Η Κίνα πουλάει τα αποθέματα αργού πετρελαίου λόγω της ανόδου των τιμών

Η Κίνα πουλάει τα αποθέματα αργού πετρελαίου λόγω της ανόδου των τιμών

Η Κίνα απελευθερώνει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της και τα ρίχνει στην αγορά ώστε να μειώσει τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας.

Η σπάνια αυτή κίνηση έρχεται ως απάντηση στις παγκόσμιες πιέσεις που δέχεται η Κίνα από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Το πετρέλαιο έχει διαμορφωθεί στα 68,14 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας τεράστια άνοδο από τα 40 δολάρια που βρισκόταν στα μέσα Νοεμβρίου του 2020.

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην ενέργεια έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τις τιμές σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, απειλώντας τη δυναμική της μετα-πανδημικής ανάκαμψης, καθώς όσο ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου τόσο αυξάνονται τα ναύλα.

Η κατάσταση είναι τέτοια που η Κίνα αντιμετωπίζει πρόβλημα στην βιομηχανική παραγωγή που επηρεάζει με τη σειρά του αφενός την αγοραστική δύναμη των Κινέζων, αφετέρου την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών επιχειρήσεων. Συνεπώς, το σχέδιο της Κινεζικής κυβέρνησης είναι να πλημμυρίσει την αγορά με 220 εκατομμύρια βαρέλια αργού. Αυτά τα αποθέματα χτίστηκαν σε βάθος δεκαετίας όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν μικρότερη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Κίνα προβαίνει σε μία τέτοια κίνηση, αφού τα στρατηγικά αποθέματα συνήθως χρησιμοποιούνται σε καιρούς πολέμου και ελλείψεων πετρελαίου.

Βέβαια, το Πεκίνο θεωρεί ότι τα στρατηγικά αποθέματα μπορούν να παίξουν έναν ρόλο επηρεασμού των τιμών ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού ενόσω προλαβαίνουν οποιοδήποτε πολιτικό πρόβλημα προτού αυτό εμφανιστεί. Αν και μία τέτοια κίνηση εκθέτει την Κίνα σε ενδεχόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους διότι τα στρατηγικά αποθέματα θέλουν χρόνια για να ξαναχτιστούν.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter