Η ιταλική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στον προϋπολογισμό αλλά υπόσχεται να συγκρατήσει το χρέος

Η ιταλική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στον προϋπολογισμό αλλά υπόσχεται να συγκρατήσει το χρέος

Ο λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό, δεσμεύθηκε όμως να τηρήσει κατά γράμμα τους στόχους που έχει θέσει, χωρίς να βαθύνει περαιτέρω το έλλειμμα ή το χρέος, με επιστολή που έστειλε στις Βρυξέλλες.

Επαναβεβαίωσε εξάλλου την προσήλωσή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» η Ιταλία να τις εγκαταλείψει.

Ο συνασπισμός που αποτελείται από τη Λέγκα (άκρα δεξιά) και το Κίνημα 5 Αστέρια (M5S, αντισυστημικό) προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019, έναντι 0,8% που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση, 2,1% το 2020 (έναντι 0) και 1,8% το 2021.

Η Ρώμη δεσμεύθηκε επίσης να μειώσει το δημόσιο χρέος, από περίπου 131% του ΑΕΠ τώρα, στο 126,5% το 2021.

Σε μια τετρασέλιδη επιστολή η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως γνωρίζει πως αυτός ο προϋπολογισμός «δεν συνάδει με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

«Ήταν μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση υπό το φως της καθυστέρησης στην ανάκτηση του επιπέδου όπου βρισκόταν το ΑΕΠ πριν από την κρίση και των δραματικών οικονομικών συνθηκών στις οποίες βρίσκονται τα πιο φτωχά στρώματα της ιταλικής κοινωνίας», αναφέρει η κυβέρνηση στην επιστολή.

Όμως, «αν οι σχέσεις χρέους/ΑΕΠ και ελλείμματος/ΑΕΠ δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επέμβει υιοθετώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου οι στόχοι που έχουν δηλωθεί να τηρηθούν αυστηρά», προσθέτει.

«Ο αριθμός 2,4% είναι για εμάς μια οροφή την οποία δεσμευόμαστε επίσημα να τηρήσουμε (…) Είναι πιθανόν να μην τη φθάσουμε, αλλά είναι βέβαιο πως δεν θα την ξεπεράσουμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε μια συνάντηση με ανταποκριτές ξένου Τύπου στη Ρώμη.

«Δεν είμαστε μια παρέα ψευτοπαλικαράδων. Αν υιοθετούσαμε έναν διαφορετικό δημοσιονομικό νόμο, θα μπαίναμε σε ύφεση», υπογράμμισε ο Κόντε.

Όμως, «θέλουμε να έχουμε διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας, έναν εποικοδομητικό διάλογο», είπε ακόμη.

«Ακούστε με καλά: για την Ιταλία, δεν υπάρχει καμία περίπτωση Italexit, να βγούμε από την Ευρώπη ή από την ευρωζώνη», είπε ο Κόντε.

Γύρω στις 15:05 ώρα Ελλάδας, το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωνε άνοδο 0,45%. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχωρούσαν στις 297 μονάδες έναντι 313 το βράδυ της Παρασκευής (19/10).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter