Η ιστορία του Ιντιάνα Τζόουνς στην Disney+

Η ιστορία του Ιντιάνα Τζόουνς στην Disney+

Με αφορμή την πολυαναμενόμενη έξοδο την νέας ταινίας του Ιντιάνα Τζόουνς στις αίθουσες στα τέλη του μήνα, η Disney+ παρουσιάζει τις 4 πρώτες περιπέτειες του ξεχωριστού αρχαιολόγου.

To 1980 o Στίβεν Σπίλμπεργκ ήταν σε άθλια ψυχολογική κατάσταση. Η αποτυχία του «1941» είχε κλονίσει την εμπιστοσύνη του Χόλιγουντ στο πάλαι ποτέ «παιδί-θαύμα» που έκανε τον εμπορικό πάταγο με τα «Σαγόνια του καρχαρία» πέντε χρόνια νωρίτερα. Ο φίλος του Τζορτζ Λούκας ανέλαβε να του τονώσει το ηθικό προτείνοντας του να γυρίσει μια ταινία για «ένα αρχαιολόγο που λατρεύει την περιπέτεια», ιδέα που είχε από παλιά ο Λούκας με τον Φίλιπ Κάουφμαν και μάλιστα σκόπευε να την κάνει ταινία από το 1973 αλλά ο «Πόλεμος των άστρων» τον πρόλαβε.

Αρχικά ο Σπίλμπεργκ δεν ενθουσιάστηκε με την προοπτική να κάνει φιλμ τις «Περιπέτειες του Ιντιάνα Σμιθ» όπως ήταν στο αρχικό προσχέδιο του Λούκας ο τίτλος της ταινίας, ενώ θεωρούσε ότι οι πόρτες του Χόλιγουντ είχαν κλείσει οριστικά για εκείνον. Όμως για αυτό είναι οι φίλοι. Ο Λούκας έκανε χρήση της εξουσίας που είχε πλέον με το φαινόμενο «Star wars» και έπεισε την Paramount να επενδύσει στο φιλμ που θα σκηνοθετούσε ο Σπίλμπεργκ. O ανερχόμενος Λόρενς Κάσνταν θα υπέγραφε το σενάριο και ο ίδιος ο Λούκας με τον Χάουαρντ Καζάντζιαν και τον Φρανκ Μάρσαλ θα είχαν τον έλεγχο της παραγωγής, ενώ μια πλειάδα συνεργατών και φίλων θα έπαιζε το δικό της ρόλο στην ιστορία που ήδη γραφόταν. Κυριότερη όλων η συνδρομή του συνθέτη Τζον Γουίλιαμς στο βασικό μουσικό θέμα του φιλμ που έγινε συνώνυμο της εμπνευσμένης περιπέτειας.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το φιλμ που κόστισε 18 εκατομμύρια δολάρια έσκισε στα ταμεία με πάνω από 390 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις, ο Χάρισον Φορντ έγινε σύμβολο του τολμηρού αρχαιολόγου με τις φοβίες για τα φίδια και τις άβολες ερωτικές σχέσεις, και το είδος της απενοχοποιημένης κλασάτης περιπέτειας μπήκε για τα καλά στο κινηματογραφικό χάρτη.

Οι δύο επόμενες ταινίες «Ο ναός του χαμένου θησαυρού» (1984) και «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η τελευταία σταυροφορία» (1989) με τους ίδιους σχεδόν συντελεστές (συν την προσθήκη του Σον Κόνερι στο ρόλο του πατέρα του Ίντι στο τρίτο φιλμ) πήγαν εξίσου θεαματικά με το αρχικό φιλμ. Ένα τέταρτο μέρος, το «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του κρυστάλλινου κρανίου», γυρίστηκε το 2008 ξανά σε σκηνοθεσία Σπίλμπεργκ και παραγωγή Λούκας που επίσης έκανε θραύση στα ταμεία παρά τις μέτριες κριτικές.

Η πέμπτη ταινία της σειράς, το «Indiana Jones and the Dial of Destiny» (Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο δίσκος του πεπρωμένου) θα βγει στις αίθουσες στις 29 Ιουνίου. Είναι η πρώτη ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς στην οποία τα ονόματα των Σπίλμπεργκ- Λούκας απουσιάζουν αλλά όχι και ο πρωταγωνιστής: ο Χάρισον Φορντ θα φορέσει για τελευταία φορά τα ρούχα του ακαταμάχητου Ιντιάνα Τζόουνς και στην πρόσφατη βράβευση του στις Κάνες δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκλίνηση του για το γεγονός αυτό. Ο σκηνοθετης του «Λόγκαν» Τζέιμς Μάνγκολντ αναλαμβάνει να φέρει τον Ιντιάνα στη νέα εποχή και μέχρι να δούμε το φιλμ στα σινεμά, η Disney+ αναλαμβάνει να μας έχει σε εγρήγορση παρουσιάζοντας μας και τις 4 πρώτες περιπέτειες του ξεχωριστού αρχαιολόγου στην πλατφόρμα της.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter