Η ιστορία του αστυνομικού μυθιστορήματος μέσα από την πένα του Τζίμμυ Κορίνη

Η ιστορία του αστυνομικού μυθιστορήματος μέσα από την πένα του Τζίμμυ Κορίνη

Ο πολυσχιδής Τζίμμυ Κορίνης έχει περάσει όλη του τη ζωή διαβάζοντας και γράφοντας αστυνομικά διηγήματα και μυθιστορήματα – είδε την πρώτη του ιστορία δημοσιευμένη όταν ήταν μόλις δεκατεσσάρων ετών.

Μεταξύ των δεκάδων δραστηριοτήτων του υπήρξε διευθυντής σύνταξης του θρυλικού περιοδικού «Μάσκα» για έντεκα χρόνια, ενώ υπήρξε σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε ταινίες, τηλεταινίες και σειρές.

Με την ιδιότητα του βαθιού γνώστη –μεταξύ άλλων έχει χαρακτηριστεί πατριάρχης του ελληνικού αστυνομικού αφηγήματος– αναλαμβάνει με αυτή την εισαγωγή στο crime fiction να ξεναγήσει τους αναγνώστες που αγαπούν το είδος στα παρακλάδια του που στη χώρα μας με μεγάλη ευκολία συνηθίζουμε να εντάσσουμε στη μεγάλη (και ανακριβώς ορισμένη) ομάδα της «αστυνομικής λογοτεχνίας».

Ο συγγραφέας ξεκινάει την πυκνογραμμένη αφήγησή του από τους «Φόνους της οδού Μοργκ» του Έντγκαρ Άλαν Πόε που κυκλοφόρησαν το 1841 (για πολλούς μελετητές αποτελεί το πρώτο έργο του είδους) και αναλύει τις κατηγορίες του hardboiled, του νουάρ, του police procedural, του detective story, των μυστηρίων κλειστού χώρου κ.λπ.

Από τις σελίδες του βιβλίου περνούν οι σημαντικότεροι ήρωες που δημιουργήθηκαν από τις σπουδαιότερες πένες του είδους (Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, Ντάσιελ Χάμετ, Αγκαθα Κρίστι, Πατρίσια Χάισμιθ, Μίκι Σπιλέιν, Ελερι Κουίν, Ρέιμοντ Τσάντλερ) και δεκάδων άλλων οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του τόσο δημοφιλούς και παραγνωρισμένου σε αρκετές περιπτώσεις είδους που για πολλές δεκαετίες λογιζόταν ως παραλογοτεχνία.

Pulp fiction

Τζίμμυ Κορίνης

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Public Βιβλιοθήκη

ISBN: 978-618-02-0999-0

ΣΕΛ: 320

ΤΙΜΗ: €19,99

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter