«Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων» – Oι συντελεστές της παιδικής παράστασης μιλούν στο Docville

«Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων» – Oι συντελεστές της παιδικής παράστασης μιλούν στο Docville

Η «Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων», μια πρωτότυπη απόδοση του αγαπημένου παραμυθιού μικρών και μεγάλων, κάνει πρεμιέρα στην παιδική σκηνή Γιούλης Ηλιοπούλου στο Ιντεάλ την Κυριακή 28 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου.

 

Η «Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων» είναι μια παράσταση με πρωταγωνιστές τις θεατρικές μάσκες και τις μαριονέτες. Τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής ενσαρκώνουν όλους τους ήρωες του παραμυθιού, ενώ όλοι μαζί σαν κουκλοπαίχτες ερμηνεύουν την Κοκκινοσκουφίτσα, καθώς χειρίζονται μια μεγάλη κούκλα τύπου Bunraku.

Η σκηνοθέτης της παράστασης Έλενα Μαυρίδου και οι ηθοποιοί Δήμητρα Κούζα, Βασίλης Κουλακιώτης, Γιάννης Κατσιμίχας και Γιάννης Σίμος μιλούν στο Documento για το παραμύθι πάνω στη σκηνή αλλά και στη ζωή τους.

Κοκκινοσκουφίτσα παιδικό θέατρο

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν μοναδική την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας;

Έλενα Μαυρίδου: Εκτός οι  είναι μια συναρπαστική ιστορία είναι και ένα υπέροχο υλικό ενδυνάμωσης και εργαλείο ενηλικίωσης για κάθε ηλικία στα παιδιά. Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι ένα από τα αγαπημένα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων και υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 70 παραλλαγές της ιστορίας ανά τον κόσμο. Είναι ένα παραμύθι που αγαπάμε και θα αγαπάμε.

Η Κοκκινοσκουφίτσα ωριμάζει μέσα απ το ταξίδι της στο δάσος και τις περιπέτειες της, ενηλικιώνεται και είναι έτοιμη να ζήσει ως ενήλικη ανακαλύπτοντας όλο το κόσμο. Τι όμορφο που είναι να αναγνωρίζεις τους φόβους σου και να τους αποδέχεσαι χωρίς να χάνεις τη όρεξη σου για εξερεύνηση στη ζωή!

Δήμητρα Κούζα: Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι ίσως το πιο γνωστό και αγαπητό παραμύθι. Μιλάει για την είσοδο στην εφηβική ηλικία, που είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου. Γίνονται πολλές εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές. Καλούμαστε να εφεύρουμε καινούριους τρόπους, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις καινούριες συνθήκες που μας παρουσιάζονται και να περάσουμε στην ενήλικη ζωή μας. Αυτή η μετάβαση αποτυπώνεται στην παράσταση μας μέσω της μεταμόρφωσης.

Η Κοκκινοσκουφίτσα περπατάει και χάνεται σε ένα δάσος διαφορετικό. Είναι το μαγικό δάσος των Χριστουγέννων, όπου όλα τα πλάσματα έχουν την ικανότητα να συνομιλήσουν μαζί της και να την βοηθήσουν. Την καλούν να μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο προκειμένου να βρει το σπίτι της γιαγιάς της.

Είναι ο συμβολισμός της εσωτερικής μετακίνησης και των αλλαγών που κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν. Τα Χριστούγεννα άλλωστε είναι μια περίοδος που γεννά αλλαγές. Όλα γύρω μας είναι πιο φωτεινά, χρωματιστά, με άπειρα στολίδια και παίρνουν μια άλλη μορφή, λίγο πιο πέρα από την πραγματική.

Βασίλης Κουλακιώτης: Η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας γίνεται μοναδική γιατί αφορά ένα ταξίδι ενηλικίωσης, με ότι σημαίνει αυτό για την παιδική ηλικία και το καθένα μας ξεχωριστά.  Αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που το κάνει κλασσικό. Υπάρχουν πολλές αλληγορίες και πολλοί συμβολισμοί που διαφορετικά τους αντιλαμβάνεται το παιδί και αλλιώς ο ενήλικας.

Κοκκινοσκουφίτσα παιδικό θέατρο

Γιάννης Κατσιμίχας: Το ταξίδι της ενηλικίωσης. Η συνειδητοποίηση του πόσο τρομακτικός αλλά και πόσο μαγευτικός είναι ο κόσμος. Όλα τα παιδιά, μεγαλώνοντας, έρχονται αντιμέτωπα με συνθήκες και κινδύνους που δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν. Φοβούνται. Όμως η πραγματική δύναμη κρύβεται μέσα τους. Μέσα μας. «Ο φόβος είναι σκιά» λέει ο Κυνηγός στην Κοκκινοσκουφίτσα. Όμως, το φως που κρύβουμε μέσα μας μπορεί να τη διαλύσει.

Γιάννης Σίμος.: Ο μύθος της κοκκινοσκουφίτσας πραγματεύεται την ενηλικίωση ενός παιδιού σε έναν κόσμο όχι τόσο αγνό. Στην παράσταση επιλέγουμε να φωτίσουμε τα στοιχεία που αφορούν την εμπιστοσύνη και την φιλία. Είναι μια πρόκληση για το παιδί το ποιον θα κληθεί να εμπιστευθεί μεγαλώνοντας.

Υπάρχει το παραμύθι στη ζωή σας;

Έλενα Μαυρίδου: Όταν κάνω παρέα με τη κόρη μου πολύ. Φτιάχνουμε μαζί φανταστικούς κόσμους με ήρωες που ξεπερνούν κάθε τρελή δυσκολία που θα τους παρουσιαστεί! Το συναίσθημα του φόβου είναι κυρίαρχο στα μικρά παιδιά. Διαθέτουν ζωηρή φαντασία! Όταν ακούμε τα παιδιά να μας μιλούν για τους φόβους τους, τα στηρίζουμε με ένα τρόπο  να μοιράζονται τις σκέψεις τους. Ενισχύεται η αυτοπεποίθηση τους. Χαίρομαι τόσο πολύ που βλέπω τους γονείς με τα παιδιά τους να φεύγουν απ τη παράσταση με ένα αίσθημα μοιρασιάς και να μιλάνε σαν φίλοι.

Κοκκινοσκουφίτσα παιδικό θέατρο

Η παράσταση προσφέρει μια όμορφη εμπειρία  για όλη την οικογένεια με θέμα την κατανόηση του συναισθήματος του φόβου. Η πιο βαθιά επιθυμία μου είναι να περάσουν πολύ καλά τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους διώχνοντας τους φόβους μακριά. Νιώθω χαρά που γελάνε  πολύ στη παράσταση και φεύγουν όλο χαμόγελα!

Δήμητρα Κούζα: Εξακολουθώ να διαβάζω παραμύθια μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν συγκλονιστικές ιστορίες με πραγματικά υπέροχες εικονογραφήσεις. Τα παραμύθια σε βοηθούν να κρατήσεις μια επαφή με την παιδικότητα και την αθωότητα. Προσπαθώ να διατηρώ αυτό το κομμάτι μέσα μου ζωντανό. Είναι ένας τρόπος να απολαμβάνεις τις μαγικές στιγμές της ζωής όσο δύσκολο κι αν είναι να διατηρήσεις το “παραμύθι” στην καθημερινότητα σου.

Βασίλης Κουλακιώτης: Το παραμύθι είναι απαραίτητο για όλους μας. Δε γίνεται να υπάρξουμε χωρίς παραμύθι, οι καταστάσεις που ζούμε είναι θλιβερές και μια καλή ιστορία πάντα λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για να συνεχίσουμε.

Κοκκινοσκουφίτσα παιδικό θέατρο

Γιάννης Κατσιμίχας: Όλη μας η ζωή είναι μια ιστορία που την υφαίνουμε μέρα με τη μέρα. Ένα παραμύθι εν εξελίξει.

Γιάννης Σίμος : Οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε μας απομακρύνουν από το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Το παραμύθι διαθέτει τα στοιχεία της φαντασίας και της ονειροπόλησης τα οποία φροντίζω να τα διατηρώ σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητα μου. Για αυτό λοιπόν το παραμύθι με βοηθάει στο να αποφορτίζομαι σε μεγάλο βαθμό.

INFO Για παιδιά από 3 ετών και πάνω.

Ιντεάλ, Παιδική Σκηνή Γιούλης Ηλιοπούλου

Από Κυριακή 28 Νοεμβρίου

https://horostheatre.gr/

Για το δικαίωμα των παιδιών στο θέατρο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter