Η Κίνα πολλαπλασίασε τον πλούτο της δεκαεπτά φορές από το 2000, ξεπερνώντας σε ρυθμό τις ΗΠΑ

Η Κίνα πολλαπλασίασε τον πλούτο της δεκαεπτά φορές από το 2000, ξεπερνώντας σε ρυθμό τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτο της McKinsey η Κίνα πολλαπλασίασε τον πλούτο της κατά δεκαεπτά φορές αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ.
Η συγκεκριμένη έρευνα κατέγραψε την αύξηση του παγκόσμιου πλούτου τη περίοδο 2000-2020. Ο παγκόσμιος πλούτος συνολικά αυξήθηκε κατά 358 τρις δολάρια (156 τρις δολάρια το 2000 και 514 τρις δολάρια το 2020).

Η Κίνα από μόνη της είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο της συνολικής μεγέθυνσης του πλούτου. Το παραπάνω δεδομένο αναδεικνύεται δίχως να λαμβάνεται υπόψιν η περαιτέρω δυναμική που δίνει η Κίνα με τις επενδύσεις και το εμπόριο στον υπόλοιπο πλανήτη, ειδικά μετά την οικονομική κρίση του 2008. Πιο συγκεκριμένα, η ασιατική υπερδύναμη αύξησε τον πλούτο της κατά 113 τρις δολάρια (7 τρις δολάρια το 2000, 120 τρις δολάρια το 2020).

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ μπορεί να διπλασίασαν τον πλούτο τους κατά 90 τρις δολάρια, αλλά μένουν σαφώς πίσω στη κούρσα για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία, ενόσω η αύξηση του πλούτου προήλθε κυρίως από την «φούσκα» των τιμών στην ακίνητη περιουσία.

Ακόμη, η έκθεση έκανε γνωστό πως στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου τα δύο τρίτα του πλούτου κατέχονται από το 10% του πληθυσμού, καθιστώντας τις ανισότητες δομικό πρόβλημα στις ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Βιωσιμότητα

Βέβαια, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που έκανε γνωστό η έκθεσης της McKinsey ήταν πως το 68% του παγκόσμιου πλούτου είναι «αποθηκευμένο» στην ακίνητη περιουσία. Την εικόνα συμπληρώνουν οι υποδομές, τα μηχανήματα, ο εξοπλισμός, η πνευματική ιδιοκτησία και οι πατέντες.

Η αύξηση της καθαρής αξίας (net worth) τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει ξεπεράσει την αύξηση στο παγκόσμιο ΑΕΠ και έχει δημιουργήσει σαθρές υποδομές στην παγκόσμια οικονομία, αφού βασίζεται στην ακίνητη περιουσία και στην κερδοσκοπία, όχι στην παραγωγική ικανότητα.

Χαρακτηριστικά η McKinsey αναρωτιέται εάν η ραγδαία αύξηση του πλούτου είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Οι ανοδικές τιμές στα ακίνητα κάνει απρόσιτη την ιδιοκατοίκηση για την πλειοψηφία των ανθρώπων ενώ αυξάνει το ρίσκο για μία οικονομική κρίση. Άλλωστε τόσο η κρίση του 2008 που ξέσπασε στις ΗΠΑ οφειλόταν στο τομέα του real estate, όσο και στην Κίνα όπου το χρέος του κατασκευαστικού κολοσσού Evergrande έχει δημιουργήσει τεράστιους πονοκεφάλους και ανησυχίες στις παγκόσμιες αγορές.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter