Η Κεραμέως ξέχασε τον φασισμό και την ιστορία στο μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου

Η Κεραμέως ξέχασε τον φασισμό και την ιστορία στο μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου

«Αλλεργία» φαίνεται να προκαλεί στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η λέξη «φασισμός».

 Στο μήνυμα που έστειλε προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αναφέρονται λέξεις όπως ο «λαϊκισμός», η «αυταπάρνηση», η «αποξένωση», αλλά λησμονείται η πιο σοβαρή επισήμανση. Το ότι ο ελληνικός λαός πολέμησε εναντίον των φασιστικών δυνάμεων του άξονα, αποκρούοντας την ιταλική επίθεση και δίνοντας στη συνέχεια θαρραλέο αγώνα κόντρα στους Γερμανούς. 

Προκαλεί λοιπόν, πολλά ερωτηματικά ο τρόπος με τον οποίον η υπουργός συνέταξε ένα μήνυμα, στο οποίο μάλιστα κάνει αναφορά για την «αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας», αλλά δεν σημειώνει πουθενά τη λέξη «φασισμός». Η παρουσίαση της ιστορικής αλήθειας, που η ίδια επικαλείται στο μήνυμά της, απαιτεί να γράφονται τα πράγματα με το… όνομά τους.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ιταλική επίθεση προς την Ελλάδα δεν σημειώθηκε τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως ανέφερε στο μήνυμά της η… άριστη υπουργός. Αντίθετα, ο πόλεμος είχε αρχίσει 13 μήνες νωρίτερα, την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, με την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία.

Αναλυτικά το μήνυμα της Νίκης Κεραμέως

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες Εκπαιδευτικοί,

Γιορτάζουμε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της μακράς και ένδοξης ιστορίας της χώρας μας. Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ημέρα που φέρει ιδιαίτερο βάρος για τη συλλογική μας ταυτότητα, για τρεις ιδιαίτερους λόγους, ανάμεσα σε άλλους πολλούς:

Μας υπενθυμίζει τα επιτεύγματα του Ελληνισμού. Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της πιο μελανής ίσως σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας, οι αντίξοες συνθήκες και η δυσανάλογη ισχύς προς τον κατακτητή δεν πτόησαν τον ελληνικό λαό. Αψηφώντας κάθε δυσκολία, οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας.

Αποτελεί διδαχή και αναδεικνύει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας. Η έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις, που τον απειλούν, συνιστά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην μακραίωνη ιστορία μας. Η ισχύς αυτή πηγάζει από την ικανότητά μας να συσπειρωνόμαστε γύρω από έναν κοινό στόχο, όταν οι θεμελιώδεις αξίες μας κινδυνεύουν.

Στις μέρες μας, που οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν, που ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναβιώσουμε αξίες, όπως η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, που μας επιτρέπουν, σήμερα, να ζούμε σε μία ελεύθερη, δημοκρατική χώρα.

Αναδεικνύει τη σημασία της εκπαίδευσης στην προσπάθεια να διατηρήσουμε την εθνική μας μνήμη, καθώς και να καλλιεργήσουμε μια πιο διαδραστική σχέση με το παρελθόν μας. Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και η γνωριμία με την ιστορική μας ταυτότητα, η δυνατότητα εντοπισμού και αξιολόγησης αξιόπιστων ιστορικών πηγών, αποτελούν γνώσεις και δεξιότητες που οφείλει να αναπτύξει στους μαθητές ένα σύγχρονο σχολείο. Αγαπητά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, Αξιοποιώντας το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό της ιστορικής κληρονομιάς μας, μπορούμε να διδάξουμε και να διδαχτούμε από το παρελθόν και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το παρόν και το μέλλον.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter