Η Κίνα πρώτη δύναμη στις εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού – Ξεπέρασε μέχρι και τη Γερμανία

Η Κίνα πρώτη δύναμη στις εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού – Ξεπέρασε μέχρι και τη Γερμανία

Η Κίνα για πρώτη φορά στην Ιστορία εξάγει τον μεγαλύτερο όγκο μηχανολογικών προϊόντων στον κόσμο. Ξεπέρασε μάλιστα και τη Γερμανία, μέχρι πρότινος πρωταθλήτρια στον σχετικό τομέα, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Γερμανικών Μηχανημάτων και Κατασκευαστών Συστημάτων (Association of German Machine and System Builders – VDMA) και δημοσίευσε η Die Welt. 

Οι Κινέζοι φαίνεται ότι καταφέρνουν να κατασκευάσουν ολοένα και πιο περίπλοκα μηχανήματα ενόσω αυξάνουν και τη παραγωγικότητα τους. Πρόκειται για κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός αφότου η Δύση χάνει τα πρωτεία σε ένα πεδίο προνομιούχο για την ίδια. Εξάγοντας περισσότερα και καλύτερα μηχανολογικά προϊόντα διεκδικεί μεγαλύτερα κομμάτια από τη πίτα των αγορών.

Υπολογίζεται ότι τα μηχανολογικά προϊόντα αποτιμώνται περίπου στα 1.05 τρις ευρώ (2020) βάσει στοιχείων που παρέχονται από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες. Εξαιτίας όμως της τρέχουσας οικονομικής κρίσης ο όγκος υπολογίζεται ότι βρίσκεται 10% κάτω από τα επίπεδα το 2020. 

Σε αυτά τα πλαίσια το μερίδιο της Κίνας στις διεθνείς πωλήσεις είναι περίπου 165 δις ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 15.8% της παγκόσμιας πίτας. Από την άλλη, η Γερμανία εξάγει μηχανήματα και συστήματα ύψους 162 δις ευρώ που αντιστοιχούν στο 15.5% της παγκόσμιας αγοράς. Σε αντίθεση με το 2019 όπου η Γερμανία προπορευόταν κατά 1.4% έναντι της Κίνας. 

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ κατέχουν τη τρίτη θέση με 9.1%, η Ιαπωνία με 8.6% και η Ιταλία με 6.7%.

Ο Ούλριχ Άκερμαν επικεφαλής του Διεθνούς Εμπορίου στην VDMA μιλώντας στην Die Welt δήλωσε ότι δεν εντυπωσιάζεται από τη συγκεκριμένη εξέλιξη διότι «ο όγκος πωλήσεων των μηχανημάτων που κατασκευάζονται στη Λ.Δ. της Κίνας είναι 924 δις ευρώ που ισοδυναμούν με τα έσοδα των επόμενων τεσσάρων χωρών που ακολουθούν στην κατάταξη -ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία και Ιταλία συνδυαστικά».

Η ιστορική αυτή τάση μόνο δεν είναι τυχαία αλλά είναι ένα τμήμα μίας ευρύτερης κινεζικής στρατηγικής ονόματι «Made in China 2025». Η τελευταία φιλοδοξεί να κυριαρχήσει σε διάφορα βιομηχανικά πεδία, συμπεριλαμβανομένου της «έξυπνης παραγωγής», στη ρομποτική και στην αγροτική τεχνολογία. 

Η Κίνα δείχνει τα δόντια της έναντι των ανταγωνιστών της και αποδεικνύει στη πράξη ότι οποιεσδήποτε σκέψεις υπάρχουν, σε μία πτέρυγα του δυτικού στρατοπέδου, για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο θα αποδειχθούν πολύ δύσκολα εφαρμόσιμες. Η επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας σε μία σειρά από τομείς είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους τζογάρουν σε μία απομόνωση της Κίνας αλα ΕΣΣΔ. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter