«Ελπίς»: Πού θα φέρει πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες (Χάρτες)

«Ελπίς»: Πού θα φέρει πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες (Χάρτες)

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται ήδη από τις βραδινές ώρες της Κυριακής 23/01 από τα βόρεια-βορειοανατολικά.

Αιτία για αυτή την επιδείνωση του καιρού είναι:

Μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα, η οποία κινούμενη από χθες νοτιοανατολικά προς τη χώρα μας από την περιοχή της Δυτικής Ρωσίας θα εισέλθει στον Ελλαδικό χώρο από τα βόρεια-βορειοανατολικά.

Η κίνηση αυτής της διαταραχής θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου (Γράφημα 1).

Ο συνδυασμός της δημιουργίας του βαρομετρικού χαμηλού και της παράλληλη ανάπτυξης έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, λόγω της μεταφοράς πολύ κρύων αερίων μαζών στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα πάνω από την περιοχή του Αιγαίου, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων.

Τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται λόγω της παραπάνω αλληλουχίας ατμοσφαιρικών διεργασιών θα επηρεάσουν:

Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.

Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Στο γράφημα παρακάτω (Γράφημα 2) παρουσιάζεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις και σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις μεταξύ 11:00-14:00 της Δευτέρας 24/01.

Γράφημα 2: Ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις και σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις μεταξύ 11:00-14:00 της Δευτέρας 24/01 απο το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Οι γκρίζες γραμμές απεικονίζουν την ατμοσφαρική πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας και τα λευκά βέλη την διεύθυνση του ανέμου στις 14:00 της Δευτέρας 24/01.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός των ισχυρών αυτών χιονοπτώσεων με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα στις οδικές αρτηρίες, μιας και θα μπορεί να σημειωθεί χιονόστρωση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στο γράφημα παρακάτω (Γράφημα 3) παρουσιάζεται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής από το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr για το χρονικό διάστημα μεταξύ Δευτέρας 24/01 και Τετάρτης 26/01.

Γράφημα 3: Tο εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής από το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr για το χρονικό διάστημα μεταξύ Δευτέρας 24/01 και Τετάρτης 26/01.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter