Η Ιστορία του κινηματογράφου από τον Χρήστο Μήτση

Η Ιστορία του κινηματογράφου από τον Χρήστο Μήτση

Ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσος παραδίδει σειρά σεμιναρίων πάνω στην ιστορία του σινεμά στον πολιτιστικό οργανισμό «Ανοιχτή Τέχνη».

Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι να προσεγγίσει κανείς τη διαδρομή της 7ης τέχνης από τη γέννησή της ως σήμερα. Άλλη αυτή του κριτικού από του ιστορικού ή του κοινωνιολόγου, διαφορετική η οπτική του ταμείου από εκείνη των ακαδημαϊκών βραβείων, ξεχωριστός όλων ο τρόπος με τον οποίο ο απλός σινεφίλ αναζητά μέσα από τις αγαπημένες του εικόνες τη δική του σινε-μυθολογία.

Συνδυάζοντάς τους, ο κριτικός του «Αθηνοράματος» Χρήστος Μήτσης επιχειρεί να «συνομιλήσει» με την κινηματογραφική ιστορία χωρίς ακαδημαϊκές αγκυλώσεις σε δυο διαφορετικούς κύκλους διαδικτυακών σεμιναρίων 12 εισηγήσεων έκαστος, οι οποίοι ξεκινούν κάθε Πέμπτη από τις αρχές Νοεμβρίου.

O πρώτος κύκλος του σεμιναρίου των 6-8 μ.μ. αφορά την ιστορία του σινεμά από τη γέννησή της έως και την ταραγμένη δεκαετία του ’60, περνώντας από το γερμανικό εξπρεσιονισμό και τη σοβιετική πρωτοπορία ως το κλασικό Χόλιγουντ, το φρι σίνεμα και την νουβέλ βαγκ.

Ο δεύτερος κύκλος του (από Φεβρουάριο έως Μάιο) φτάνει ως τον 21ο αιώνα, με επιπλέον εισηγήσεις για τον ελληνικό κινηματογράφο, τα βραβεία Όσκαρ, τα σάουντρακς ή τη σχέση του σινεμά του φανταστικού με την πολιτική.

Το σεμινάριο των 8-10 μ.μ. θα αναλύσει το έργο διασήμων σκηνοθετών, οι οποίοι με το προσωπικό, ξεχωριστό ύφος του ο καθένας έγραψαν ένα διαφορετικό κεφάλαιο της ιστορίας του σινεμά. Ανάμεσά τους οι Τζον Φορντ, Ρομάν Πολάνσκι, Φραδελφοί Κοέν, Φριτς Λανγκ, Αντρέι Ταρκόφσκι, Πέδρο Αλμοδόβαρ και Κριστόφ Κισλόφσκι.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται δια ζώσης στο χώρο της «Ανοιχτής Τέχνης», με δυνατότητα ταυτόχρονης διαδικτυακής παρακολούθησης. Θα τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Πληροφορίες:

«Ανοιχτή Τέχνη», Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα

Επικοινωνία: 210 3227188,info@anoixtitexni.gr

Φωτό- “Metropolis” του Φριτς Λανγκ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter