«Η Επιτροπή, αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ροξάνα Μινζάτου σχετικά με τα εργατικά δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Η απάντηση της κυρίας Μινζάτου έρχεται μετά από ερώτηση της της ευρωβουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενας Κουντουρά σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων εκπαιδευτικών ορισμένου χρόνου.
Η παρέμβαση της Ελ. Κουντουρά έγινε μετά τη δημοσιοποίηση εξοργιστικού περιστατικού, όπου καρκινοπαθής αναπληρώτρια εκπαιδευτικός αναγκάστηκε να επιλέξει εάν θα συνεχίσει τις θεραπείες της ή θα αναλάβει υπηρεσία στο σχολείο που είχε τοποθετηθεί.
Η Ροξάνα Μινζάτου, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για τους λιγότερο ευνοϊκούς όρους απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που εργάζονται σε δημόσια σχολεία σε σύγκριση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, μεταξύ άλλων και όσον αφορά την πρόσβαση σε αναρρωτική άδεια.
Από τις 25 Ιουλίου 2024 η Κομισιόν έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα, επειδή δεν μετέφερε με ορθό τρόπο στο εθνικό της δίκαιο τη συμφωνία-πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου, όπως ορίζεται στην οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των εργαζομένων ορισμένου χρόνου.
Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζεται στην απάντηση, δεν θεωρήθηκαν ικανοποιητικές από την Κομισιόν και στις 7 Μαΐου 2025 προχώρησε στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει και εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη προς την Ελλάδα, η οποία διαθέτει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Αρα έως τις 7 Ιουλίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να επιλέξει αν θα δώσει στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς τα δικαιώματα που πρέπει να έχουν ή να σύρει, για άλλη μια φορά με ευθύνη της την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ερώτηση της Έλενας Κουντουρά
«Στην Ελλάδα υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που διαγιγνώσκονται με σοβαρές και δυσίατες ασθένειες αντιμετωπίζουν διακρίσεις ως προς τα εργασιακά και λοιπά δικαιώματα συγκριτικά με τους μόνιμους συναδέλφους τους. Αιτήματα για ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας και επιπλέον ημέρες αναρρωτικής άδειας κατά τη διάρκεια θεραπειών και ανάρρωσης απορρίπτονται από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Παιδείας, με την αιτιολογία ότι δεν προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ως μοναδική λύση παρουσιάζεται η επιστροφή στην εργασία τους αμέσως με το πέρας του θεραπευτικού ή αναρρωτικού διαστήματος, χωρίς όμως να τους καταβάλλεται μισθός για το διάστημα αυτό.
Λαμβάνοντας υπόψιν το άρθρο 54 παρ. 1 και 3 του εθνικού νόμου 3528/2007 του Υπαλληλικού Κώδικα, την παράβαση του ενωσιακού δικαίου λόγω της μη ορθής μεταφοράς στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και τη διαδικασία επί παραβάσει που κίνησε η Επιτροπή κατά της Ελλάδας [INFR(2024)4013], και το απάνθρωπο δίλημμα «μισθός ή θεραπεία» που τίθεται στους Έλληνες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε περίπτωση που νοσήσουν σοβαρά, ερωτάται η Επιτροπή:
Γνωρίζει για αυτές τις περιπτώσεις διακρίσεων μεταξύ των εργαζομένων όσον αφορά τις αναρρωτικές άδειες και τα λοιπά εργασιακά δικαιώματα, ανάλογα με το είδος της σύμβασης, στην Ελλάδα;
Ποιες ενέργειες σκοπεύει να αναλάβει ώστε να διασφαλιστούν στην Ελλάδα ίσα δικαιώματα στους σοβαρά νοσούντες εργαζομένους, ανεξαρτήτως συμβάσεως;
Η απάντηση της Ροξάνας Μινζάτου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«Η Επιτροπή έχει ενημερωθεί ότι το ελληνικό δίκαιο προβλέπει λιγότερο ευνοϊκούς όρους απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που εργάζονται σε δημόσια σχολεία σε σύγκριση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, μεταξύ άλλων και όσον αφορά την πρόσβαση σε αναρρωτική άδεια.
Για τον λόγο αυτό, στις 25 Ιουλίου 2024 η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα [INFR(2024)4013], επειδή δεν μετέφερε με ορθό τρόπο στο εθνικό της δίκαιο τη συμφωνία-πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που προσαρτάται στην οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των εργαζομένων ορισμένου χρόνου. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τις ελληνικές αρχές δεν θεωρήθηκαν ικανοποιητικές και, ως εκ τούτου, στις 7 Μαΐου 2025 η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει και εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη προς την Ελλάδα, η οποία διαθέτει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Η Επιτροπή, αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Διαβάστε επίσης:
Κρήτη: Κινδύνευσε νεογέννητο γιατί το ασθενοφόρο δεν είχε πετρέλαιο