτεργάτες στις ενέργειες ήταν οι μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων, Αγίου Παύλου και η νέα αδελφότητα Εσφιγμένου (ο αντιπρόσωπος της οποίας διαβιώνει εκεί όπου συνεδριάζει η Ιερά Κοινότητα) ενώ σε αυτήν την ομάδα προσκολλήθηκαν και διάφορα συντηρητικά μοναστήρια τα οποία δεν είχαν πρόβλημα με τον πρωθυπουργό αλλά με τον πατριάρχη.

Μοναστήρια όπως του Δοχειαρίου, ο ηγούμενος του οποίου είχε σηκώσει τις γνωστές σημαίες «Ορθοδοξία ή Θάνατος», με τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της μονής εντός της συνεδρίασης της Ιεράς Κοινότητας να κινούνται μεταξύ του «Έξω οι Αντίχριστοι από το Άγιο Όρος», είναι «άθεος», «αντίχριστος», «συντελεί στην αποχριστιανοποίηση και αλλοίωση της πνευματικής ταυτότητας των Ελλήνων». Της Μονής Κωνσταμονίτου, ο ηγούμενος του οποίου είναι υπέργηρος και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό, της Μονής Ξηροποτάμου που έχουν μείνει δέκα άνθρωποι με τον αντιπρόσωπό της να φωνάζει για τις έμφυλες ταυτότητες. Όλοι αυτοί έθεσαν θέμα ακόμη και για τα παιδιά του πρωθυπουργού, αν βαφτίστηκαν ή όχι!

Ο γνωστός Νικοδημος

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτός που πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις ήταν ο αντιπρόσωπος της Λαύρας, ο γνωστός Νικόδημος, ο οποίος εσχάτως διατηρεί επαφές με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν εμφανιζόταν με δηλώσεις και αρθρογραφία του λάβρος κατά της Μονής Βατοπεδίου για το γνωστό σκάνδαλο.

Μάλιστα, οι κακές γλώσσες στο Περιβόλι της Παναγίας λένε ότι το όνειρό του ήταν να δει τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό και τον Εφραίμ στην φυλακή. Ο συγκεκριμένος ζει στην Αθήνα, στο μετόχι της Αγίας Λαύρας στον Βύρωνα και διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη, από τότε που ήταν στο ΥΠΕΞ και εσχάτως με τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έχει απλώσει τα «δίχτυα» του στους σκληροπυρηνικούς του Αγίου Όρους.

Την ίδια ώρα ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, δεξί χέρι του πρώην διοικητή Σταύρου Ψυχάρη (ήταν το 1996 – 2001 αναπληρωτής διοικητής στο πλάι του εκδότη), αν δεν επεδίωξε τη συγκεκριμένη απόφαση δεν έκανε τίποτε για να την αποτρέψει. Και εδώ οι κακές γλώσσες λένε ότι προσβλέπει στη διατήρηση της θέσης του σε περίπτωση ανόδου της ΝΔ στην κυβέρνηση. Ο κ. Κασμίρογλου παραμένει στη θέση του από το 2001 με ένα διάλειμμα επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

Κυβερνητικές πάντως πηγές σημειώνουν στο Documento ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από την Ιερά Κοινότητα (γιατί γράφτηκε ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να επισκεφτεί το Αγιο Ορος ως απλός επισκέπτης) αλλά η Ιερά Επιστασία παρά τις επίμονες και διαρκείς οχλήσεις του Documento αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της εφημερίδας.

Για την ακρίβεια και παρά το γεγονός ότι ο άνθρωπος που σηκώνει το τηλέφωνο παραδέχθηκε ότι καλά πράττουμε και ζητούμε τη γνώμη της Ιεράς Κοινότητας αντί να γράψουμε από μόνοι μας ή να κάνουμε το γνωστό copy paste, λέγοντας ότι θα μας απαντήσει κάποιος που χειρίζεται αυτά τα θέματα, ο άνθρωπος αυτός δεν βρέθηκε ποτέ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter