Η Ιρλανδία αναγνωρίζει τον ισραηλινό εποικισμό ως «de facto» προσάρτηση

Η Ιρλανδία αναγνωρίζει τον ισραηλινό εποικισμό ως «de facto» προσάρτηση

Το σμαραγδένιο νησί είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που αναγνωρίζει τον εποικισμό των ισραηλινών σε παλαιστινιακά εδάφη ως παράνομη de facto προσάρτηση. Η πρόταση που κατατέθηκε στην Κάτω Βουλή της Ιρλανδίας έλαβε ευρεία υποστήριξη.

Η πρόταση καταδικάζει επίσης την απομάκρυνση των παλαιστινιακών πληθυσμών και δηλώνει ότι η επέκταση των ισραηλινών οικισμών τις περασμένες δεκαετίες αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Sinn Féin για τις εξωτερικές υποθέσεις, Τζον Μπρέιντι, που κατέθεσε την πρόταση περιέγραψε την ψήφο σαν μια «ιστορική στιγμή» και «νίκη της δικαιοσύνης» που αναγνωρίζει στους Παλαστίνιους το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Είπε επίσης ότι η ψήφιση αυτή της πρότασης είναι καθρέφτισμα του αισθήματος της χώρας για την αντιμετώπιση του παλαιστινιακού λαού από το κράτος apartheid του Ισραήλ.

Σε μια σημαντική κίνηση, ο υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόουβνι είπε ότι η κλίμακα, ο ρυθμός και η φύση των ενεργειών του Ισραήλ ισοδυναμεί με «de facto προσάρτηση». Είπε στην Κάτω Βουλή ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η επιστροφή στο «business as usual» και η επέκταση των παράνομων οικισμών στην κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

«Αυτό δεν είναι πλέον μια επιλογή κατά τη γνώμη μου. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με την επέκταση των παράνομων οικισμών σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», δήλωσε ο Κόουβνι, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις αναγκαστικές εξώσεις Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε άλλα μέρη της Δυτικής Όχθης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter