Η ιστορία ενός Έλληνα εγκλωβισμένου -με ευθύνη της κυβέρνησης- στο Μεξικό

Η ιστορία ενός Έλληνα εγκλωβισμένου -με ευθύνη της κυβέρνησης- στο Μεξικό

Η ιστορία ενός Έλληνα ο οποίος εγκλωβίστηκε στο Μεξικό λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της Covid-19 και δεν κατάφερε να έρθει σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, που εν πολλοίς… δυσκόλεψε τις προσπάθειες που έκανε για να επαναπατριστεί.

Ο Τάκης Μίχας γνωστοποίησε την περιπέτειά του στο Μεξικό, εξιστορώντας τα όσα πέρασε στην έντυπη έκδοση της «ΕΦ.ΣΥΝ». Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

Στα τέλη Μαρτίου επρόκειτο να επιστρέψω στην Ελλάδα από το Μεξικό. Ομως δύο ημέρες πριν από την αναχώρησή μου η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τα γνωστά μέτρα χωρίς να ειδοποιήσει από πριν ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αλλάξει κάποιος την ημερομηνία επιστροφής. Αποτέλεσμα, η αεροπορική εταιρεία να σταματήσει τις πτήσεις προς Ελλάδα και εγώ να παραμείνω από τότε «εγκλωβισμένος» σε μια πόλη του Μεξικού, όπως και μια άλλη τετραμελής οικογένεια. Οπως ασφαλώς συνέβη και με άλλους Ελληνες με υπερατλαντικά ταξίδια. Να σημειωθεί ότι η συνεχιζόμενη εδώ παραμονή ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες εγκυμονεί κινδύνους, διότι το τοπικό δύσβατο σύστημα δημόσιας υγείας παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις.

Στις αρχές του μήνα επικοινώνησα με το ελληνικό ΥΠΕΞ και τους έθεσα υπόψη ότι χώρες όπως το Μεξικό, η Τουρκία, η Δανία κ.ά. έστειλαν αεροπλάνα να συλλέξουν τους ομοεθνείς τους ανά τον κόσμο και ρώτησα αν και η Ελλάδα σκόπευε να πράξει το ίδιο. Μου απάντησαν αρνητικά.

Μου πρότειναν να με βάλουν σε κάποια πτήση που να γίνεται από εδώ περιστασιακά με κατεύθυνση την Ευρώπη και από εκεί να βρεθεί ένα αεροπλάνο που να πηγαίνει Αθήνα. Πρόκειται για μια απίστευτη ταλαιπωρία με πολλαπλές αλλαγές πτήσεων και πολύωρες αναμονές. Κάποιος που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα θα είχε αυξημένες πιθανότητες να κολλήσει τον ιό ύστερα από τέτοια ταλαιπωρία. Στα μέσα Μαΐου έδωσα συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα όπου ανέφερα ότι στον βαθμό που ένας Μεξικανός τουρίστας, ο οποίος προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα, μπορεί να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε δημόσιο ελληνικό νοσοκομείο και να λάβει δωρεάν φροντίδα, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για έναν Ελληνα επισκέπτη στο Μεξικό.

Ομως, στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας ανακοίνωνε ότι εφεξής οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν τις παροχές του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά θα πρέπει να πληρώνουν. Οι δηλώσεις αυτές, εν μέσω πανδημίας, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση του Ελληνα «εγκλωβισμένου» στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας στην οποία βρίσκεται. Διότι πώς αλήθεια μπορεί πια να ζητήσει ένας Ελληνας «εγκλωβισμένος» τουρίστας δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας μιας χώρας, π.χ. της Λατινικής Αμερικής, τη στιγμή που ο υπουργός της πατρίδας του διαλαλεί ανά την οικουμένη ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ πια να παράσχει δωρεάν φροντίδα σε οποιoνδήποτε ξένο τουρίστα;

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στον βαθμό που προκάλεσε την κατάσταση «εγκλωβισμού», αρνείται να αναλάβει τον επαναπατρισμό με ασφαλή τρόπο και υπονομεύει με τις δηλώσεις υπουργών της τη δυνατότητα πρόσβασης των Ελλήνων σε δωρεάν δημόσια ιατρική φροντίδα στη χώρα που βρίσκονται, φέρει την απόλυτη ευθύνη για τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζουν για την υγεία και τη ζωή τους οι Ελληνες «εγκλωβισμένοι» ταξιδιώτες που βρίσκονται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και αλλού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter