Η Κατάληψη του Εθνικού Θεάτρου στη Radcast – Δηλώσεις σπουδαστών (Video)

Η Κατάληψη του Εθνικού Θεάτρου στη Radcast – Δηλώσεις σπουδαστών (Video)

Η Ελένη, ο Γιάννης, η Κέλλυ και η Ειρήνη, σπουδάζουν σε διαφορετικές δραματικές σχολές, συναντήθηκαν όμως στο κτίριο Τσίλλερ, εκεί που το Εθνικό Θέατρο κατέβασε απ’ τα παράθυρα πανιά κατάληψης. Με τη Χρύσα Λύκου, μίλησαν δύο ημέρες μετά τη συνάντηση των σπουδαστών και σπουδαστριών με τον Πρωθυπουργό και εξήγησαν για τους λόγους εκείνους που έχουν αποφασίσει να μη γυρνάνε σπίτι τους τα βράδια. Εκπέμπουν απ’ την Κατάληψη του Εθνικού, πιστεύουν ότι έχουν δίκιο και πως θα κερδίσουν.

«Μια κατάληψη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κανένα άτομο από εδώ μέσα δεν θα προτιμούσε να είναι στην κατάληψη, απ’ το να είναι στα μαθήματα» λέει η Κέλλυ στην κάμερα, ενώ ο Γιάννης συμπληρώνει πως: «Ο συντονισμός όλου αυτού του εγχειρήματος είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Πας να κάνεις συνέλευση στην πολυκατοικία με είκοσι άτομα και γίνεται χαμός, εδώ μιλάμε για τριακόσια άτομα. Προχθές, κλείσαμε το ιστορικό 12ωρο.  Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, ξέροντας  ότι ο καθένας διεκδικεί αυτό που διεκδικούμε όλοι. Σαφώς υπάρχουν εκνευρισμοί και πολλή μεγάλη κούραση. Βλέπεις όμως τα παιδιά των δραματικών σχολών να σηκώνουν το χέρι τους στη συνέλευση και να γίνεται πραγματική ησυχία, ενώ βλέπεις τη Βουλή, τα ανώτερα κλιμάκια να βρίζονται».

Η υποβάθμιση του πολιτισμού έχει ξεκινήσει εδώ και είκοσι χρόνια, με την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών στη βαθμίδα όπου βρίσκονταν, λένε τα παιδιά ενώ αξιολογούν τη συνάντηση τους με τον Πρωθυπουργό ως αρνητική. «Δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα μας, το συμβούλιο ήταν πολύ αρνητικό απέναντι μας.  Μας είπαν ότι δεν υπάρχει ανώτερη εκπαίδευση, ενώ αυτό ορίζεται απ’ το άρθρο 16 που επικυρώνει την ανώτερη εκπαίδευση» διευκρινίζει η Ειρήνη.

«Βγήκαν σε παράθυρα και είπαν πως μπερδέψαμε τα πράγματα, πως δεν έχουμε καταλάβει σωστά.  Άνθρωποι έχασαν θέσεις σημαντικές . Το να είσαι καθηγητής στο Εθνικό είναι βαριά θέση. Δεν μπορείς να λες στον άνθρωπο αυτόν ότι κατάλαβε λάθος.  Μάλλον, ο κόσμος έχει μπερδευτεί κι έχει βγει αυτή η κυβέρνηση» λέει η Ελένη με τον Γιάννη να συμπληρώνει: «Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι την περίοδο που ξεκίνησε απ’ το metoo,  με όσα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας και τις καταγγελίες πολύ επώνυμων προσώπων που καταδικάστηκαν, δεν παραιτήθηκε κανείς απ’ την κυβέρνηση. Παραιτήθηκαν οι καθηγητές των σχολών που φροντίζουν για τον πολιτισμό, ενώ η πολιτεία διατηρεί νεκρική σιγή».

Όλη η κουβέντα στο βίντεο:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter