H Κατερίνα Μαλακατέ γράφει στο Docville: Δύσκολη η επόμενη μέρα για τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία

H Κατερίνα Μαλακατέ γράφει στο Docville: Δύσκολη η επόμενη μέρα για τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία

Το Documento απευθύνθηκε στη συνιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Booktalks και συγγραφέα Κατερίνα Μαλακατέ για να γράψει την άποψή της σχετικά με όσα συμβαίνουν στον χώρο των εκδόσεων εξαιτίας της πανδημίας

Το Booktalks είναι ένα µικρό βιβλιοπωλείο-καφέ και φυσικά επηρεάστηκε από το lockdown. Αν και οι παραγγελίες και οι αποστολές βιβλίων κατά την περίοδο του lockdown πολλαπλασιάστηκαν, η πτώση του τζίρου ήταν κατακόρυφη και σίγουρα τους επόµενους µήνες θα δυσκολευτούµε πολύ να καλύψουµε τις υποχρεώσεις µας. Η επιχείρηση µπήκε σε αναστολή, όπως όλες οι άλλες, επωφελούµενη από τα γενικά µέτρα.

Η κατάσταση στον χώρο του βιβλίου ήταν ήδη οριακή. Η πανδηµία έδειξε πως τα µικρά καταστήµατα δυσκολεύονται να επιβιώσουν σε περιόδους κρίσης ενώ τα µεγαλύτερα γιγαντώνονται. Το κράτος τα τελευταία χρόνια δεν επενδύει καθόλου στον χώρο, ενώ δεν υπάρχει καν ένας φορέας συντονισµού. Επιπλέον η ελληνική λογοτεχνική παραγωγή είναι ανύπαρκτη στο εξωτερικό γιατί κανείς δεν τη στηρίζει. Αυτό επηρεάζει όλη την αλυσίδα: τους δηµιουργούς, τους εκδότες, τους ανθρώπους της παραγωγής και τα βιβλιοπωλεία. ∆εν υπάρχει κουλτούρα ανάγνωσης, οι βιβλιοθήκες είναι υποστελεχωµένες και απαρχαιωµένες, το κράτος δεν νοιάζεται για τον πολιτισµό, δεν φροντίζει ώστε οι Ελληνες να αγαπήσουν από µικροί την ανάγνωση, δεν ενδιαφέρεται µε ουσιαστικά µέτρα για το βιβλίο και τους ανθρώπους του.

Η επόµενη µέρα θα είναι δύσκολη για τα µικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία. Μεγάλο µέρος τους δεν θα αντέξει. Ηδη αναρωτιόµαστε αν θα µπορέσει να κρατηθεί η δική µας επιχείρηση και µε ποια µορφή. Σίγουρα αυτοί που θα αντέξουν θα πρέπει να επενδύσουν στο ηλεκτρονικό εµπόριο. Για τον µέσο βιβλιοπώλη το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Αν δεν υπάρξει ανάλογη µέριµνα µε φορο/εισφοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για το πέρασµα στο ηλεκτρονικό εµπόριο, έως το τέλος του έτους θα δούµε πολλά κατεβασµένα ρολά και άδειες προθήκες βιβλίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter