Η κατάρρευση του τουριστικού ονείρου

Η κατάρρευση του τουριστικού ονείρου

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό πλέον ανοίγουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σώσουν τον τουριστικό τομέα που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την πανδημία του κορονοϊού.

Στην Ελλάδα όμως που ο τουρισμός δίνει ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ και απορροφά χιλιάδες απασχολούμενους κάθε χρόνο τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα, παρά την προσπάθεια των φιλικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη Μέσων Ενημέρωσης να υποβαθμίσουν το πρόβλημα.

Η ανεργία στον κλάδο αυτό θα κτυπήσει κόκκινο. Ολες οι εκτιμήσεις δίνουν ότι τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού η κάλυψη των κάθε λογής δωματίων θα φτάσει το 15 με 20% ενώ τον Αύγουστο μετά βίας θα φτάσει το 30%.

Χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν πρόκειται να ανοίξουν καθόλου καθώς οι ιδιοκτήτες τους εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας από τα έσοδα που αναμένουν να έχουν.

Άλλες τόσες αναμένεται να πουληθούν μισοτιμής γιατί οι ιδιοκτήτες τους πιστεύουν ότι για τα επόμενα χρόνια ο τουριστικός κλάδος δεν θα έχει τη δυναμική που είχε μέχρι πέρυσι και θα προτιμήσουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε άλλο τομέα ξεκινώντας από το μηδέν.

Κερδισμένοι και πάλι οι μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι θα καταστήσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ολιγοπώλιο και τον τουριστικό κλάδο.

Τι κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Ενισχύει τους μεγαλοξενοδόχους αφήνοντας στην τύχη τους, τους μικρομεσαίους όλων όσων σχετίζονται με έναν τομέα που γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια αλλοιώνοντας στο μέγιστο το περιβάλλον της χώρας.

Ολες σχεδόν οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις εγκατέλειψαν τον πρωτογενή τομέα, κατέστησαν τη χώρα έρμαιο των εισαγωγών προϊόντων τα οποία παράγονταν σε άφθονες ποσότητες στην Ελλάδα ενώ βέβαια εξαφάνισαν τη βιομηχανική παραγωγή.

Η Ελλάδα κατέστη το γκαρσόνι Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας. Μια πανδημία όμως γκρέμισε το επενδυτικό όνειρο εκατομμυρίων Ελλήνων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια νόμιζαν ότι βρήκαν ένα νέο Ελντοράντο, το Airbnb.

Τώρα όμως πανηγυρίζουν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι φιλικοί τους επιχειρηματίες. Εύκολα και με ελάχιστα χρήματα θα αποκτήσουν τεράστιες περιουσίες που ια ξεπουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί. Γιατί ποιος ξέρει να ασχοληθεί στον πρωτογενή τομέα που έχει εγκαταλειφτεί εδώ και δεκαετίες. Ολοι θα γίνουν υπάλληλοι στις περιουσίες τους καθώς η ανεργία θα εκτιναχθεί και οι μισθοί θα μηδενιστούν.

Λύσεις υπάρχουν αλλά είναι μεσοπρόθεσμες και πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα να εφαρμόζονται. Και αυτή η υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλει να τις εφαρμόσει.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter