Η κλιματική κρίση είναι η νέα κανονικότητα

Η κλιματική κρίση είναι η νέα κανονικότητα

Η θερμοκρασία καταγράφεται σε δυσθεώρητα ύψη, οι πυρκαγιές ξεσπούν με πρωτόγνωρη ένταση και οι πλημμύρες εμφανίζονται από το πουθενά αφήνοντας πίσω τον όλεθρο.

Τα πρώτα επεισόδια των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής δεν εμφανίστηκαν αυτό το καλοκαίρι αλλά εμπεδώθηκαν. Χαρακτηριστικά καταγράφηκαν τα πρώτα «50άρια» στο θερμόμετρο στη δυτική όχθη του Καναδά, πυρκαγιές κατέκαψαν την Κύπρο και πλημμύρες λύγισαν τα «προηγμένα» κράτη της βόρειας Ευρώπης.

Κράτη όπως η Γερμανία βίωσαν στο πετσί τους την κλιματική κρίση. Ολόκληρες πόλεις πλημμύρισαν αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και οι ζημιές για τις ασφαλιστικές εταιρείες υπολογίζονται στα δύο με τρία δισεκατομμύρια δολάρια. Η Γερμανία καταλαμβάνει μια περιοχή στην Ευρώπη ιδιαίτερα πυκνή σε ποτάμια. Ο Ρήνος, ο Βέζερ και ο Ελβας είναι από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ευρώπης και κάθε χρόνο οι πλημμύρες κοστίζουν στον γερμανικό προϋπολογισμό 500 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, οι πλημμύρες δεν είναι κάτι άγνωστο για τους Γερμανούς. Συγχρόνως, διαθέτουν τα απαραίτητα οικονομικά πλεονάσματα για να επενδύσουν στις απαραίτητες αντιπλημμυρικές υποδομές.

Κι όμως για διάφορους λόγους δεν έχουν γίνει αρκετά. Οσο η κλίμακα της κλιματικής κρίσης αναβαθμίζεται και αλλάζει πίστα τόσο τα κόστη για προληπτικά έργα και αποζημιώσεις θα μεγεθύνονται. Η κουβέντα για τη διαχείριση των συνεπειών της νέας κλιματικής κανονικότητας οφείλει να ανοίξει με σοβαρούς όρους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την υπερφιλόδοξη κλιματική πολιτική «Fit for 55». Μια προσεκτική ματιά στο σχέδιο φτάνει για να το καταρρίψει. Μία τέτοια συζήτηση απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και εκτεταμένη διαβούλευση, όχι πράσινα πυροτεχνήματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter