Η κεντρική Ευρώπη επιδιώκει τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στον Βαλκανικό διάδρομο

Ο ούγγρος πρόεδρος, Βίκτωρ Όρμπαν, υποδέχθηκε τους ηγέτες της Σερβίας και της Αυστρίας τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στη Βουδαπέστη, για να συζητήσουν για τις αλλαγές που επιθυμούν στην πολιτική ασύλου της ΕΕ, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς το κέντρο της Γηραιάς ηπείρου.

Συνεργασία για το μεταναστευτικό

Παρά την τήρηση φιλικής στάσης απέναντι στη Ρωσία που τον έχει απομονώσει από την υπόλοιπη Ευρώπη, ο Βίκτωρ Όρμπαν επανήλθε στο προσκήνιο με ένα θέμα που έχει ψηλά στην ατζέντα του, τη μετανάστευση. Για πρώτη φορά μετά από μήνες, ο ούγγρος πρωθυπουργός υποδέχθηκε στη Βουδαπέστη ευρωπαίο πολιτικό, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νέχαμερ, ενώ ακολούθησε και ο σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η συνάντηση κορυφής αποσκοπούσε να βρει μια λύση στην απότομη αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρήθηκε από την αρχή του έτους κατά μήκος του λεγόμενου Βαλκανικού διαδρόμου. Ιδιαίτερα ανήσυχη, δεδομένης της θέσης της ως η πρώτη χώρα που καταχώρησε αιτήσεις ασύλου, η Αυστρία ανακοίνωσε ενισχυμένες πρωτοβουλίες συνεργασίας με τους Ούγγρους και Σέρβους γείτονές της.

«Αποτυχία της πολιτικής ασύλου»

Ο Νέχαμερ κατήγγειλε επίσης «την αποτυχία της πολιτικής ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πράγμα που δεν θα μπορούσε να ηχήσει άσχημα στα αυτιά του ούγγρου ακροδεξιού ηγέτη, ο οποίος φρόντισε να μην εμφανιστούν ευρωπαϊκές σημαίες στη σκηνή. Επιπλέον, ο κ. Όρμπαν επιτέθηκε στις Βρυξέλλες, «οι οποίες προβάλλουν κάθε είδους ισχυρισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου για να μας οδηγήσουν στα δικαστήρια», είπε, αναφερόμενος στις πολλές διαδικασίες παραβίασης που έχει κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Ουγγαρίας τα τελευταία χρόνια, απειλώντας με διακοπή της ροής των ευρωπαϊκών κονδυλίων.