Η «κολοβή» αυτοδιοίκηση και οι προεκλογικοί «εραστές» της

Η «κολοβή» αυτοδιοίκηση και οι προεκλογικοί «εραστές» της

Η διεξαγωγή του τριήμερου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έφερε στην επικαιρότητα, έστω πρόσκαιρα, τα χρονίζοντα άλυτα αδιέξοδα των 332 δήμων, των 13 περιφερειών και των εκατοντάδων νομικών προσώπων τους.

Με τις δημοτικές κάλπες να στήνονται σε λιγότερο από ένα χρόνο, εντύπωση προκάλεσαν οι ομιλίες τόσο των υπουργών του κ. Μητσοτάκη όσο και του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, που αίφνης προεκλογικά όλοι «ερωτεύτηκαν» την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ, που όλοι τις πολέμησαν.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Μετά τα μαύρα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με νωπές τις θεσμικές μαχαιριές που επέφεραν στους δήμους ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο, με το χάος του αντιδημοκρατικού εκτρώματος του «Κλεισθένη» προ των πυλών, το καλοκαίρι του 2019 ο θεσμός βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.

Δυστυχώς, η ΝΔ αντί να δημιουργήσει έξοδο από το αδιέξοδο, έριξε μια και τον έσπρωξε στον πάτο, διότι κινήθηκε ακριβώς στον δρόμο που χάραξαν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και αυτή αντιμετώπισε την τοπική δημοκρατία σαν τσιφλίκι της. Και αυτή επιχείρησε να χειραγωγήσει τον θεσμό, να μετατρέψει τους δήμους και τις περιφέρειες σε παραρτήματα των κομματικών γραφείων της Πειραιώς, όπως δυστυχώς και οι προηγούμενοι της Κουμουνδούρου. Προσπάθησε να επεκτείνει την πελατειακή ρουσφετολογική Μαξίμου ΑΕ και στους ΟΤΑ.

Τα πεπραγμένα της ΝΔ μιλούν από μόνα τους και φέρνουν στην επιφάνεια μια απύθμενη έχθρα για τους ΟΤΑ, μια διάχυτη απέχθεια στην επιταγή του συντάγματος για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Κοινοβουλευτικά, αυτά τα χρόνια βρεθήκαμε μπροστά σε μια εμμονική «καταιγίδα» ξηλώματος αυτοδιοικητικών κεκτημένων. Το «επιτελικό κράτος» επιδόθηκε με μανία σε έναν ανελέητο ευτελισμό της αυτοδιοίκησης – θεσμικά, λειτουργικά και δημοσιονομικά.

Το ενεργειακό κόστος και η δραματική ακρίβεια τινάζουν τους δημοτικούς προϋπολογισμούς στον αέρα, οι ΔΕΥΑ κινδυνεύουν με λουκέτο, οι σχολικές επιτροπές σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Το έλλειμμα εκατομμυρίων στους ΟΤΑ, που επισήμως κατέθεσε η κυβέρνηση στον κρατικό προϋπολογισμό, αποδεικνύει ότι τα ψίχουλα που τους πέταξε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είναι απολύτως ανεπαρκή. Η υποστελέχωση, ο λαβύρινθος γραφειοκρατίας, ο ακρωτηριασμός της συνταγματικής αυτοτέλειας, τα αναπτυξιακά προγράμματα που καρκινοβατούν, η υποβαθμισμένη καταστατική θέση των αιρετών, η παραπομπή της μεταρρύθμισης αρμοδιοτήτων στις… καλένδες ενός μηχανισμού και το κατάπτυστο εκλογικό σύστημα είναι ενδεικτικά κομμάτια του «γαλάζιου» καταστροφικού παζλ.

Ο κοινοβουλευτικός αγώνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να φυλάττει, μόνο του, αυτοδιοικητικές «Θερμοπύλες» απέναντι σε μια… καταιγίδα δεξιάς προπαγάνδας από τη μια και λαϊκισμού από την άλλη δεν ήταν εύκολος.

Οι διαχρονικές αυτοδιοικητικές αξίες της αυθεντικής μεγάλης δημοκρατικής παράταξης για την τοπική δημοκρατία παραμένουν αταλάντευτες. Γνωρίζουν όλοι ότι στο «αίμα» του ΠΑΣΟΚ κυλούν η αγάπη και ο σεβασμός για την αυτοδιοίκηση, όπως ακριβώς στο «αίμα» της αυτοδιοίκησης είναι χαραγμένα το ΠΑΣΟΚ και οι τολμηρές μας μεταρρυθμίσεις. Για τη δική μας παράταξη η αποκέντρωση δεν ήταν, δεν είναι ούτε θα υποβιβαστεί ποτέ σε δευτερεύον ζήτημα. Από τη ρητή αναφορά του Ανδρέα Παπανδρέου στην ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη μέχρι τη σημερινή θεσμική προσήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη η αποκέντρωση παραμένει αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια της σοσιαλδημοκρατικής μας πρότασης.

Με τη λαϊκή εμπιστοσύνη, μαζί με τους αιρετούς και τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, φέρνουμε ξανά την αυτοδιοίκηση στο προσκήνιο και θεμελιώνουμε το μέλλον των τοπικών κοινωνιών σε σύγχρονα γερά θεμέλια αξιοπρέπειας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανθεκτικότητας και ίσων ευκαιριών για κάθε δημότη απ’ άκρη σ’ άκρη της πατρίδας μας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter