Ένα βιβλίο για την ιστορία της Βενετίας

Ένα βιβλίο για την ιστορία της Βενετίας

Μια σπουδαία μελέτη για την ιστορία της γαληνοτάτης δημοκρατίας της Αδριατικής.

Ο Ουίλιαμ ΜακΝίλ, από τους σημαντικότερους ιστορικούς του 20ού αιώνα, συνήθιζε να λέει ότι «η αλήθεια βρίσκεται στον μύθο, στη γενικότερη αφήγηση που στρέφει την προσοχή στα κοινά στοιχεία που υπάρχουν μέσα στην πολυσύνθετη πραγματικότητα, αγνοώντας τις ασήμαντες διαφορές στις λεπτομέρειες».

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό και ως βοηθός στρατιωτικός ακόλουθος στις εξόριστες κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας στο Κάιρο.

Όταν το 1944 βρέθηκε για πρώτη φορά στα οχυρά του Ναυπλίου και του Ακροκορίνθου του προκάλεσε έκπληξη η εικόνα του ανάγλυφου λέοντα του Αγίου Μάρκου. Αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά τυχαίων εμπειριών στη διάρκεια 20 χρόνων οι οποίες τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου με θέμα την ιστορία της θαλασσοκράτειρας Βενετίας, που αποτελεί ταυτόχρονα την ιστορία της ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης.

Το ιστορικό πλαίσιο που καλύπτει η έρευνα εκτείνεται από τον 11ο έως τον 18ο αιώνα, δηλαδή από την ανάδυση της λατινικής Ευρώπης και την ανάδειξη της Βενετίας ως θαλάσσιας δύναμης έως τον αφανισμό της Βενετικής Δημοκρατίας και Αυτοκρατορίας από τον Ναπολέοντα.

Ο πολυβραβευμένος Καναδοαμερικανός ιστορικός μελετά τις έριδες της Βενετίας με τη Φλωρεντία, τη σχέση της με το Βυζάντιο, τον ρόλο της στην πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης καθώς και τη σχέση της με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αναδεικνύοντας τις πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις, την επιρροή που άσκησε σε άλλες πόλεις και τους αγώνες για τη διατήρηση της ισχύος της την ίδια στιγμή που προσπαθούσε να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στην ορθόδοξη Ανατολή και την καθολική Δύση. Τη μετάφραση έχει κάνει η Γεωργία Μίχα.

Βιβλίο

Τίτλος-Βενετία: Γέφυρα Δύσης και Ανατολής 1081-1797, Ουίλιαμ ΜακΝίλ

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

ΣΕΛ.:480

ΤΙΜΗ: 24,99

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter