Η κατά… Κυριάκο συναίνεση

Η κατά… Κυριάκο συναίνεση

Από ευρύτερες κατέληξε στην εξής μία με… τον Βαγγέλη Βενιζέλο

Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής οι οποίες βάζουν ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με το «έτσι θέλω», κατάργησης της Νομικής Σχολής Πάτρας ενάντια στη δίκαιη επιθυμία ενός ολόκληρου νομού και… αλλεργική αντίδραση στις συναινέσεις συνοψίζουν τα πεπραγμένα της νέας μας κυβέρνησης μέσα σε έναν μήνα!

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε πώς εννοεί τις «ευρύτερες συναινέσεις»: ορίζοντας στην κυβέρνησή του είτε παροπλισμένα στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους είτε φίλους και συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου! Γιατί μπορεί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ μετά τη ρήξη με τη Φώφη Γεννηματά, αποφασίζοντας να επιστρέψει στα πανεπιστημιακά έδρανα, η παρουσία του όμως στην κυβέρνηση της ΝΔ μόνο… αφανής δεν είναι, όπως φάνηκε με την υπουργοποίηση δύο πρώην συνεργατών και πολύτιμων φίλων του: του Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Λίνας Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και άλλα στελέχη του περιβάλλοντος Βενιζέλου τα οποία αναμένεται να βρουν θέσεις στο «επιτελικό κράτος» του Κυρ. Μητσοτάκη…

Προτού καν εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση η ΝΔ ήταν προφανές ότι δεν θα επιδίωκε συναινέσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά ήταν εξίσου προφανές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ήθελε και χρειαζόταν τη συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και πρωτίστως η κατάργηση της απλής αναλογικής που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Με τη διαφορά ότι η συναίνεση, που υποτίθεται ότι τόσο επιδίωκε, δεν μοιάζει να τον ενδιαφέρει και τόσο τελικά…

Η πρόταση της Φώφης… στο κενό

Αν τον ενδιέφερε, δεν θα «έριχνε πόρτα», για παράδειγμα, στη χείρα βοηθείας που του έτεινε η Φ. Γεννηματά για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου! Είναι γνωστό ότι ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που με τον «περίφημο» νόμο Διαμαντοπούλου κατήργησε στην ουσία το πανεπιστημιακό άσυλο το 2011, εξασφαλίζοντας μάλιστα ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ. Ωστόσο το σημερινό Κίνημα Αλλαγής και η πρόεδρός του Φ. Γεννηματά διατηρούσαν επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο Μητσοτάκη – Κεραμέως ως προς την κατάργηση του ασύλου, καθώς εκτιμούν ότι αφήνει περιθώρια προληπτικών ελέγχων και αδικαιολόγητων παρεμβάσεων στον χώρο των πανεπιστημίων – δηλαδή αστυνομοκρατίας!

Η Φ. Γεννηματά, μάλιστα, τηλεφώνησε στον Κυρ. Μητσοτάκη προτείνοντάς του μια συναινετική λύση με διορθωτικές κινήσεις σε συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου της ΝΔ, προκειμένου να παταχθεί μεν η εγκληματικότητα γύρω από τα πανεπιστήμια αλλά ταυτόχρονα να μη μετατραπούν σε αστυνομοκρατούμενους χώρους. Κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή ελευθερία αλλά και θα δώσει πάτημα στους «γνωστούς αγνώστους» να προκαλέσουν επεισόδια και καταστροφές ακόμη μεγαλύτερες από αυτές τις οποίες, δυστυχώς, έχουμε συνηθίσει…

Τι έκανε ο… συναινετικός πρωθυπουργός; Την παρέπεμψε στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τελικά συναινετική λύση δεν βρέθηκε ποτέ! Η Χαριλάου Τρικούπη, άλλωστε, διαμηνύει ότι η στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα αποδεικνύει πως η ΝΔ έχει… αλλεργία στις συναινέσεις και ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να δείξει στους πολίτες ότι ήταν «σαν έτοιμη από καιρό» να κυβερνήσει, έστω κι αν το κάνει με λάθος τρόπο!

Αγκάθια στον εκλογικό νόμο

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ύστερα από αυτές τις εξελίξεις ουδόλως δεδομένη πρέπει να θεωρείται η στάση του ΚΙΝΑΛ στο θέμα του νέου εκλογικού νόμου! Ναι μεν η Φ. Γεννηματά έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης της απλής αναλογικής –δεν την είχε ψηφίσει εξάλλου,– ωστόσο η πρόταση του ΚΙΝΑΛ αφορά ένα εκλογικό σύστημα αναλογικότερο από αυτό με το οποίο κέρδισε τις εκλογές η ΝΔ στις 7 Ιουλίου.

Αντίθετα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως «εκβίαζε» τους πολίτες ότι αν δεν του δώσουν αυτοδυναμία «θα πάμε σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο», ακριβώς με τον ίδιο τρόπο φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα σύστημα πρόωρων εκλογών, πιστεύοντας ότι έτσι θα «κάψει» την απλή αναλογική καθώς δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Ετσι υπολογίζει να πάμε σε νέες εκλογές με τον νόμο που θα έχει ήδη ψηφίσει το κόμμα του στη σημερινή Βουλή! Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Και θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του σε σύντομο χρονικό διάστημα – όπως πιστεύει, τουλάχιστον– και δεν θα έχει ανάγκη την οποιαδήποτε συναίνεση ή συνεργασία του ΚΙΝΑΛ της Γεννηματά!

Οταν η εξουσία σου χτυπά την πόρτα, η συναίνεση φεύγει από το παράθυρο…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter