Η Ινταλγκό παραμένει «τιμονιέρισσα» του Παρισιού

Η Ινταλγκό παραμένει «τιμονιέρισσα» του Παρισιού

Με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 48,7% και 50,2%, η σοσιαλίστρια δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας ανανεώνει την θητεία της έχοντας εξασφαλίσει μια άνετη νίκη

Οι κάλπες που στήθηκαν χθες, Κυριακή (28/6) στη Γαλλία επικύρωσαν εν πολλοίς τα προγνωστικά. Μεγάλη άνοδος των Πρασίνων (EELV), αποτυχία του κόμματος του πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν (LREM) να εδραιώσει την παρουσία του στην αυτοδιοίκηση και νίκη για τη σημερινή δήμαρχο, Αν Ινταλγκό, στο Παρίσι.

Η Ινταλγκό έχοντας να αντιμετωπίσει από τη μια την Ρασιντά Ντατί, εκπρόσωπο της δεξιάς (Ρεπουμπλικάνοι) και υπουργό Δικαιοσύνης επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί και από την άλλη, την πρώην υπουργό Υγείας επί Μακρόν, Ανιές Μπουζέν, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο υποχρεώθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο να παραιτηθεί άρον-άρον για να περισώσει την τιμή της υποψηφιότητας του Παρισιού μετά την αποκάλυψη ροζ σκανδάλου του προκατόχου της, κατάφερε να ηγηθεί της κούρσας ήδη από τον πρώτο γύρο και εντέλει να επικρατήσει με ακόμη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη διαφορά (44%) από τις αντιπάλους της.

«Επιλέξατε την ελπίδα, την ομαδική δουλειά, ένα Παρίσι που μπορεί να αναπνεύσει, που είναι καλύτερο να ζει κανείς, που δείχνει περισσότερη αλληλεγγύη και που δεν παραμελεί κανέναν» είπε η Ινταλγκό απευθυνόμενη στους δημότες της μετά την ανακοίνωση της νίκης της το βράδυ της Κυριακής.

Η πρώτη της εξαετής θητεία σημαδεύτηκε από μια πράσινη ατζέντα, η οποία περιελάμβανε μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων σε βασικούς κόμβους της γαλλικής πρωτεύουσας, πεζοδρομήσεις και προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η «πράσινη σφραγίδα» της στην πρωτεύουσα αναμένεται να γίνει… «πρασινότερη», δεδομένης της συνεργασίας με τους Πρασίνους και τον εκπρόσωπό τους, Νταβίντ Μπεγιάρ, την οποία συνήψε ενόψει του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών.

Με την καταμέτρηση των ψήφων να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ντατί θα αρκεστεί σε ένα ποσοστό μεταξύ 32% και 32,7%, ενώ η Μπουζέν σε μόλις 13,7% και 16% των ψήφων.

Η πανδημία έφερε αποχή

Το αποτύπωμά της στις φετινές δημοτικές εκλογές στη Γαλλία άφησε η πανδημία της Covid- 19. Ο α’ γύρος πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν την εφαρμογή του γενικού lockdown στη χώρα. Όπως και στον πρώτο, έτσι και στο δεύτερο γύρο, ο οποίος διεξήχθη με διαφορά μεγαλύτερη των 100 ημερών, η αποχή σημείωσε ποσοστά ρεκόρ.

Τα ποσοστά συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές, αγγίζουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 40%, όταν στις τελευταίες εκλογές του 2014, 52,4% Γάλλοι είχαν προσφύγει στις κάλπες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter