Η ηθοποιός Μαρία Παπαφωτίου είναι η Τουανίτα, η Σύλβια και η Κυβέλη

Η ηθοποιός Μαρία Παπαφωτίου είναι η Τουανίτα, η Σύλβια και η Κυβέλη
Μαρία Παπαφωτίου
Μέχρι σήμερα έχουμε δει την ηθοποιό Μαρία Παπαφωτίου σε παραστάσεις που ξεχώρισε. Η πορεία της είναι σταθερή και ανοδική. Τον φετινό θεατρικό χειμώνα την βλέπουμε σε δυο ρόλους: της Τουανίτα, συζύγου του “Kατά φαντασίαν ασθενή” (κατά κόσμον Θανάση Τσαλταμπάση) μια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στο θέατρο Βασιλάκου και στο ρόλο της Σύλβια στο “Μινόρε” στην σκηνή του θεάτρου Ιλίσια.

 

Το προσεχές διάστημα μάλιστα, ξεκινάει γυρίσματα για τη σειρά εποχής της ΕΡΤ “Φλόγα και άνεμος” σε σκηνοθεσία Ρ. Εσκενάζυ, η οποία περιγράφει τη θυελλώδη σχέση της Κυβέλης με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Θα μοιραστεί τον εμβληματικό ρόλο της Κυβέλης Αδριανού με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη η οποία θα ενσαρκώσει την ώριμη ηλικία της θρυλικής ηθοποιού.

H Μαρία Παπαφωτίου, ανάμεσα σε πρόβες και παραστάσεις, μιλάει στο documentonews.gr για την ίδια και για τους ρόλους που ενσαρκώνει.

Μαρία Παπαφωτίου

 

Είμαι η Μαρία Παπαφωτίου… μια νέα ηθοποιός στην τρελή και αναπάντεχη πραγματικότητα του 2022. Προσπαθώ να διατηρούμαι λειτουργική και να σφίγγω τα δόντια στις δυσκολίες. Δεν ξέρω πόσο υγιές είναι όλο αυτό το τρέξιμο και το δόσιμο αλλά η τελειομανία στην ιδιοσυγκρασία μου δε μου δείχνει άλλο δρόμο. Μου αρέσει να έχω μια γεμάτη μέρα πράγμα που σημαίνει πως φροντίζω να έχω μια ποικιλία δραστηριοτήτων.

Ασχολούμαι αρκετά το σώμα μου γυμνάζοντάς το σταθερά και δοκιμάζοντας διάφορα είδη άσκησης με μεγάλη και σταθερή αγάπη το μπαλέτο, έχω καλές και αυστηρές συνήθειες, μου επιτρέπω ελάχιστες εξόδους και αυτές σε σπίτια φίλων, αποφεύγω το ξενύχτι λόγω απαιτητικού προγράμματος, τρελαίνομαι για βόλτες στο βουνό και στην παραλία, απολαμβάνω πολύ να περνάω χρόνο στο σπίτι είτε διαβάζοντας είτε βλέποντας ταινίες είτε παίζοντας με τις γάτες μου και πάντα ξεκλέβω χρόνο για μαγείρεμα ιδιαίτερων και εξωτικών εδεσμάτων. Τελευταία μου επιτυχία οι ινδικές φακές με κύμινο.

Είμαι η Τουανίτα στον “Κατά Φαντασίαν ασθενή”… Δηλαδή η πιστή και άκρως σαρκαστική υπηρέτρια του Αργκάν που παλεύει να του ανοίξει τα μάτια στην αλήθεια του, ότι είναι υγιέστατος ! Οι μηχανορραφίες που σκαρφίζεται δίνουν και παίρνουν, ζωντανεύουν τη μεταξύ τους συγκρουσιακή μα άκρως αγαπησιάρικη σχέση και φυσικά καταλήγουν με τον πιο παιχνιδιάρικο τρόπο στην ανακούφιση του ασθενούς μας. Που δεν είναι τίποτα άλλο από το να πάρει τη ζωή του πίσω, να απαγκιστρωθεί από την αρρωστοφοβία του και να δει τη χαρά και το φως κατάματα!

Ο Πάνος Βλάχος μιλάει στο Docville για τον «Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού» του Ντάριο Φο

Είμαι η Σύλβια στο “Μινόρε” ...δηλαδή η πλούσια μεγαλοαστή με δυσθεώρητα υπαρξιακά κενά που η ζωή της δίνει μια υπέροχη ευκαιρία να τα αντιμετωπίσει ένα ζεστό χάραμα στους τεκέδες του Πειραιά. Μια πρώτη ερωτική παρόρμηση την οδηγεί στην αγκαλιά ενός ρεμπέτη και μέσα από την ανθοφόρα διαδικασία της ερωτικής συνεύρεσης ξαναβρίσκει τη δίψα της για ζωή. Αυτός ο ρεμπέτης είναι ο Αρίστος της, ο έρωτάς της ο μοιραίος και η προσπάθειά τους να συμπορευτούν είναι από τα πιο γλυκά και τρυφερά πράγματα που συνάντησα μέχρι τώρα δραματουργικά. Αυθεντική έλξη δύο αντιθετικών κόσμων με σπάνια γνησιότητα και παλμό.

Είμαι η Κυβέλη στην σειρά που ετοιμάζει η ΕΡΤ…  για την Κυβέλη και τον Γεώργιο Παπανδρέου, δηλαδή μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς των αρχών του 20ου αιώνα. Μια φλογερή και αθεράπευτα ρομαντική Σμυρνιά που έζησε μια ζωή συναισθηματικού πλούτου και πάθους εφάμιλλη μ’ αυτή των υπέροχων ρόλων που ερμήνευσε. Μια ατίθαση, ατρόμητη ύπαρξη που ρίσκαρε να ζήσει τη ζωή της ακολουθώντας τον δρόμο της καρδιάς της. Τη σημάδεψε ανεξίτηλα ο θυελλώδης έρωτάς της με τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Γέρο της δημοκρατίας, με τον οποίο έζησε μια έντονη και αξιοζήλευτη σχέση αλήθειας και ακαταμάχητου έρωτα. Με γοητεύει το απόλυτο στοιχείο στον χαρακτήρα της και την έχω αγαπήσει πολύ πριν καν ακόμα “συναντηθούμε” στ’ αλήθεια..!

Μαρία Παπαφωτίου

Βιογραφικό

Η Μαρία Παπαφωτίου  διπλωματούχος μηχανικός του Ε.Μ.Π. και μαθήτρια του Νίκου Καραγέωργου. Βρίσκεται επαγγελματικά στο χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης τα τελευταία 6 χρόνια. Ασχολείται συστηματικά με τον κλασικό χορό για περισσότερο από 17 χρόνια. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας θεάτρου Άναμμα που ξεκίνησε την πορεία της το 2017 στο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου της Νοτίου Κορέας με την παράσταση ”Από την Αντιγόνη στη Μήδεια” σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη. Έχει συνεργαστεί σαν ηθοποιός με τα θέατρα studio υπό το μηδέν, Από Μηχανής, Βρετάνια, Καρέζη, Μικρό Παλλάς, Επί Κολωνώ, Άλφα, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ΕΘΑΛ, ΘΟΚ καθώς και ως βοηθός σκηνοθέτη στο Εθνικό Θέατρο. Έχει δουλέψει με τους σκηνοθέτες Νίκο Καραγέωργο, Πάνο Αγγελόπουλο, Ρέινα Εσκενάζυ, Ισμήνη Πρωίου, Αχιλλέα Γραμματικόπουλο, Δημήτρη Λάλο και Κώστα Γάκη. Έχει πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική σειρά “Τα πέντε κλειδιάʼʼ σε σκηνοθεσία Ρ. Εσκενάζυ. Στο θέατρο την περίοδο 2019-2021 βρισκόταν στην παράσταση “Ιστορία χωρίς όνομα” σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη ενσαρκώνοντας τον ρόλο της Πηνελόπης Δέλτα, για τον οποίον ήταν υποψήφια στην κατηγορία της γυναικείας ερμηνείας στα 10α θεατρικά βραβεία Θεσσαλονίκης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter