Από σήμερα στάσεις εργασίας

Η Καταλονία σε «πόλεμο» με τη Μαδρίτη – Την Τρίτη γενική απεργία

Ο «πόλεμος χαρακωμάτων» της καταλανικής κυβέρνησης απέναντι στο κεντρικό κράτος της Μαδρίτης, εν αναμονή της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας της αυτόνομης περιοχής από την Ισπανία, έχει ξεκινήσει από σήμερα.

Η τοπική «Τζενεραλιτάτ» διέταξε σήμερα οι υπηρεσίες του δημοσίου και τα μέσα μεταφοράς να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας ενόψει της αυριανής γενικής απεργίας σε όλην την Καταλωνία για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της, που κατά την τοπική κοινωνία παραβιάσθηκαν με την αστυνομική και κρατική καταστολή του χθεσινού δημοψηφίσματος.

Εκτός από τη στάση εργασίας, τα εργατικά συνδικάτα και οι οργανώσεις και θεσμοί που συμμετέχουν στην Taula per la Democràcia (Στρογγυλή τράπεζα για τη Δημοκρατία) έχουν προκηρύξει συγκεντρώσεις στις 12.00 τοπική ώρα( 13.00, ώρα Ελλάδος) στους χώρους εργασίας και στην Πλατεία του Παν/μιου της Βαρκελώνης.

Το διάταγμα για την στάση εργασίας υπογράφηκε από τη ‘σύμβουλο’ Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικογένειας Ντολόρς Μπάσα και προβλέπει ότι το μετρό, τα λεωφορεία και οι τοπικοί σιδηρόδρομοι θα καλύψουν το 50% των δρομολογίων τους κατά τις ώρες αιχμής (06.30-9.30 και 17.00-20.00) και το 25% κατά την υπόλοιπη ημέρα και στους σιδηροδρόμους και τον προαστιακό το 33% καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μολονότι αρχικά είχε ανακοινωθεί πως τα ποσοστά εξυπηρέτησης του κοινού θα είναι ακόμη μικρότερα κατά τις ώρες αιχμής (25%), σήμερα το υπουργείο επανήλθε, επικαλούμενο τις «οργανωτικές δυσκολίες και τις δυσκολίες στον σχεδιασμό των δρομολογίων που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι», αλλά και το «ιδιαίτερο πλαίσιο της κατάστασης κατά τις τελευταίες, αλλά και τις επόμενες ώρες, στην Καταλωνία».

Στα νοσοκομεία το διάταγμα προβλέπει ότι θα καλύπτονται κανονικά όλα τα επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία και στις ειδικές μονάδες τους.

Η γενική απεργία κηρύχθηκε από τα συνδικάτα CGT, COS, Intersindical-CSC y Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC). Ενώ όμως αρχικά είχε προβλεφθεί απεργία διαρκείας από τις 3 έως τις 9 Οκτωβρίου, τελικά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφώνησαν να περιορισθεί η γενική απεργία την Τρίτη 3 Οκτωβρίου. Στην προκήρυξή της τα συνδικάτα επικαλούνται ως στόχο τους «τη μάχη κατά της καταστολής και υπέρ των ελευθεριών».

Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα (CC.OO. και UGT) συντάχθηκαν επίσης με την διακήρυξη για «γενική απεργία στη χώρα» που εξέδωσε η Taula, στην οποία συμμετέχουν και οι αυτονομιστικές οργανώσεις ANC και Òmnium.

Η τελική στήριξη των δύο κύριων εργατικών συνδικάτων, που έως την τελευταία στιγμή δεν είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους, αποφασίσθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν με τον αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας και άλλες οργανώσεις, αργά χθες το βράδυ.

Πηγή: El Punt Avui, El Periodico, La Vanguardia, El Publico - ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.