Η Ιερά Εξέταση του γερουσιαστή ΜακΚάρθι στο HOTDOC HISTORY που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Η Ιερά Εξέταση του γερουσιαστή ΜακΚάρθι στο HOTDOC HISTORY που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Στην πιο σκοτεινή περίοδο της πρόσφατης πολιτικής Ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών «καταδύεται» αυτήν την Κυριακή το HOTDOC HISTORY.

Στον μακαρθισμό, τη ζοφερή εξαετία στη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ γνώρισαν το αγριότερο πογκρόμ που με την επίκληση ενός φανταστικού «κομμουνιστικού κινδύνου» κατάφερε να υποτάξει την αμερικανική κοινωνία η οποία έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με νωπές τις μνήμες της Αντιφασιστικής Συμμαχίας και του «Νιού Ντιλ» του Ρούσβελτ.

Το τεύχος αποφεύγει την αποδοχή της εύκολης ιδέας πως ο γερουσιαστής ΜακΚάρθι ήταν απλώς ένας παρανοϊκός με σύνδρομο καταδίωξης. Αναζητεί τις δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές, που εκτόξευσαν τον αδίστακτο δημαγωγό από το Ουισκόνσιν στον άμβωνα του Μεγάλου Ιεροεξεταστή.

Ο ΜακΚάρθι προσωποποιούσε την ανάγκη του βαθέος αμερικανικού συστήματος να καθυποτάξει τα σκιρτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και ήταν το τέλειο εργαλείο για την επιστροφή του συντηρητισμού. Και των Ρεπουμπλικάνων στη διακυβέρνηση, ύστερα από 20 χρόνια. Όμως ο Φρανκενστάιν-ΜακΚάρθι γρήγορα στράφηκε εναντίον των δημιουργών του. Κατηγόρησε για ύποπτο φιλοκομμουνισμού ακόμη και τον μέντορα του πρόεδρο Αϊζενχάουερ ή τον στρατηγό Μάρσαλ! Ακόμη και τον υπουργό Στρατιωτικών πως ανέχθηκε έναν κομμουνιστή …οδοντίατρο.

Κατέστρεψε καριέρες και ζωές ανθρώπων, οδήγησε άλλους στο θάνατο και τους Ρόζενμπεργκ στην ηλεκτρική καρέκλα. Εβαλε τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς του Χόλιγουντ στη «Μαύρη Λίστα». Και τους έστειλε πίσω στην Ευρώπη. Τσάπλιν, Λόουζι, Ντασέν κ.α. Ή στη φυλακή· σαν τον Τράμπο που κέρδισε και ένα Οσκαρ σεναρίου υπογράφοντας με ψεύτικο όνομα.

Η πτώση του αντικομμουνιστή «σταυροφόρου» ήταν εξίσου απότομη με την άνοδο του. Στη «δίκη» εναντίον του Στρατεύματος ο δικηγόρος Γουέλτς, εξερράγη και – live στην τηλεόραση – τον κατεξευτέλισε με τη φράση: «Αρκετά Γερουσιαστά! Μα, δεν έχετε ίχνος αξιοπρέπειας κύριε Μακάρθι;» Σε λίγους μήνες ο ΜακΚάρθι αποπέμφθηκε ατιμωτικά. Ο μακαρθισμός, είναι μια άλλη ιστορία…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter