Η Ιταλία ζητά από τους αιτούντες άσυλο να πληρώσουν 5.000 ευρώ για να αποφύγουν την κράτηση!

Η Ιταλία ζητά από τους αιτούντες άσυλο να πληρώσουν 5.000 ευρώ για να αποφύγουν την κράτηση!

Ένα πρωτοφανές μέτρο υιοθετεί η ιταλική κυβέρνηση της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, καθώς από εδώ και στο εξής θα ζητά από τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στις ακτές της χώρας 4.938 ευρώ για να αποφύγουν την κράτηση, όσο διαρκεί η εξέταση της αίτησής τους για προστασία!

Αντιμέτωπη με μια αύξηση των αφίξεων προσφύγων, ο συνασπισμός της Μελόνι ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα αυξήσει τον αριθμό των κέντρων κράτησης σε όλη τη χώρα για να κρατούν πρόσφυγες πριν από τον πιθανό επαναπατρισμό τους. Δήλωσε επίσης ότι θα αυξήσει τον χρόνο κράτησης των ατόμων σε 18 μήνες από τρεις μήνες.

Προς το παρόν, οι μετανάστες στην Ιταλία που ζητούν άσυλο είναι ελεύθεροι να μετακινούνται εντός της χώρας ενώ εξετάζεται η αίτησή τους, αλλά το κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή αναφέρει ότι θα πρέπει να πληρώσουν ένα είδος εγγύησης για να αποτρέψουν την απειλή κράτησης.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτέθηκαν στο μέτρο, αφού διατείνονται ότι είναι αδύνατο για ανθρώπους που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τα λιμάνια της χώρας να μεταφέρουν σχεδόν 5.000 ευρώ. Προς το παρόν υπάρχουν 10 κέντρα επαναπατρισμού στην Ιταλία, τα οποία έχουν τρέχουσα χωρητικότητα μόλις 619 άτομα. Η Μελόνι είπε ότι θέλει τουλάχιστον να διπλασιάσει τον αριθμό και να τοποθετήσει ένα σε καθεμία από τις 20 περιφέρειες της χώρας.

Ωστόσο, πολλοί περιφερειάρχες και δήμαρχοι από όλο το πολιτικό φάσμα δήλωσαν ότι δεν θέλουν να φιλοξενήσουν νέα κέντρα και αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα ενός μαζικού αποκλεισμού.

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών λένε ότι 132.867 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία με πλοίο μέχρι στιγμής φέτος έναντι 69.498 την ίδια περίοδο του 2022. Η Ιταλία δεν έχει συμφωνίες επαναπατρισμού με πολλά από τα κράτη από τα οποία προέρχονται οι μετανάστες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τους απελάσει ακόμη κι αν το θέλει. Παρόλα αυτά, η Ρώμη απέλασε 3.916 αλλοδαπούς το 2022.

Ιταλοί αξιωματούχοι λένε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που έρχονται στη ξηρά με βάρκες από τη βόρεια Αφρική είναι οικονομικοί μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και δεν δικαιούνται άσυλο.

Το 2022 η Ιταλία εξέτασε 52.625 αιτήματα ασύλου, απορρίπτοντας το 53,5% από αυτά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η κυβέρνηση φέτος αυστηροποίησε τους κανόνες, καταργώντας τις άδειες παραμονής «ειδικής προστασίας» που προσφέρθηκαν σε μετανάστες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για άσυλο, αλλά αντιμετώπιζαν ανθρωπιστικούς κινδύνους στην πατρίδα τους. Περίπου 10.865 από αυτές τις άδειες χορηγήθηκαν το 2022.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter