Κίνα: Ξεσκέπασε κατάσκοπο που δρούσε για λογαριασμό της Βρετανίας

Κίνα: Ξεσκέπασε κατάσκοπο που δρούσε για λογαριασμό της Βρετανίας
AP Photo/Andy Wong

Η κινεζική υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, ότι ο διευθυντής μιας ξένης εταιρείας συμβούλων κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (MI6).

Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου, ανέφερε συγκεκριμένα, ότι η υπηρεσία κατασκοπείας του Λονδίνου, χρησιμοποίησε ξένο υπήκοο, με το επώνυμο Χουάνγκ, για να αποκτήσει «σχέσεις συνεργασίας στον τομέα της συλλογής πληροφοριών». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η MI6 «ανέπτυξε» τη σχέση με τον Χουάνγκ το 2015.

Μετά από αυτό, η M16 έδωσε εντολή στον Χουάνγκ να εισέλθει στην Κίνα πολλές φορές και να χρησιμοποιήσει τη δημόσια ταυτότητά του ως κάλυμμα για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την Κίνα, για τα συμφέροντα της βρετανική κατασκοπείας.

Η MI6 πραγματοποίησε επίσης επαγγελματική εκπαίδευση πληροφοριών για τον Χουάνγκ στη Βρετανία και σε άλλα μέρη, ενώ επίσης του παρείχε ειδικό εξοπλισμό κατασκοπείας, δήλωσε η κυβέρνηση της Κίνας.

«Μετά από προσεκτική έρευνα, τα όργανα της κρατικής ασφάλειας ανακάλυψαν αμέσως στοιχεία για τη συμμετοχή του Χουάνγκ σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες», ανέφερε η κυβέρνηση.

Το άτομο αυτό φέρεται να έστειλε 17 αναφορές – μεταξύ άλλων και ορισμένες που περιείχαν κινεζικά κρατικά μυστικά – στην MI6 προτού εντοπιστεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η κυβέρνηση πρόσθεσε πως η έρευνα που διενεργήθηκε «οδήγησε γρήγορα στον εντοπισμό αποδείξεων πως ο Χουάνγκ επιδιδόταν σε κατασκοπευτική δραστηριότητα» και ότι «ελήφθησαν εξαναγκαστικά μέτρα» σε βάρος του, όρος που συνήθως σημαίνει πως κάποιος έχει κριθεί προφυλακιστέος. Ωστόσο, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σημειώνεται, ότι εδώ και μήνες, Λονδίνο και Πεκίνο ανταλλάσσουν κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Η Κίνα έχει μάλιστα εξαπολύσει σαρωτικούς ελέγχους σε ξένες εταιρείες, ενώ έχει προειδοποιήσει τους πολίτες της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για τους κινδύνους εμπλοκής σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Ενθάρρυνε τους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε εργασίες αντικατασκοπείας, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία καναλιών για την αναφορά ύποπτης δραστηριότητας.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter