Η καταδίκη του Νάκι και η αλληλεγγύη της Ζανκτ Πάουλι (Video)

Η καταδίκη του Νάκι και η αλληλεγγύη της Ζανκτ Πάουλι (Video)

Ο Ντενίζ Νάκι καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο σε δεκαοκτώ μήνες φυλάκιση επειδή τόλμησε να ασκήσει κριτική και να μιλήσει για τα δικαιώματα των Κούρδων, με την εναλλακτική ομάδα του Αμβούργου να αντιδρά άμεσα.

Ο 26χρονος Νάκι γεννήθηκε στη Γερμανία, ωστόσο δεν ξέχασε ποτέ τις κουρδικές ρίζες του. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες τις Μπάγερ Λεβερκούζεν, πέρασε μια τριετία από τη Ζανκτ Πάουλι, ένα σύλλογο που ταίριαξε γάντι με τις πεποιθήσεις του και αφού φόρεσε για μια σεζόν τη φανέλα της Πάντερμπορν μετακινήθηκε στην Τουρκία. Το 2013-14 έπαιξε στην Γκεντσλεμπιρλιγκί, ωστόσο αποφάσισε να την εγκαταλείψει έπειτα από ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε σε δρόμο της Άγκυρας. Τρία άτομα τον προπηλάκισαν και τον έβριζαν, λόγω της δημόσιας συμπαράστασής του στους μαχητές του Κομπανί.

Επόμενος σταθμός του ήταν η Αμέντσπορ. Παρότι υπήρχαν προτάσεις από Γερμανία, σε υψηλότερες κατηγορίες, δεν το σκέφτηκε καθόλου. «Ήταν ζήτημα καρδιάς», είπε. Κι αυτό γιατί στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ, όπου οι συγκρούσεις είναι συχνό φαινόμενο, η τοπική ομάδα αψήφισε τη ρητή απαγόρευση της τουρκικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και πήρε την κουρδική ονομασία Αμέντσπορ. Υιοθέτησε επίσης το κίτρινο, το κόκκινο και το πράσινο χρώμα της σημαίας των Κούρδων.

Έχοντας δει τα γραφεία της ομάδας να καταστρέφονται και οπαδούς της να συλλαμβάνονται, ο Νάκι αποφάσισε να στείλει μέσω social media το μήνυμά του μετά τον αγώνα που κλήθηκε να δώσει απέναντι στην πανίσχυρη Φενέρμπαχτσε για το Κύπελλο χωρίς κόσμο. «Ζήτω η ελευθερία», κατέληγε η ανάρτησή του, δίπλα στη φωτογραφία με το τατουάζ στο χέρι του που έγραφε τη λέξη στα κουρδικά.

Η Τουρκική Ομοσπονδία τον τιμώρησε με 12 αγωνιστικές. Η ποινή του όμως δεν έμεινε μόνο στο ποδόσφαιρο. Έχοντας από τότε ασκήσει κι άλλες φορές κριτική στους Τούρκους, κρίθηκε ένοχος για «τρομοκρατική προπαγάνδα». Μετά από ακρόαση που έγινε τον Νοέμβριο η υπόθεσή του δεν φαινόταν ότι θα έχει ανάλογη εξέλιξη, όμως η τελεσίδικη απόφαση από δικαστήριο του Ντιγιαρμπακίρ ήταν καταπέλτης: 18 μήνες φυλάκιση.

Η πρώην ομάδα του, Ζανκτ Πάουλι, φρόντισε να δείξει άμεσα την αλληλεγγύη της. Μένει να δούμε αν οι πιέσεις που αναμφισβήτητα θα υπάρξουν, θα αλλάξουν τα δεδομένα.

_x000D_

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter