Η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρεμβαίνει καθώς η Evergrande τρεκλίζει

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρεμβαίνει καθώς η Evergrande τρεκλίζει

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας υποσχέθηκε την Δευτέρα να προστατέψει τους καταναλωτές που έχουν εκτεθεί στην στεγαστική αγορά, κάνοντας «ένεση» ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, δίνοντας το πιο ξεκάθαρο σημάδι ως τώρα ότι οι αρχές θα παρέμβουν για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους από την κρίση της κατασκευαστικής εταιρείας Evergrande. Είπε ότι θα διοχετεύσει στην αγορά 100 δισεκατομμύρια γιουάν (41 δις ευρώ), τη μεγαλύτερη παρέμβαση για τόνωση της ρευστότητας από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) δεν έκανε καμία αναφορά στην Evergrande σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, η οποία περιείχε μόνο μια πρόταση για τη στέγαση μαζί με τις υποσχέσεις να κάνει τη νομισματική της πολιτική ευέλικτη, στοχευμένη και κατάλληλη. Όμως, σε μια ευαίσθητη στιγμή για την πιο χρεωμένη κατασκευαστική στον κόσμο, η οποία έχασε την προθεσμία για πληρωμή τόκων ομολόγων την περασμένη εβδομάδα και έχει άλλη μια οφειλή αυτή την εβδομάδα, η δέσμευσή της να «διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα των επενδυτών κατοικιών» ήταν αυτό που ήθελε να ακούσει η αγορά.

Με υποχρεώσεις 260 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Evergrande έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι τα προβλήματά της θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας και να έχουν αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο – μια ανησυχία που έχει μειωθεί καθώς οι ζημιές έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα στον τομέα των ακινήτων.

Η ανακοίνωση της PBOC, που συμπεριελάμβανε αναφορές για μια σειρά από ζητήματα, εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής για το τρίτο τρίμηνο. Η γραμμή τη τράπεζας για την στέγαση απηχεί τις θέσεις της ηγεσίας της Evergrande που δείχνει ότι επιθυμεί να γίνουν προσπάθειες περιορισμού των κινδύνων και να δοθεί προτεραιότητα στους μικρούς επενδυτές σε ακίνητα, οι οποίοι θα μπουν μπροστά από τους ξένους κατόχους χρεών της Evergrande. Οι προμηθευτές που εκτίθενται σε υποχρεώσεις πληρωμής της Evergrande και οι εγχώριοι ομολογιούχοι θα έχουν επίσης προτεραιότητα έναντι των κατόχων ομολόγων σε δολάρια. Τα ομόλογα σε δολάριο της Evergrande παρέμειναν τη Δευτέρα σε θλιβερά επίπεδα, γύρω στα 30 λεπτά του δολαρίου.

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στρέφεται τώρα στο κατά πόσον θα γίνει η πληρωμή δόσης ύψους 40,5 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να καταβληθούν την Τετάρτη, και στη συνέχεια στο εάν η Κίνα μπορεί να συγκρατήσει την οικονομική ζημία εάν καταρρεύσει η Evergrande.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειές της να πληρώσει προμηθευτές και να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία έχουν ήδη αρχίσει να πλήττουν την εμπιστοσύνη της μεταξύ των αγοραστών κατοικιών και να επιβάλλουν περικοπές των τιμών σε ολόκληρο τον τομέα, σηματοδοτώντας ότι οι συγχωνεύσεις είναι πλέον περισσότερο από πιθανές για την αγορά ακινήτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter