Η «κομισάριος» του Πέτσα που επικύρωσε το σκάνδαλο

Η «κομισάριος» του Πέτσα που επικύρωσε το σκάνδαλο

Το Documento φέρνει στο φως την απόδειξη που τοποθετεί πέραν πάσης αμφιβολίας τον Στέλιο Πέτσα στον πυρήνα του σκανδάλου για τις λίστες χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω της επιβράβευσης των φιλοκυβερνητικών Μέσων. Η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Ευαγγελία Γκόγκου βρισκόταν σε άμεση επικοινωνία με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Initiative Media Μιχάλη Γκάλγκο. Το δεδομένο αυτό δεν είναι προϊόν εικασίας. Το πιστοποίησε ο ίδιος ο κ. Γκάλγκος με όσα κατέθεσε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής. Για να είμαστε ακριβείς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας αναφέρθηκε μεν στις στενές επαφές με την Ευαγγ. Γκόγκου, αλλά της απέδωσε μια ιδιότητα που δεν είχε.

«Εγώ προσωπικά επικοινωνούσα με την κυρία Γκόγκου που ήταν –αν δεν απατώμαι– διευθύντρια του γραφείου της Προεδρίας (σ.σ.: της Κυβέρνησης)» είπε για να αποφύγει την καταιγίδα ερωτήσεων και κριτικής που θα προκαλούσε μια ατόφια παραδοχή. Δυστυχώς για τον Μ. Γκάλγκο, ο πρόεδρος της εξεταστικής Γιάννης Κεφαλογιάννης είχε φροντίσει να αποσαφηνίσει την πραγματική ιδιότητα της Ευαγγ. Γκόγκου πριν ακόμη ο πρόεδρος της εταιρείας-μεσάζοντα εισέλθει στην αίθουσα της επιτροπής. Αλλά ακόμη κι αν ο Γ. Κεφαλογιάννης ήταν πιο προσεκτικός, υπάρχει το πειστήριο διορισμού της Ευαγγ. Γκόγκου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η αποκάλυψη του Documento δεν αντικατοπτρίζει μόνο την άμεση σύνδεση του Στ. Πέτσα με τη λίστα που φέρει το όνομά του. Καταρχάς, πρόκειται για πρωτοφανή κατάσταση. Οσοι/ες διατελούν διευθυντές/ριες πολιτικών γραφείων υπουργών σε καμία περίπτωση δεν έχουν αρμοδιότητες απόφασης και έγκρισης ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για καμπάνιες ύψους 20 εκατ. ευρώ. Ο ρόλος τους εξαντλείται στη διευθέτηση ζητημάτων που άπτονται της οργάνωσης της ημερήσιας ατζέντας του εκάστοτε υπουργού, οριστικοποιώντας τα ραντεβού και το πρόγραμμά του.

Σε κάθε περίπτωση, η εμπλοκή της Ευαγγ. Γκόγκου στις λίστες Πέτσα καταδεικνύει τα ανενδοίαστα ψεύδη όσων πρώτα δήλωσαν ότι θα πουν «την αλήθεια και μόνο την αλήθεια» και στη συνέχεια παρουσίασαν τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ ως κυβερνητικό κομπάρσο των εκστρατειών «Μένουμε σπίτι» και «Μένουμε ασφαλείς». Κυρίως εκθέτει τα μέλη της πλειοψηφίας στην επιτροπή, τα οποία έχουν αναλάβει καθήκοντα κοινοβουλευτικής «κουστωδίας» που αυτοσκοπό έχει την πολιτική, επικοινωνιακή και ποινική θωράκιση του Στ. Πέτσα τη στιγμή που φέρουν ήδη την κηλίδα συμμετοχής στην πρώτη εξεταστική που συγκροτήθηκε από την αντιπολίτευση για να διερευνηθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης χωρίς την κλήση των αρμόδιων υπουργών.

Μετά τη δημοσίευση του εγγράφου της Initiative που αποτελεί τεκμήριο ενοχής του νυν αν. υπουργού Εσωτερικών και τη μεταβίβαση της ευθύνης από τον Μ. Γκάλγκο στον Στ. Πέτσα για τον αποκλεισμό της μοναδικής εφημερίδας πανελλαδικής εμβέλειας από τις καμπάνιες κατά του κορονοϊού, δύο επιλογές υπάρχουν για τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου. Είτε θα σταματήσει να παίζει κρυφτό και θα παρουσιαστεί στην εξεταστική είτε η διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου, που μιλούσε με όρους αποκλειστικότητας –σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην επιτροπή– με τον πρόεδρο της Initiative, θα εξεταστεί από τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Για να δούμε πόση πέτσα έχει ο υπουργός…

«Οχι στον Πέτσα, στην κ. Γκόγκου…»

Η αναφορά του προέδρου της διαφημιστικής εταιρείας, ο οποίος θα εξηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους λόγους αποκλεισμού του Documento, στις δύο συνεργαζόμενες ομάδες εργασίας των αντισυμβαλλόμενων μερών (Initiative και αναθέτουσα αρχή) πυροδότησε σειρά ερωτήσεων από βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Υπήρχε ομάδα εργασίας από την Initiative Media. Αν και σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων εργάστηκε, υπήρχε μια core εργασία της Initiative Media μαζί με μια ομάδα εργασίας από την αναθέτουσα αρχή. Η Initiative πρότεινε τεκμηριωμένα, συζητιόταν, απαντούσαμε σε οποιεσδήποτε απαντήσεις, παίρναμε την έγκριση και προχωρούσαμε» ήταν τα λόγια του μάρτυρα που στάθηκαν η αφορμή για την αποκάλυψη του ρόλου της Ευαγγ. Γκόγκου.

H Ευαγγελία Γκόγκου

 

Η πρώτη φορά που ο Μ. Γκάλγκος κατονόμασε την Ευαγγ. Γκόγκου ήταν κατά την εξέτασή του από τον εισηγητή του ΚΙΝΑΛ Γιώργο Καμίνη. Ο πιο κομβικός μάρτυρας στην επιτροπή περιέγραψε τον τρόπο που πραγματοποιούνταν οι συνεννοήσεις μεταξύ των δύο μερών, τονίζοντας ότι τα μηνύματα της Initiative είχαν ως παραλήπτη τη «διευθύντρια του γραφείου της Προεδρίας» και επ’ ουδενί τον Στ. Πέτσα. Ακολουθεί ο διάλογος, όπως αποτυπώθηκε στα πρακτικά:

ΚΑΜΙΝΗΣ: Τα έγγραφα αυτά, μάλλον η αλληλογραφία την οποία έχουμε ζητήσει και ακόμα δεν την έχουμε στα χέρια μας, είναι και ηλεκτρονική, από ό,τι κατάλαβα, ανταλλαγή e-mail.

ΓΚΑΛΓΚΟΣ: Διαδικτυακά κυρίως.

ΚΑΜΙΝΗΣ: Τι εννοείτε διαδικτυακά;

ΓΚΑΛΓΚΟΣ: Με teams. Με πλατφόρμες που μιλούσαμε. Διαδικτυακά.

ΚΑΜΙΝΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, υπήρχε μια ανταλλαγή μηνυμάτων με την κυβέρνηση. Ωραία. Αυτά ήταν ανταλλαγή μηνυμάτων των επιτροπών ή και δικά σας με την αναθέτουσα αρχή, προσωπικά δικά σας;

ΓΚΑΛΓΚΟΣ: Προσωπικά δικά μου ελάχιστα…

ΚΑΜΙΝΗΣ: Τα οποία πού απευθύνονταν;

ΓΚΑΛΓΚΟΣ: Απευθύνονταν σε διάφορες διευκρινήσεις, τις οποίες ζητούσε η αναθέτουσα αρχή.

ΚΑΜΙΝΗΣ: Αυτό είναι το αντικείμενο. Πού απευθύνονταν; Σε ποιον;

ΓΚΑΛΓΚΟΣ: Κυρίως στην κ. Γκόγκου, η οποία ήταν διευθύντρια του Γραφείου της Προεδρίας, αν θυμάμαι καλά. Δεν ξέρω τον τίτλο της.

ΚΑΜΙΝΗΣ: Και δευτερευόντως; Είπατε «κυρίως». Δευτερευόντως πού;

ΓΚΑΛΓΚΟΣ: Αν ήταν θέμα μιντιακό, ήταν και οι άνθρωποι της επιτροπής.

ΚΑΜΙΝΗΣ: Μάλιστα. Οχι πάντως στον κ. Πέτσα.

ΓΚΑΛΓΚΟΣ: Οχι, όχι.

Μιλούσε μόνο με τη διευθύντρια του Πέτσα

Τη σκυτάλη πήρε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία εκμαίευσε από τον Μ. Γκάλγκο ότι η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Στ. Πέτσα ήταν ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο συνομιλούσε μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και τηλεφώνου. Ακολουθεί η στιχομυθία:

ΤΖΑΚΡΗ: Από την πλευρά της αναθέτουσας αρχής με ποιους συζητούσατε;

ΓΚΑΛΓΚΟΣ: Υπήρχε ομάδα που παρακολουθούσε το έργο και από κάποιο σημείο και μετά, αν θυμάμαι καλά στις αρχές Μαΐου, με την επιτροπή παράδοσης του έργου.

ΤΖΑΚΡΗ: Να σας ρωτήσω: η ομάδα που παρακολουθούσε το έργο από ποιους απαρτίζεται; Να γνωρίζουμε τα ονόματά τους.

ΓΚΑΛΓΚΟΣ: Δεν τα γνωρίζω αυτήν τη στιγμή. Δεν μπορώ να σας πω. Εγώ προσωπικά επικοινωνούσα με την κ. Γκόγκου, που ήταν –αν δεν απατώμαι τον τίτλο της– διευθύντρια του γραφείου της Προεδρίας.

ΤΖΑΚΡΗ: Με ποιον τρόπο επικοινωνήσατε με την κ. Γκόγκου;

ΓΚΑΛΓΚΟΣ: Και με τηλεδιάσκεψη και τηλεφωνικά και με επιστολές όπου χρειάστηκε.

ΤΖΑΚΡΗ: Κοιτάξτε, εκτός από αυτή την επικοινωνία με την κ. Γκόγκου, με ποια άλλα πρόσωπα μιλούσατε από την Προεδρία της Κυβέρνησης;

ΓΚΑΛΓΚΟΣ: Προσωπικά εγώ με κανέναν.

ΤΖΑΚΡΗ: Με κανέναν; Δηλαδή από το γραφείο του υπουργού με κανέναν και τίποτε άλλο;

ΓΚΑΛΓΚΟΣ: Με κανέναν.

Η συμβολή Κεφαλογιάννη

Προτού ο Μ. Γκάλγκος περάσει το κατώφλι της επιτροπής, οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ πήραν τον λόγο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με τη μη διαβίβαση των εγγράφων που έχει ζητήσει η επιτροπή. Μάλιστα ο Γ. Καμίνης επανέλαβε το αίτημα που θέτει σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση η αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με την ανάγκη κλήσης του Στ. Πέτσα. «Θέλω πάλι να επισημάνω το γεγονός ότι παρακωλύεται το έργο της επιτροπής, φοβάμαι ότι ουσιαστικά ματαιώνεται αν δεν τεθούν στη διάθεσή της και τα επίμαχα έγγραφα και αν δεν προσέλθει εδώ να δώσει εξηγήσεις ο τότε αρμόδιος υπουργός» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, με την Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα να υποστηρίζει για πολλοστή φορά ότι ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει απαντήσει δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Για τα ζητήματα που τέθηκαν, πραγματικά είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι επιμένει η πλειοψηφία να δημιουργεί κάποιου είδους προστασία στο πρόσωπο του υπουργού με μια επιχειρηματολογία κατά τη γνώμη μας σαθρή» επισήμανε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Σε εκείνο το σημείο ο πρόεδρος της επιτροπής παρενέβη για να απαντήσει στο ζήτημα που έθεσε ο Γιάννης Ραγκούσης σε σχέση με την πιστότητα του εγγράφου της Initiative που έφτασε στην εξεταστική εν είδει απάντησης στην αποκάλυψη του Documento για την επιστολή της διαφημιστικής εταιρείας προς τον Στ. Πέτσα και η οποία καταδεικνύει ότι ο νυν αν. υπουργός ήταν ο «κατασκευαστής» της λίστας. «Να σας πω, κ. Ραγκούση, επειδή θέσατε ζήτημα για το έγγραφο 1ης Ιουλίου που ήρθε από την Προεδρία, αυτό αναφέρεται –και παρακαλώ σημειώστε το, είναι μέσα στον φάκελο– στο από 1ης Ιουλίου 2020 και με αριθμό πρωτοκόλλου 562 έγγραφο της διευθύντριας του κ. Πέτσα, της κ. Γκόγκου, που είναι από κάτω ένας κατάλογος συνημμένων εγγράφων και λέει “σας αποστέλλουμε τα τάδε συνημμένα έγγραφα”». Με τα λόγια αυτά ο Γ. Κεφαλογιάννης άθελά του ξεκαθάρισε την πραγματική ιδιότητα της Ευαγγ. Γκόγκου, η οποία βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Μ. Γκάλγκο αλλά… προφανώς ο Στ. Πέτσας δεν είχε καμία γνώση και ενημέρωση επ’ αυτού.

Το ΦΕΚ του διορισμού και η μετάβαση στο νέο πόστο

Στις 29 Αυγούστου του 2019 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόσπαση της Ευαγγ. Γκόγκου από τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών «σε θέση Διευθύντριας στο Πολιτικό Γραφείο του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Στυλιανού Πέτσα».

Η εξ απορρήτων του Στ. Πέτσα απέκτησε νέα καθήκοντα λίγους μήνες μετά τον ανασχηματισμό που βρήκε τον προϊστάμενό της στο υπουργείο Εσωτερικών. Ως απόρροια της ατέλειωτης ποικιλίας των περιστάσεων μπορεί να θεωρηθεί ο διορισμός της στη θέση της αντιπροέδρου στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ ΑΕ) το καλοκαίρι του 2021, με την ανάρτηση της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών για την επίσκεψη του Στ. Πέτσα στα γραφεία της ΕΕΤΑΑ να συμπεριλαμβάνει στα προσόντα της Ευαγγ. Γκόγκου και τη θέση της διευθύντριας του γραφείου του αν. υπουργού. «Δικηγόρος, Διευθύντρια του Γραφείου του Αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα εγκαλούν Μητσοτάκη

Με παρέμβασή τους στο Τwitter με την ευκαιρία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη λίστα Πέτσα, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) εγκαλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον αποκλεισμό του Documento, ζητώντας διαφάνεια και κανόνες στην κρατική διαφήμιση. Γράφει συγκεκριμένα η οργάνωση: «Η κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή ανακάλυψε ότι το γραφείο του πρωθυπουργού αποφάσιζε κατά το δοκούν ποια μέσα θα λάμβαναν διαφημιστική χρηματοδότηση και απέκλεισε σκόπιμα το Documento. Η RSF ζητά από τον πρωθυπουργό να θεσπίσει σαφείς και διαφανείς κανόνες για την κρατική διαφήμιση».

Η (ΜΗ) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Δεν έχω να σχολιάσω κάτι»

Το Documento επικοινώνησε με την Ευαγγ. Γκόγκου, όμως η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Στ. Πέτσα αρνήθηκε να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις. «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το τηλέφωνο, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά…» ανέφερε η αντιπρόεδρος του ΕΕΤΑΑ προτού της υπογραμμίσουμε ότι θα προβούμε σε δημοσίευμα, εννοώντας πιθανώς ότι αυτή είναι δουλειά του προϊστάμενου της. «Δεν έχω παρακολουθήσει την επιτροπή και τα λεγόμενα του κ. Γκάλγκου» επέμεινε και ισχυρίστηκε ότι είναι λάθος ο τίτλος που της αποδώσαμε – αυτός της διευθύντριας του πολιτικού γραφείου του Στ. Πέτσα. «Λέει ψέματα το ΦΕΚ;» ρωτήσαμε, ενώ όταν αναγνώσαμε το περιεχόμενο του ΦΕΚ εκείνη αποκρίθηκε: «Τότε θα έχει γίνει λάθος».

Εν συνεχεία θέσαμε εκ νέου το ερώτημα αν ο κ. Γκάλγκος είπε αλήθεια ή ψέματα ενώπιον της επιτροπής, με την Ευαγγ. Γκόγκου να αντιτείνει και πάλι ότι δεν έχει κάτι να σχολιάσει επειδή δεν έχει ακούσει την κατάθεση του προέδρου της Initiative. «Συνέβαλε στο γεγονός του διορισμού σας στην ΕΕΤΑΑ η θέση σας στο γραφείο του Στ. Πέτσα;» ήταν το επόμενο ερώτημα. «Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;» διερωτήθηκε και της εξηγήσαμε ότι δεν θα της αποσαφηνίζουμε τις ερωτήσεις και δη όταν επιλέγει να μην απαντά. Επιπρόσθετα, η κ. Γκόγκου έκρινε ότι η συνείδησή της είναι καλυμμένη ως προς τη δουλειά που κάνει, ασχέτως αν –όπως σημειώσαμε– ως κρατική λειτουργός και διευθύντρια (κατά το ΦΕΚ) του πολιτικού γραφείου του Στ. Πέτσα δεν απαντά σε δημοσιογραφικά ερωτήματα που την αφορούν άμεσα. «Δεν είναι κομμάτι της δουλειάς μου αυτό» ήταν η τελευταία της απάντηση όταν της ξεκαθαρίσαμε ότι ως πολίτης αυξημένης ευθύνης οφείλει να δώσει απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, της ευχηθήκαμε καλό Σαββατοκύριακο. Και το εννοούμε!

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter