Η Κίνα αιτήθηκε επίσημα να γίνει μέλος της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου για την περιοχή του Ειρηνικού

Η Κίνα αιτήθηκε επίσημα να γίνει μέλος της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου για την περιοχή του Ειρηνικού
Φωτογραφία αρχείου

Το Πεκίνο κινήθηκε επίσημα για να ενταχθεί σε μια εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού που περιλαμβάνει την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Μαλαισία και άλλες περιφερειακές οικονομίες, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου την Πέμπτη.

Επιδιώκει να συμμετάσχει στην 11μελή Περιεκτική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Συνεργασία στον Ειρηνικό (CPTPP), η οποία παλαιότερα ονομαζόταν Δια-ειρηνική Σύμπραξη. Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουένταο παρουσίασε το αίτημα της Κίνας στον ομόλογό του στη Νέα Ζηλανδία Ντέιμιεν Ο’Κόνορ και συζήτησε τηλεφωνικά την επερχόμενη διαδικασία. Τα έγγραφα για την υποστήριξη της αίτησης υποβλήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία καθώς λειτουργεί ως θεματοφύλακας για την CPTPP: είναι η κυβέρνηση που έχει αναλάβει διάφορα διοικητικά καθήκοντα για το σύμφωνο, όπως αιτήματα ένταξης. Η Κίνα πιέζει επίσης να επιτύχει τον στόχο της 1ης Ιανουαρίου για την έναρξη στην Περιφερειακή Περιεκτική Οικονομική Εταιρική Σχέση (RCEP), η εμπορική συμφωνία 15 μελών που περιλαμβάνει χώρες από τη νοτιοανατολική Ασία.

Αιτιάσεις καταγράφονται στο δυτικό Τύπο για τα κίνητρα της Κίνας σχετικά με την απόφαση ένταξής της σε αυτή την ένωση. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η κίνηση έρχεται για να αυξήσει την οικονομική της επιρροή στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού και σε απάντηση στη συμμαχία της Αυστραλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ για την μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και την παράδοση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή το αίτημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με την συμμαχία των δυτικών χωρών.

Αλλά η προσπάθεια της Κίνας να ενταχθεί στη CPTPP έχει να αντιμετωπίσει τις εμπορικές τριβές με την Αυστραλία και τις εδαφικές διαμάχες με το Βιετνάμ, ένα άλλο μέλος. Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η ομόφωνη συναίνεση και των 11 μελών.

Θα πρέπει επίσης να προβεί σε εγχώριες μεταρρυθμίσεις για να πληροί τις προϋποθέσεις. Πράξεις όπως επιδοτήσεις σε κρατικές επιχειρήσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό απαγορεύονται από το σύμφωνο. Υπό την ηγεσία του Σι Τζνπίνγκ, η Κίνα ενισχύει συνεχώς τον κρατικό τομέα, οπότε οι διαπραγματεύσεις για ένταξη θα μπορούσαν να σταματήσουν πριν καν ξεκινήσουν.

Τα μέλη του CPTPP περιλαμβάνουν επίσης το Μπρουνέι, τον Καναδά, τη Χιλή, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού και τη Σιγκαπούρη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να γίνει μέλος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter