Η Ισπανία εγκαταλείπει την πολιτική των συντηρητικών και αυξάνει τις συντάξεις

Η Ισπανία εγκαταλείπει την πολιτική των συντηρητικών και αυξάνει τις συντάξεις

Στην αύξηση των συντάξεων προχωρά ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ μετά την απόφασή του να αυξήσει και το βασικό μισθό.

Στόχος του να μην υποτιμηθεί η αγοραστική δύναμη των Ισπανών λόγω του πληθωρισμού αλλά και να δώσει μία ακόμη ώθηση στην αγορά. Η αύξηση μάλιστα θα είναι μεγαλύτερη στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός και οι υπουργοί κατέληξαν στην απόφαση ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 1,6% από την 1η Ιανουαρίου, λίγο παραπάνω δηλαδή από ότι τρέχει ο πληθωρισμός στην Ισπανία (1,2%).

Αποφασίστηκε επίσης να αυξηθούν κατά 3% οι πολύ μικρές, μη ανταποδοτικές συντάξεις που κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά δεν εξασφαλίζουν παρά ελάχιστα στους κατόχους τους.

Μ’ αυτόν τον τρόπο εγκαταλείπεται η πολιτική του λαϊκού κόμματος το οποίο το 2013 είχε αποφασίσει ότι οι συντάξεις θα αυξάνονται μόνο κατά 0,25% όσο τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρουσιάζουν ελλείμματα (αν και το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα είχε παραβίαση την απόφασή του προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας της).

Επειδή όμως η κάθε αύξηση έχει το κόστος της, για να υπηρετηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για τις συγκεκριμένες αυξήσεις θα βγουν από τα ταμεία του ασφαλιστικού συστήματος περίπου 2 δισεκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με το 2018. Ο Σάντσεθ ελπίζει ότι αυτά θα γίνουν κατανάλωση για να κινηθεί περισσότερο η ισπανική οικονομία μέσα στο νέο έτος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter